Back U bevindt zich hier: Home Reportage Afzien met tjap soy met garnalen
woensdag, 23 september 2015

Afzien met tjap soy met garnalen

Geschreven door  Marion Poll

Na de geslaagde roti-test (2013) en nasi-test (2014) besloot een deskundige jury zich in opdracht van de redactie van Parbode zich dit jaar te storten op tjap soy met garnalen. Het moet gezegd: het viel niet mee! Over geen enkele van de tien geproefde porties was de jury enthousiast, kritische geluiden klonken er echter in overvloed. De algehele conclusie luidt: tjap soy met garnalen kun je het beste thuis zelf maken.

De opdracht van onze zeskoppige jury was simpel: bekijk, ruik en proef tien porties tjap soy met garnalen, oordeel of er genoeg smakelijke garnalen tussen de groenten zitten en of de peper voor wat extra’s zorgt. Om vooroordelen te vermijden, wisten de deskundigen niet waar de bewuste porties waren gekocht. De rijst is bij de beoordeling buiten beschouwing gehouden: gemiddeld werd in een zakje of bakje zo’n vierhonderd gram meegegeven, zonder uitzondering was het klef, zoals we van Chinese restaurants gewend zijn.|

Bij voorgaande testen heeft de redactie nooit medelijden gehad met de panelleden. Immers, ze mogen zich tegoed doen aan bergen eten op kosten van Parbode. Maar dat was deze keer anders, de tjoerie’s, zuchten en andersoortige wanhopige geluiden bleven tijdens het proeven niet uit. Sommige juryleden klaagden achteraf zelfs over lichte, ongemakkelijke buikklachten. Dat kwam ook tot uitdrukking in de eindresultaten. Heeft de ervaring geleerd dat er altijd twee of drie positieve uitschieters uit de bus komen, gevolgd door een ruime middenmoot waar je als hongerige consument ook best langs kunt gaan, plus een of twee eettenten die je, als je verstandig bent, beter kunt mijden, nu bleken de geteste restaurants elkaar niet zoveel te ontlopen.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.