Back U bevindt zich hier: Home Reportage Natuurpark opnieuw bedreigd
woensdag, 21 oktober 2015

Natuurpark opnieuw bedreigd

Geschreven door  Pieter van Maele

Graafmachines hebben dwars door natuurpark Peperpot een brede weg aangelegd. Een nieuwe tegenslag voor het park, dat vorig jaar nog miljoenen euro’s aan donaties uit Nederland ontving. Wie heeft er schuld?

Het Peperpot Natuurpark, zevenhonderd hectare groot en op amper vijf kilometer van Paramaribo, is met recht en reden een internationale publiekstrekker. Wie de drukte van onze hoofdstad achter zich laat, kan er nog geen twintig minuten later oog in oog staan met doodshoofdaapjes of zich vergapen aan de driehonderd verschillende vogelsoorten die er leven, waaronder de gevlekte baardkoekoek, de slanksnavelwouw en de groenstaartglansvogel.

Alleen: hoe lang nog? Vorig jaar schreef Parbode al hoe we bij een bezoekje aan het park oog in oog kwamen te staan met stropers (‘Met jachtgeweer door natuurgebied’, mei 2014). Nu is de situatie nog veel ernstiger. Zo ernstig dat Peperpot onlangs zelf de noodklok luidde. Het bestuur van het natuurpark plaatste eind augustus een dramatisch filmpje op Facebook waarin te zien is hoe bulldozers een spoor van vernieling door het park trekken, terwijl luiaards en vogels vluchten voor hun leven. Dwars door het beschermd gebied werd blijkbaar een illegale weg getrokken. De schuld van de ‘kwaadwillige vernietiging’ zou liggen bij ‘omliggende grootgrondbezitters en verkavelaars’. In totaal vernietigden ze zo’n zes hectare natuurpark.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.