Back U bevindt zich hier: Home Reportage Nodeloos neergeknald
woensdag, 20 mei 2015

Nodeloos neergeknald

Geschreven door  Nele van Eynde

Het leger heeft verkeerd gehandeld toen het begin dit jaar een stelende tiener zomaar op straat doodschoot. De legertop geeft dit exclusief aan Parbode toe. Alleen: komt het écht tot een onderzoek of verdwijnt ook deze zaak weer in de doofpot? Een reconstructie.

Eind januari. Twee jongens vegen de laatste kiezelstenen onder een tent in de Bealaan weg, enkele vrouwen borstelen de haren van hun kinderen. Chips, cola en Parbobier worden uit de kofferbak van een auto geladen. Een tante stapt enthousiast uit de auto met een spandoek in haar hand. “Kijk, het is nog mooier geworden dan verwacht”, zegt ze. Wie de tekst erop niet zou lezen, denkt waarschijnlijk dat hier vanavond een groot feest plaatsvindt. De woorden ‘Stop kier a volk fu tamara, R.I.P. Dominio’ op het spandoek bewijzen het trieste tegendeel.

Twee weken daarvoor, het is dan 16 januari, stelen Dominio Hiwat (16), Lorenzo N. (20) en Jerome N. (26) aan de Hermitage Mall de auto van een 44-jarige man. Het trio vlucht met het voertuig naar de vlak bij gelegen Ruthlaan, waar ze die twee uur later willen verkopen. Die deal gaat niet door. Een divisie van Faya Blo, een speciale eenheid met politieagenten en militairen, is het gestolen voertuig dankzij een tip al snel op het spoor. Ze wachten de jonge criminelen op wanneer die terugkeren om het voertuig te helen. Daarna loopt het helemaal verkeerd.

Onduidelijkheden
Wat er precies is gebeurd, blijft een groot vraagteken. Feit is dat Dominio twee kogels in de borst krijgt. Hij overleeft het niet. Lorenzo N. belandt in het ziekenhuis met een kogel in het been. De derde dader, Jerome N., blijft ongedeerd.

Het onderzoek naar de dood van Dominio wordt geleid door de Militaire Politie. We spreken Anand Debisarun, majoor Recherche van de MP. Volgens hem was de dood van Dominio een ongeluk, een jammerlijke fout. “Dominio en Lorenzo vluchtten onder de auto toen ze de politie zagen. Een militair sloeg met zijn wapen tegen de auto om hen te waarschuwen. Door de chaos was de militair het wapen echter vergeten te ontspannen na zijn vorige opdracht, waardoor drie kogels per ongeluk uit het pistool ontsnapten. Eén daarvan raakte Lorenzo’s been, de twee andere kogels kwamen op Dominio terecht.” Lorenzo werd naar het ziekenhuis gebracht, maar Dominio werd pas na twintig minuten dood aangetroffen onder de wagen. “Niemand wist dat hij ook onder de auto lag”, meent Debisarun.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.