Back U bevindt zich hier: Home Reportage Krav Maga - Zelfverdediging of zelfs levensredder
donderdag, 21 mei 2015

Krav Maga - Zelfverdediging of zelfs levensredder

Geschreven door  Anouska Blanca

Scholieren die op elkaar in slaan, een verwarde man die probeert een jong meisje te verkrachten, een inbreker die seniorenburgers onder schot houdt. Dit soort berichten verschijnt steeds vaker in de media. Antwoord op de groeiende criminaliteit is Krav Maga. Een moderne, praktische en beproefde wijze van zelfverdediging voor mannen, vrouwen, kinderen, ouderen en lichamelijk zwakkeren.

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, zegt men. Maar wat als het ongelukje te voorzien is of, beter nog, als je je tijdens het ongelukje veilig uit de voeten kunt maken? Als je de aanvaller kunt ontwapenen en je geliefden beschermen? Dat klinkt als een scène uit een actiefilm. Maar het was de centrale gedachte tijdens het onlangs gehouden Krav Maga-seminar. Dat werd georganiseerd door Krav Maga Suriname, onder leiding van Franklyn Hartkamp en in samenwerking met Malcolm Bilkerdijk en Joshua Bendter. Voor belangstellenden een uitgelezen mogelijkheid om de Israëlische kneepjes van zelfverdediging te leren kennen of te verbeteren.

Effectief en efficiënt
Hartkamp is director van Krav Maga Global Nederland en Suriname. Ondanks zijn forse postuur geeft hij je het gevoel dat hij nauwelijks in staat is een vlieg pijn te doen. In 1998 maakte
hij kennis met Krav Maga, en korte tijd later besloot hij naar Israël te gaan om daar iets meer over deze methode te leren. “Die stap bleek al gauw meer dan een avontuurtje te zijn. Als docent Lichamelijke Opvoeding met daarnaast een militaire achtergrond, begreep ik meteen dat de motorische en didactische vaardigheden effectief en efficiënt aan te leren waren. Iedereen zou dit moeten weten, omdat de technieken gebaseerd zijn op praktische situaties”, zegt Hartkamp.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.