Back U bevindt zich hier: Home Reportage Hiphop in Suriname
woensdag, 20 april 2016

Hiphop in Suriname

Geschreven door  Christio Wijnhard

Ook Suriname kent een hiphopscene, met old skool, new skool en gangs op zijn Surinaams. De lokale hiphop heeft ook een uniek eigen geluid, en dat komt niet alleen door de taal. Ori Plet, Furgill Renfurm en Wendell Gefferie zijn hiphoppers in hart en nieren, die in woord en daad bewijzen dat het niet per se draait om geweld in de hiphop, en dat diepgang wel degelijk van belang is.

De muziekstijl hiphop ontstond eind jaren zeventig van de vorige eeuw, in de hoofdzakelijk door Afro- en Latino-Amerikanen bewoonde grootstedelijke getto’s van Amerika. Het werd een uitlaatklep, waarbij het vooral draaide om met weinig middelen toch iets van het leven én van de muziek te maken. In Suriname werd hiphop pas eind jaren negentig van de vorige eeuw populair. Er is nu nog een kleine maar fanatieke hiphopscene, waarin men soms met weemoed lijkt te mijmeren over die ‘goeie ouwe tijd’, toen alles nog draaide om respect.

Ori Plet, Furgill Renfurm (artiestennaam Donny ‘The King’ Blaze) en Wendell Gefferie (artiestennaam Ta2) zijn enkele van de hiphopartiesten uit die tijd die het nog steeds goed doen. Ze hebben alle drie onlangs een cd uitgebracht, en zijn regelmatig te zien en te horen binnen de muziekscene van Paramaribo. In december 2015 werd een hiphopreünie georganiseerd, waar een keur aan Surinaamse artiesten het podium deelde. De opkomst was matig in bezoekersaantal, maar goed te noemen omdat het een groep echte liefhebbers en kenners betrof die genoot van de avond en de diverse optredens.

Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.