Back U bevindt zich hier: Home Reportage The Myztikalz - Dans zegt meer dan woorden
maandag, 15 december 2014

The Myztikalz - Dans zegt meer dan woorden

Geschreven door  Anouska Blanca

In Suriname zetten ze al jaren de toon op het gebied van dans. Van hiphop, rap en breakdance tot ballet en awasa. Op z’n Surinaams zouden we zeggen: kari kon, noem maar op, deze jongens kunnen het. De band The Myztikalz mag daarom zonder meer betiteld worden als de koning van de dansgroepen.

Nieuws over jongeren heeft tegenwoordig vaak een negatieve insteek. ‘Die jongeren van tegenwoordig’... Gelukkig geldt dit niet voor allemaal. In de Werkplaats van Stichting Artlab komt wekelijks een groep jongens met een passie voor dans bijeen om hun dansrepertoire te verbeteren. En niet zonder resultaat: op de dansvloer zijn The Myztikalz niet te evenaren. Ze staan in het voorprogramma van zaalvoetbalwedstrijden en buitenlandse artiesten, en doen mee aan lokale shows zoals Suriname’s Got Talent en Lafabo. Verder traden ze op in Frans-Guyana, Nederland, België en Duitsland. Met hun professionele houding, synchrone elastische danspasjes en leuke kleding weten deze jongens hun publiek overal versteld te doen staan.

Bijzonder is dat de jongeren het management van de groep zelf in handen hebben, al meer dan veertien jaar. Ze zijn individueel verantwoordelijk voor alle organisatorische en uitvoeringswerkzaamheden van de groep. “Ons doel is om jongeren te stimuleren tot zinvolle vrijetijdsbesteding”, legt leider Fabien ‘Fally’ van Gennip uit. “En we willen de Surinaamse cultuur in de vorm van dans uitdragen door deel te nemen aan danskampioenschappen in en buiten Suriname. We kunnen met trots zeggen dat dit is gelukt.”

Het succes heeft erin geresulteerd dat de groep inmiddels haar tweede generatie jongeren heeft opgeleverd. Het gezelschap bestaat nu uit junioren en senioren. De oudsten in de leeftijdsklasse van 23 tot en met dertig jaar, de jongsten zijn tussen de elf en twintig jaar. “Alle leden zijn schoolgaand of afgestudeerd”, benadrukt leider ‘Fally’. “Educatie is een belangrijke meerwaarde voor de leden van The Myztikalz.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.