Back U bevindt zich hier: Home Reportage Back on the horsetrack
dinsdag, 21 april 2015

Back on the horsetrack

Geschreven door  Marion Poll

Het doordringende geluid van denderende paardenhoeven op het zachte zand. De opstuivende stofwolken die enkele seconden lang het zicht totaal verblinden, de spanning in de laatste bocht waarbij paard en jockey alles geven voor de koppositie, het gejoel van het publiek dat zich rijen dik voor de finish heeft opgesteld; de paardenrensport in Suriname kende begin jaren negentig haar glorietijden. De renbaan op Rijsdijk veroorzaakte destijds een complete, tijdelijke volksverhuizing met als record drieduizend liefhebbers die zich vanuit de stad naar de renbaan begaven. Anno 2014 zijn er weer initiatiefnemers die de rensport nieuw leven willen inblazen. Maar kunnen oude tijden weer herleven?

Engeland was in het begin van de zeventiende eeuw verantwoordelijk voor het professionaliseren van de eerste paardenraces. Volgens Diego Robles de Medina (55), een routinier in
de paardenrensport van Suriname en al jarenlang jockey, ontstonde in Suriname de eerste tekenen van de sport midden vorige eeuw. “Destijds zijn er enkele evenementen georganiseerd in het Suriname Stadion, het tegenwoordige André Kamperveenstadion. Helaas was het plezier van korte duur. De baan bleek te klein en daardoor ontstonden gevaarlijke situaties; de paarden vlogen bijna letterlijk uit de bocht.”

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.