Back U bevindt zich hier: Home Reportage Pijporgels zijn goud waard
maandag, 20 april 2015

Pijporgels zijn goud waard

Geschreven door  Nele van Eynde

Suriname is rijker dan we denken. Terwijl iedereen zich blind staart op ondergronds goud, vergaat langzaam een stukje klinkend erfgoed van onschatbare waarde. De negentiende-eeuwse pijporgels smeken om restauratie.

Weelderige orgelklanken vullen de Maarten Lutherkerk. Bach, Mozart en Beethoven; de klassieke muziek uit het 180 jaar oude pijporgel is een ware streling voor het oor. Zelfs een
muzikale leek merkt een duidelijk verschil tussen een orgel en zijn digitale tegenhanger. Hier is het geen elektriciteit, maar lucht die binnenin de pijpenkast nieuwe klanken tot leven brengt. Een uniek stukje klinkend erfgoed waar ons land trots op mag zijn.

Achter het orgel zit Peter den Ouden, orgelvirtuoos en Nederlands muziekdocent, die al veel voor de Surinaamse muziekwereld betekend heeft. Als medeoprichter en docent aan het conservatorium leverde hij een belangrijke bijdrage aan de muziekeducatie in ons land. Met gesloten ogen bespeelt hij het prachtige pijporgel, dat hij koste wat kost wil bewaren. “Je kunt een historisch pijporgel vergelijken met een liveconcert en een digitaal orgel met een cd. Waar een elektrisch orgel veel verfijnder klinkt, net als een cd, leven de klanken bij het
pijporgel. Het publiek is betrokken, voelt de muziek en kan een prachtig orgel aanschouwen. Zoiets is van onschatbare waarde.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.