Back U bevindt zich hier: Home Reportage Parbode Magazine Sneak Peek: Natuurgenezer of niet?
maandag, 15 augustus 2016 04:32

Parbode Magazine Sneak Peek: Natuurgenezer of niet?

Geschreven door Redactie Parbode

In de juli-editie van Parbode gingen we langs bij natuurgenezer Pake. In het tweede deel van de serie een kritische noot van medisch pedicure Joan Codrington. Volgens Codrington is een bezoek aan een natuurgenezer geen adequate oplossing voor de ernstige gevolgen van suikerziekte

Codrington oefent al jaren haar beroep uit, met als specialisatie de diabetische en reumatische voet. Wekelijks krijgt ze diabetes mellitus- en reumapatiënten over de vloer, die hun voet- en nagelproblemen door haar laten behandelen. Maar in de behandelkamer van Codrington zul je, anders dan bij Pake, niet ongevraagd geconfronteerd worden met de gruwelbeelden van de wonden. “Mensen met chronische wonden horen niet thuis bij een natuurgenezer, maar bij een dokter”, stelt Joan Codrington kritisch. Volgens haar is het niet verstandig naar een natuurgenezer te gaan, omdat de patiënt in sommige gevallen een arts nodig heeft om de behandeling van de wond te begeleiden. Dit om te voorkomen dat het erger wordt dan het is. Dit is de reden waarom Codrington beklemtoont dat voetverzorging voor mensen die leven met diabetes belangrijk is.

Codrington heeft een werkovereenkomst met de afdeling Diabetische Educatie van het Sint Vincentius ziekenhuis. Haar paramedische werkruimte staat pal aan de overkant. In de kleine wachtruimte hangen verschillende posters over preventie en risico’s van diabetes en hoge bloeddruk. Wanneer ze klaar is met de patiënt, mogen we haar spreken in de behandelkamer. Een steriele plek met een stoel, pedicure-apparatuur en een wasbak. Codrington draagt een wit uniform met een plastic schort, en een mondkapje dat ze voor het gesprek omlaag getrokken heeft. Een heel andere omgeving dan bij Pake. Ze legt uit dat het voor diabetespatiënten heel belangrijk is om te zorgen voor goede voetverzorging in een steriele omgeving. “Het laatste wat deze mensen moet overkomen, is dat ze hier een bacteriële infectie oplopen. Goede voetverzorging is een preventieve manier om wonden en amputaties te voorkomen”, zegt ze.

 Lees meer - ook Pake’s reactie – in het magazine van augustus.