Back U bevindt zich hier: Home Reportage Guyana ligt in het westen van Suriname!
vrijdag, 19 juni 2015

Guyana ligt in het westen van Suriname!

Geschreven door  Anouska Blanca

Dat ons onderwijs aan verandering toe is, is geen nieuw verhaal. Maar wanneer gebeurt dat eindelijk? En vooral: wanneer worden de meesters en juffen van de lagere school eens beter geschoold? Wie de stencils onder ogen krijgt waarmee onze kinderen in bijvoorbeeld de vierde klas worden opgezadeld, begrijpt dat dit hard nodig is.

Vroeger, in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, kregen leerlingen van het basisonderwijs dikke schriften mee naar huis. Die schriften hadden ze eerst op school vol gepend met teksten voor de leervakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuuronderwijs, al dan niet correct overgenomen van het bord. Thuis leerden ze braaf hun lessen aan de hand van de aantekeningen in die dikke schriften.

Tegenwoordig, in deze moderne tijd, krijgen leerlingen voor deze zogenaamde leervakken stencils mee naar huis. ‘Krijgen’ is eigenlijk niet het juiste woord, want de ouders zijn verplicht de stencils aan te schaffen tegen een alleszins begrijpelijke en redelijke vergoeding. Het samenstellen van die stencils gebeurt op particulier initiatief van individuele leerkrachten. De stencils circuleren in het onderwijsveld als een virus dat van de ene school naar de andere waart.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.