Back U bevindt zich hier: Home Reportage Het Surinaams Verbond
maandag, 15 december 2014

Het Surinaams Verbond

Geschreven door  Ko van Geemert

Prooi van wegebbende heimwee

Ze zijn veel minder bekend dan de regelmatig aan de weg timmerende Vereniging Ons Suriname, maar Het Surinaams Verbond bestaat binnenkort 65 jaar. Een Nederlandse vereniging voor mensen met heimwee naar Suriname. Heimwee die de jongere generaties niet kennen en dus lijkt de toekomst niet rooskleurig.

Het Surinaams Verbond (HSV) is, zo lezen we op de website van de vereniging, ‘een sociaal culturele vereniging van en voor Nederlandse Surinamers en allen die zich op een of andere wijze met Suriname en Surinamers verbonden voelen’. Het is een ‘gezelligheidsvereniging’ die de Surinaamse cultuur ‘een warm hart toedraagt’. De contributie bedraagt vijftig euro per jaar; de vereniging kent zo’n tweehonderd leden.

In het Jubileumboek dat in 2000 verscheen bij het vijftigjarig bestaan, wordt de oprichting summier aan de orde gesteld: ‘Begonnen als een kleine groep die zich om principiële redenen had afgescheiden van de in 1919 opgerichte Vereniging Ons Suriname…, ontstaan uit een onenigheid binnen de Vereniging Ons Suriname. De onenigheid had een politieke achtergrond.’ Wat die principiële politieke redenen waren, wordt niet uit de doeken gedaan. Ook navraag bij de voorzitter Egbert Doest brengt ons niet veel verder: “Het Surinaams Verbond is een vereniging die geen politieke grondslag kent. Het treedt naar buiten met een open mind.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.