Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Suriname kort Suriname Kort
zaterdag, 30 juni 2012 23:00

Suriname Kort

Geschreven door

kort1.jpg200 miljoen voor onderwijs

De regering zal komend schooljaar tweehonderd miljoen srd investeren in het onderwijs. Volgens Eddy Jozefzoon, voorzitter van de taskforce Onderwijsinnovatie, zullen onder andere nieuwe leerkrachten worden aangetrokken en zal er voor moderne leerstof worden gezorgd. Voor 1 oktober moeten daarnaast 239 extra leslokalen zijn gebouwd. De kosten zullen niet worden gedekt door de ouderbijdrage en het inschrijfgeld, want die worden afgeschaft. Bedrijven zullen lokalen kunnen adopteren, andere vernieuwingen worden betaald uit ‘donaties via de Centrale Bank’ en de staatsbegroting.


 

kort2.jpgAndere presentatie politie

Met trots presenteert het Korps Politie Suriname (KPS) elk jaar resultaten, bijvoorbeeld dat het drieduizend aanhoudingen heeft verricht of twintig miljoen dollar aan boete heeft geïnd. Maar volgens de verse minister Edward Belfort van Justitie en Politie is het tijd voor een andere aanpak. Het is namelijk beter als er ieder jaar geconcludeerd kan worden dat er geen verkeersdoden zijn en minder zaken onderzocht hoefden te worden. “Voorkomen is beter dan genezen”, aldus Belfort. Om dit te bereiken, kunnen senioren hun adressen doorgeven zodat de politie een extra oogje in het zeil kan houden. Agenten komen dan regelmatig langs om na te gaan of alles goed gaat en er geen criminele figuren rondlopen. Hiermee geeft de politie alvast een voorzet op het uiteindelijke doel: de criminaliteit verminderen.kort3.jpgGehandicapten vallen buiten de boot


Mensen met een beperking hebben het moeilijk. Velen onder hen ontberen speciale begeleiding of kunnen geen woning vinden, laat staan een aangepaste. Dat blijkt uit discussies georganiseerd door het Surinaamse Rode Kruis. Ook wordt er geen rekening gehouden met de seksuele gevoelens van gehandicapten. Seks wordt vooral in verband gebracht met voortplanting en mensen met een beperking worden niet gezien als toekomstige ouders. Veel gehandicapten raken geïsoleerd en hebben weinig contact met anderen.


Droge voeten aan de Waterkant


Wie tijdens de grote regentijd een hapje wil eten aan de Waterkant, hoeft binnenkort niet meer te vrezen voor natte voeten. In mei is MNO Vervat in opdracht van Openbare Werken begonnen met de bouw van damwanden om er zo voor te zorgen dat de terugkerende overstromingen worden voorkomen. Meerdere malen per jaar weet vijftig tot tachtig centimeter water de verkeerde kant van de oever te bereiken. Om het comfort te vergroten, wordt er ook aandacht besteed aan verschillende faciliteiten, zoals afmeervoorzieningen. In totaal duurt de bouw ongeveer een jaar. De prijs hiervoor bedraagt zeven miljoen euro.kort4.jpgEen levende herdacht


Historicus André Loor schrijft zelf geschiedenis nu hij de eerste levende Surinamer is voor wie een gedenkteken is opgericht. Het gebouw van het Nationaal Archief wordt voortaan bewoond door een bronzen kopstuk van Loor. Het beeld is geschonken door Stichting Sranan Buru, die zich inzet voor nakomelingen van de Nederlandse kolonisten. De historicus is bekend door de vele publicaties over de Surinaamse geschiedenis van zijn hand en heeft ook talloze bijdragen geleverd voor de televisie.


kort5.jpgMuziek en dans vormen de jeugd


Vanaf volgend jaar gaat het ministerie van Sport en Jeugdzaken beginnen met programma’s om muziek en dans onder de jeugd te stimuleren. Dat zegt Ismanto Adna, de nieuwe minister van dit ministerie. Volgens hem zijn muziek en dans belangrijk voor de sociale vorming en persoonlijke ontwikkeling van de jeugd. Adna is van mening dat deze disciplines jongeren de mogelijkheid geven om hun gevoelens, intenties en cognitie te uiten. Dit jaar is het ministerie nog gebonden aan het beleid van de vorige minister, Paul Abena. Wel wordt er alvast gewerkt aan het uitdenken van programma’s en projecten voor 2013.kort6.jpgSuriname niet transseksueelvriendelijk


Een totale transformatie van het ene geslacht naar het andere is vooralsnog niet mogelijk in ons land. Behandelmethodes als hormoontherapie of een operatieve geslachtsingreep zijn hier niet aanwezig. Ook schort het aan een juridisch raamwerk: wie officieel zijn naam in combinatie met zijn of haar geslacht wil wijzigen, vangt bot. Voorlopig zullen de transseksuelen hun toevlucht dus moeten blijven zoeken in make-up, kleding en een grote dosis overtuigingskracht.


Injectie voor voedselveiligheid


Surinaamse groenten en fruit bevatten te veel resten van bestrijdingsmiddelen. Naar aanleiding van steekproeven die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit in 2010 en 2011 heeft uitgevoerd, is de controle op de import van gewassen vanuit Suriname verscherpt. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij trekt nu elf miljoen srd uit om laboratoria te bouwen die een scherper toezicht op voedselveiligheid in eigen land mogelijk moeten maken. 


kort7.jpgNoodhulpfonds voor verlies huis 

Gezinnen die door brand of financiële problemen van de één op de andere dag op straat komen te staan, kunnen zich binnenkort beroepen op een nieuw noodhulpfonds. Althans, dit laat minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Alice Amafo, weten. Volgens haar beschikt het fonds over 45 miljoen USdollar. Zodra het fonds werkzaam is, kunnen dakloze gezinnen iedere maand aanspraak maken op vijfhonderd Surinaamse dollar. Daarnaast wil het ministerie ook beginnen met zogenaamde doorgangshuizen. Wie geen huis meer heeft, kan dan hier worden opgevangen.


kort8.jpgLeren achter tralies


Gedetineerden moeten vakkennis bijgebracht krijgen in de tijd dat ze achter de tralies zitten. Volgens minister Edward Belfort van Justitie en Politie is het gevangeniswezen hard toe aan deze modernisering. “Gevangenen zitten maar te zitten, dat is niet goed”, zei hij tijdens zijn eerste bezoek aan de Centraal Penitentiaire Inrichting te Santo Boma. “Velen kunnen zelfs hun naam niet schrijven.” Het resocialisatieregime schiet nu nog tekort, maar dat moet in de toekomst gaan verbeteren door personeel te trainen. Onlangs is er een nieuw programma gestart, waarbij gedetineerden leren een graafmachine te bedienen. Belfort wil ook meer investeren in alfabetisering. Bijscholing biedt meer kans op een werkplek na terugkeer in de maatschappij.kort9.jpgMeer hiv onder jongeren


Het aantal hiv-geïnfecteerden in Suriname is dit jaar toegenomen met één procent, blijkt uit onderzoek van de stichting Liefdevolle Handen. De laatste officiële cijfers uit 2009 van UNAIDS kwamen uit op één procent aidspatiënten, dat zijn zo’n 3,700 mensen. Nu is dat verdubbeld. Maar volgens Ethel Pengel, voorzitter van de stichting Double Positive, is de stijging zelfs groter. Vooral onder jongeren, tussen de vijftien en 25 jaar, schijnt aids veel voor te komen. Reden hiervoor is dat zij vaak onveilige seks hebben. Daarnaast willen mensen geen test doen op hiv en gaan ze pas naar de dokter wanneer ze niet meer anders kunnen.


Torarica gaat voor groen


Het bekende hotel Torarica zet zich in voor milieu en natuur. Samen met elf andere bedrijven laat het hotel zich adviseren door het Suriname Conservation Foundation (SCF). Om invulling te geven aan de groene doelstellingen heeft het hotel een driejarenplan ontwikkeld. Het SCF is dertien jaar geleden in het leven geroepen en zet zich in voor bescherming van de biodiversiteit van Suriname. Daartoe gaat het onder andere partnerschappen aan met bedrijven. Eerder hebben SLM, Fernandes en Staatsolie zich aangesloten.


kort10.jpgHogere inkomens, minder hulp


Suriname behoort officieel niet meer tot de armste landen en heeft van de Verenigde Naties een mid-incomestatus gekregen. Daarom krijgt het minder geld uit het Elfde Europese Ontwikkelingsfonds van de Europese Unie. Dit fonds is namelijk bedoeld voor ontwikkelingslanden. In de afgelopen jaren zijn verschillende projecten betaald door het fonds, zoals de asfaltering van de weg naar Southdrain, de vernieuwing van de Oost-Westverbinding en de renovatie van de haven. Volgens Rabin Parmessar, vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee, heeft de beslissing niets te maken met de amnestiewet of ‘what else’.


kort11.jpgFort Zeelandia ingenomen

Instanties die op Fort Zeelandia en in de omliggende panden kantoor
houden,  moeten het veld ruimen. Uit een brief van het Kabinet van de President aan directeur Cultuur Stanley Sidoel, blijkt dat de regering van plan is om de historische gebouwen terug in beheer te nemen. Het plan, opgesteld door Paul Middellijn, cultureel adviseur van de president, stelt dat alle gebouwen ‘bemand zullen worden en actief zullen bijdragen aan de culturele display van Suriname’. Middellijn zelf en de vice-president zullen op het terrein een kantoor betrekken. Ook wordt er ruimte gemaakt voor een literatuur- en een cultuurcentrum. Volgens Sunil Oemrawsingh voorzitter van de Stichting 8 december wordt hiermee het voortbestaan van Nationaal Monument Bastion Veere - 8 december bedreigd.kort12.jpgRe-play kleurt Suripop

De Nederlandse groep Re-play zal tijdens Suripop op 3 augustus een van de inzendingen vertolken. Het nummer Tang Fu Mi is geschreven door Euridice van Coblijn en gearrangeerd door Glenn Gaddum en Wolf Martini. Voor het eerst zingen bandleden Alwin Burke, Henk Waarde en Sam de Wit een nummer geheel in het Surinaams. Re-play is bekend van de hits Ala Day en Never nooit meer en won driemaal een TMF Award voor beste Nederlandse r&b-groep.
Suripop wordt dit jaar voor de zeventiende keer gehouden.


Nierpatiënten spoelen  peperduur


Door te investeren in voorlichting en preventie en meer artsen en verpleegkundigen aan te trekken, hoopt het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) het aantal nierpatiënten terug te dringen. Het dialyseren van een patiënt kost Suriname jaarlijks 124.000 srd. Glenn Uiterloo, bedrijfsleider van het NNC, stelt dat het centrum zich meer zal toeleggen op het drukken van de kosten. Iemand een jaar niet hoeven te dialyseren, levert op jaarbasis een besparing op van zestigduizend srd. Ruim 66 procent van de nierpatiënten is man, maar de campagnes blijken deze groep niet te bereiken.