Back U bevindt zich hier: Home Reportage Genept bij de kassa
dinsdag, 21 juli 2015

Genept bij de kassa

Geschreven door  Armand Snijders en Moritz Zimmer

Een kilo in de supermarkt is geen kilo

Heeft u ook wel eens het vermoeden dat de door de winkelier gevulde zakken met aardappelen, uien, suiker en blom niet de kilo bevat waarvoor u betaalt. Ook bij Parbode vertrouwden we het niet. En dus kochten wij tal van winkels in stad en district tientallen zakken en legden die op de weegschaal. En wat blijkt: uw vermoeden is juist, de consumenten worden op grote schaal belazerd.

Je zult maar een feestelijke grote taart willen bakken en daarvoor volgens het recept een kilo blom nodig hebben, die je koopt bij Tsang Store aan de J.D. Gompertsstraat. Grote kans dat de taart mislukt uit de oven komt als je deze omoe blindelings vertrouwt, want in de plastic zakjes stopt hij gemiddeld maar 855 gram blom. Ofwel bijna vijftien procent minder dan waar u voor heeft betaald. Ook met de suiker (gemiddeld 905 gram), aardappelen (880 gram) en uien (898 gram) word je schaamteloos genept.

Tsang Store is niet de enige supermarkt die zich schuldig maakt aan oplichting (anders kun je het toch niet noemen). Sterker nog, van de zeventien winkels die Parbode onderzocht, bleek er geen een de klant volledig waar voor zijn geld te geven. Dit kan geen toeval zijn. Dat bij het vullen van de zakken niet al te nauwkeurig en op de gram nauwkeurig wordt gewogen, valt nog wel te begrijpen. Maar dat er soms tot bijna tweehonderd gram minder wordt verpakt, moet met voorbedachten rade zijn gebeurd.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.