Back U bevindt zich hier: Home Reportage

REPORTAGE

vrijdag, 16 december 2016 09:27

Een eigen Bijbel in het Sranantongo

Geschreven door
Het meestverkochte boek ter wereld, de Bijbel, is na een project van veertien jaar nu ook vertaald in het hedendaags Sranantongo. De vertaling is een belangrijke ontwikkeling in de christelijke gemeenschap van ons land. Paul Doth, directeur van het Surinaams Bijbelgenootschap (SBg): “Het evangelie bereikt zo nog meer Surinamers.” “Mden bergi, fu pe mi yepi sa kmopo? i e opo mi ede luku go na ”, klonk het door de Grote Stadskerk. Tijdens een jubileumdankdienst werd de nieuwe bijbelvertaling gepresenteerd door het SBg. Nu is deze uitgave voor iedereen beschikbaar. De stichting bestaat dit jaar vijftig jaar, en als kroon op het werk is er een volledige Bijbel in het Sranantongo uitgebracht. Die was er nog niet eerder. Hiermee is de stichting weer een stap dichter bij haar doel om Gods woord in de breedste zin te verspreiden. “In 2002 kwam het Nieuwe Testament uit in het Sranantongo. Vanuit kerkelijke gemeenten kwam toen de vraag of er ook een vertaling kon komen van het Oude Testament. De kerkdiensten zijn ook vaak in het Sranantongo”, vertelt de directeur tegenover Parbode. “Een…Comments ()
donderdag, 20 oktober 2016 09:45

Geen Olympisch maar artistiek goud

Geschreven door
De tweeling Xillan en Jeangu Macrooy (22) genoot als zangduo Between Towers aardig wat bekendheid in Suriname. Jeangu vertrok twee jaar geleden naar Nederland, Xillan bleef achter in Suriname. Na twee jaar apart zal de tweeling, zij het met nog steeds een kleine afstand ertussen, in Nederland weer herenigd worden. Fysiek, maar misschien ook wel muzikaal. Voor de tweeling was de scheiding moeilijk, maar het heeft hen beiden geen windeieren gelegd. Jeangu is nu een rijzende ster in Nederland en dus een prachtig Surinaams ‘exportproduct’. Hij stond onlangs in het voorprogramma van de bekende Nederlandse zangeres Caro Emerald en bracht in april zijn eerste EP (Extended play) uit, waarvan het nummer Gold het erg goed doet. Jeangu zal dit jaar ook te bewonderen zijn tijdens de Uitmarkt in Amsterdam en zal tevens, met hulp van de bekende producer en manager Perquisite, zijn eerste album uitbrengen. Xillan is onlangs direct na zijn auditie aangenomen op het conservatorium van Amsterdam. Twee dagen voor Xillans vertrek spreken wij beide broers en hun trotse moeder Jeannette John. “Het zijn echt hectische dagen”, vertelt Xillan.…Comments ()
dinsdag, 20 september 2016 14:17

Natuurgeneeswijzen ondergewaardeerd in Suriname

Geschreven door
De afgelopen twee afleveringen maakte u kennis met natuurgenezer Pake, zijn kennis over natuurgeneeswijzen en de vele (diabetes)wonden die hij behandelt. Ook lieten we een criticus aan het woord. Maar natuurgenezing heeft hoe dan ook voor velen een positieve invloed bij de zoektocht naar gezondheid. In dit laatste deel van de serie plaatst Pake zijn kennis in perspectief met andere natuurgenezer Een Chinese man komt het erf oplopen. Hij is blijkbaar geen onbekende, en Pake vraagt hem verder te komen. Het verband om zijn hand moet verschoond worden. “A e go bun yere”, zegt hij hoopvol tegen de man. Zoals altijd heeft Pake weer een drukke dag achter de rug, deze man is zijn laatste cliënt. Het is ondertussen halfzes in de middag. Wanneer hij klaar is, gaat hij zitten op de bank. Pake werd geboren op 11 december 1957 in het dorp Oud-Ganzee, dat achter het stuwmeer lag, in het district Brokopondo. Dat dorp is met de komst van de waterkrachtcentrale onder water gelopen. “Ik was zeven jaar toen we verhuisden uit het dorp”, begint hij spontaan te vertellen.…Comments ()
dinsdag, 20 september 2016 13:52

Ziek van de goudkoorts

Geschreven door
Halfslachtig overheidsbeleid, of moeten we zeggen dat het grofweg faalt? Kwikgebruik in een ongeregistreerde kleinschalige goudsector zorgt elke dag voor een onherstelbare kaalslag in het binnenland van Suriname. Tel daarbij op de gevolgen voor volksgezondheid en ecosystemen, en je vraagt je af waarom er niet al lang een gereguleerde sector is. Moeten we ons bij elke vorm van beleid die iets meer moeite of tijd dan gemiddeld vereist, blijven verbergen achter het argument dat er geen geld is? Kan er met het aanboren van fondsen, hulp van niet-gouvernementele organisaties en inspiratie uit andere landen niet al heel veel worden bereikt? Of kunnen we constateren dat de overheid eigenlijk helemaal geen behoefte heeft aan een gereguleerde kleinschalige sector, simpelweg omdat er andere belangen meespelen? Parbode sprak met diverse experts, op zoek naar antwoorden op deze vragen. Dat Suriname rijk is aan mineralen behoeft geen verdere uitleg. We kunnen weer refereren aan het befaamde ‘lijstje van rijkste landen in potentie’, waar ons land hoog in de top 20 staat. Maar wat is de rijkdom hier eigenlijk waard? Wat is het waard als…Comments ()
woensdag, 07 september 2016 08:45

Pabode Magazine Sneak Peek: Natuurgenezers

Geschreven door
De afgelopen twee afleveringen maakte u kennis met natuurgenezer Pake, zijn kennis over natuurgeneeswijzen en de vele (diabetes)wonden die hij behandelt. Ook lieten we een criticus aan het woord. Maar natuurgenezing heeft hoe dan ook voor velen een positieve invloed bij de zoektocht naar gezondheid.In dit laatste deel van de serie plaatst Pake zijn kennis in perspectief met andere natuurgenezers. Joyce Jokhoe-Jagga (57) zit voor haar balkon een sigaartje te roken. Voor haar staat een plastic tuinstoel. Op de balustrade van het balkon staat een aantal flessen gevuld met water, en op de vloer een vettige emmer. De betegelde vloer onder haar voeten vertoont eveneens een vetlaag. Dit is haar werkruimte. Al 39 jaar verwijdert ze geelzucht op de traditionele Hindoestaanse manier. “Dagelijks komen drie tot vier mensen. Sommigen hebben het heel erg. Hun lichaam kleurt dan helemaal geel”, vertelt Jokhoe. Haar kennis over het verwijderen van geelzucht heeft ze van haar zwager, die nu tachtig jaar is. “Ik was achttien toen ik hiermee begon. Een jaartje eerder leerde mijn zwager me de gebeden die erbij hoorden. Hij schreef alles…Comments ()
maandag, 22 augustus 2016 09:43

Overleven door veranderen leefstijl

Geschreven door
In de juli-editie van Parbode gingen we langs bij natuurgenezer Pake. Het grote aantal wegrottende diabetesvoeten, vol etter en vuil bloed, vormden tijdens dit bezoek een zorgwekkend beeld. In dit tweede deel van de serie een kritische noot van medisch pedicure Joan Codrington. Volgens Codrington is een bezoek aan een natuurgenezer geen adequate oplossing voor de ernstige gevolgen van diabetes mellitus ofwel suikerziekte Gezien het grote aantal mensen dat zich dagelijks bij Pake aanmeldt, is het duidelijk dat natuurgenezing een geaccepteerd alternatief is in de zoektocht naar gezondheid. Bij zijn woning aan de Indira Gandhiweg, dicht bij Zanderij, ontvangt Pake na twee uur ’s middags - zijn middagdienst - de rest van zijn patiënten. Het is vrij laat in de middag als we komen aanrijden. Onder de drie pinahutten zitten drie patiënten en hun familieleden te wachten. Een van de patiënten blijkt rugklachten te hebben, terwijl de andere komt om de wond aan haar voet te laten verzorgen. Op de grond, voor de hut, ligt een oude krant met daarop bloedklontjes en vervuilde watten. “Het is goed dat jullie erover…Comments ()
maandag, 15 augustus 2016 04:42

Parbode Magazine Sneak Peek: Quality Care

Geschreven door
Anne-Marie van Genderen liep al jaren met het idee rond om haar eigen thuiszorgorganisatie op te zetten. Samen met haar man kwam zij meerdere keren in Suriname op vakantie. Voordat zij het doorhad, werd zij verliefd op het land. Zij wist toen zonder twijfel dat haar organisatie hier zou komen te staan. Van Genderen studeerde in 1983 af als ziekenverzorgende in Nederland. Daar was zij jaren werkzaam als bejaardenverzorgende. Samen met haar man kwam zij meerdere keren in Suriname op vakantie. Voordat zij het doorhad, werd zij verliefd op het land en twijfelde niet: haar organisatie zou in Suriname komen te staan. Op 5 juli 2005 richtte zij samen met haar man Quality Care op, met als doel kwalitatieve zorg te bieden aan zorgbehoevenden. “Ik ben heel klein begonnen, met een zorgvrager waar ik zelf naar toe ging. Door de jaren heen bloeide het bedrijf, waardoor ik mensen in dienst kon nemen. Met al deze mensen heb ik een goeie samenwerking en band. Ik probeer altijd een open communicatie te hebben met de mensen waarmee ik samenwerk. Vooral met de…Comments ()
maandag, 15 augustus 2016 04:32

Parbode Magazine Sneak Peek: Natuurgenezer of niet?

Geschreven door
In de juli-editie van Parbode gingen we langs bij natuurgenezer Pake. In het tweede deel van de serie een kritische noot van medisch pedicure Joan Codrington. Volgens Codrington is een bezoek aan een natuurgenezer geen adequate oplossing voor de ernstige gevolgen van suikerziekte Codrington oefent al jaren haar beroep uit, met als specialisatie de diabetische en reumatische voet. Wekelijks krijgt ze diabetes mellitus- en reumapatiënten over de vloer, die hun voet- en nagelproblemen door haar laten behandelen. Maar in de behandelkamer van Codrington zul je, anders dan bij Pake, niet ongevraagd geconfronteerd worden met de gruwelbeelden van de wonden. “Mensen met chronische wonden horen niet thuis bij een natuurgenezer, maar bij een dokter”, stelt Joan Codrington kritisch. Volgens haar is het niet verstandig naar een natuurgenezer te gaan, omdat de patiënt in sommige gevallen een arts nodig heeft om de behandeling van de wond te begeleiden. Dit om te voorkomen dat het erger wordt dan het is. Dit is de reden waarom Codrington beklemtoont dat voetverzorging voor mensen die leven met diabetes belangrijk is. Codrington heeft een werkovereenkomst met de…Comments ()
maandag, 20 juni 2016 11:35

Lucratieve business?

Geschreven door
Lege winkelschappen, op hol geslagen wisselkoersen, een zwellende behoefte aan sociale voorzieningen: het lijkt wel the 80’s revisited. Je zou verwachten dat met de snelle verpaupering van de Surinaamse samenleving, een aardige toename op gang komt in het aantal pakketten dat vanuit Holland naar ons land wordt gestuurd. Is er een grotere drukte bij de afhaal van schenkbezendingen? Spinnen de vrachtbedrijven garen bij de sociaal-economische glijvlucht? Nee, beklemtonen Egon Audhoe, general manager van Laparkan Airways Suriname en Hendrik Djahadi, consultant van Central Freight Services (CFS) tegenover Parbode. Bedrijven die afhankelijk zijn van controle door douaniers, zoals handelsondernemingen en overscheping- en postbedrijven, worden sinds enkele maanden geconfronteerd met drastisch verhoogde douanediensten. Vanwege de huidige precaire economische periode, is dat heel slecht voor diverse ondernemingen en consumenten. Egon Audhoe, general manager bij Laparkan, legt uit dat vrachtbedrijven veel meer betalen bij de afhandeling en zegt dat de operationele kosten door allerlei overheidsmaatregelen veel duurder zijn geworden. Daarnaast hangt de toepassing van de bijkans zeven jaar aangehouden effectuering van de Kostenwet van 2009 als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de…Comments ()
maandag, 20 juni 2016 10:50

Surinaamse kunstenaars exposeren op Curaçao

Geschreven door
Gallery Alma Blou op Curaçao organiseerde onlangs een tentoonstelling met werk van drie beeldende kunstenaars uit Suriname: Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo en Kim Sontosoemarto. Vorig jaar was al werk van dit drietal te zien op Curaçao, tijdens het Plein Air Festival. Dit bracht Gallery Alma Blou op het idee deze kunstenaars, allen met een Javaanse achtergrond, samen te brengen op een tentoonstelling met de Javaanse titel Tri Murni, dat ‘de zuivere drie’ betekent. Parbode sprak hen tijdens hun korte bezoek aan het eiland. Soeki “Mijn familie komt oorspronkelijk uit Java, Indonesië, en ik voel me ook helemaal Javaan”, vertelt Soekidan Irodikromo, kortweg Soeki. Hij is in 1945 geboren in Suriname, op de Plantage Pieterszorg in het district Commewijne. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag werd vorig jaar in Paramaribo, in Art Gallery Readytex, de grote solotentoonstelling Bigiyari gehouden. “Ik kom uit een artistieke omgeving, vol muzikanten en tekenaars. Een oom van me maakte wajangpoppen, daar zat ik altijd vol bewondering naar te kijken. Een andere oom, ook tekenaar, raadde me aan naar Paramaribo te gaan en daar tekenlessen te nemen…Comments ()
dinsdag, 17 mei 2016 13:48

Op zoek naar mijn Hindostaanse voorouders

Geschreven door
Dat de zoektocht naar mijn Hindostaanse voorouders zo enerverend zou worden, kon ik niet vermoeden toen ik op Zanderij de vliegtuigtrap afliep, de zwoele avond in. In Nederland was het laatste jaar het idee geboren op zoek te gaan naar mijn roots. Op zoek naar sporen van mijn grootouders. Waarom ben ik op zoek naar mijn Hindostaanse voorouders, en waarom nu? Mijn vader is al meer dan twintig jaar geleden overleden. Is het omdat ik dadi [oma, red.] ga worden? Omdat ik, zoals Anil Ramdas beschrijft in zijn boek Zonder liefde valt best te leven, ook ‘lijd’ aan het derde generatie-syndroom? Belangrijk is dat ik antwoorden vind, in archieven in Paramaribo. En het zoeken is goed te combineren met mijn tweejaarlijkse familiebezoek. Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.Comments ()
Pagina 1 van 15