Back U bevindt zich hier: Home Reportage Diepvrieskip is onderkoeld
vrijdag, 19 juni 2015

Diepvrieskip is onderkoeld

Geschreven door  Nele Van Eynde

Bommen vol microben

De diepvriezers van Paramaribo’s supermarkten liggen vol slecht gekoelde producten. Doet de koeling het niet goed genoeg, of wordt de stekker er ’s nachts bewust uitgetrokken? Parbode kocht een aantal diepvrieskippen en nam het risico niet alleen vlees maar ook levensbedreigende microben te consumeren.

Iedereen kent het gevoel. Je koopt een zak diepvriesgroenten in de supermarkt en je krijgt één harde klomp van samengevroren ijs en groenten. De vis is bedorven voordat de vervaldatum verstreken is en uit de diepvrieskip druipt bloed en ijs wanneer je de verpakking opent. Het zijn aanwijzingen dat de diepvriezers in de supermarkten niet naar behoren werken.

Een diepvriezer moet een constante temperatuur hebben van minstens -18°C. Anders gaat de kwaliteit van het product verloren en ontstaat er (in geval van vlees) bloed en ijs. Voldoen de diepvriezers in Paramaribo aan die voorschriften? Of zouden de supermarkteigenaren, om de rekening van de EBS wat te drukken, de temperatuur bewust wat opschroeven of zelfs ’s nachts de stekker van de vriezers eruit trekken? Wat betekent dat voor onze populaire diepvrieskip, waarvan we samen zo’n 19.000 stuks per dag verorberen? Met een professionele scanthermometer in de hand verdiepte Parbode zich in de wereld van de supermarktdiepvriezers in Paramaribo, op zoek naar een antwoord.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.