Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Op de werkvloer Jamie Ferrier
dinsdag, 22 maart 2016 08:21

Jamie Ferrier

Geschreven door Sandra Cheng

Leeftijd:39 jaar
Functie: Illustrator, graphic designer

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Als ik projecten binnenheb, dan stel ik een plan op welke prioriteit hebben. Aan grote opdrachten werk ik eerst, omdat die al gauw een deadline hebben. ter ontspanning ren ik met mijn zes honden op het erf rond, een beetje met ze spelen en relaxen. En als ik gespannen of kwaad ben, dan stuurt mijn vriendin mij weg om voor vijf minuutjes op de motor uit te waaien. Dan ben ik net een kleine jongen die met zijn speelgoed mag spelen en vergeet gelijk alle hoofdpijn.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik heb zestien jaar in nederland gewoond en ik voelde mij helemaal niet gelukkig daar. Ik zat in de informaticabranch, maar werd gewoon ziek van mijn nine-to-five-job. Ik heb toen alles ingepakt en ben naar Suriname gekomen. Zonder enig idee wat ik hier wilde doen. Al vanaf jongs af aan tekende ik. Dieren, planten, van alles. ook was ik een grote fan van comic books. op een gegeven moment presteerde ik ontzettend slecht op school en mijn moeder dreigde mijn gehele collectie aan comic books af te pakken. En toen kwam mijn rapport…op weg naar huis zag ik een grote rookwolk vanuit de tuin komen. Had mijn moeder alles op een stapel gegooid en in brand gestoken. Ik heb zo gehuild, het was een traumatische ervaring voor mij. Dat was het moment dat ik mijzelf beloofde om maar mijn eigen comic books te tekenen. Eigenlijk heeft mijn moeder mij dus gestimuleerd om beter te worden.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Ik heb het geluk dat ik het in me heb om mij artistiek te kunnen uiten. En dat als ik iets heb gecreëerd en vol trots ernaar kan kijken: Dat is mooi. I made it!”

En wat is het vervelendste?
“Dat designwerk schaars is in Suriname. Bedrijven willen liever geen geld uitgeven aan art en design. Ze zoeken wel wat op internet en photoshoppen dan snel iets. Ik hoop echt dat die houding verandert. Want artiesten in Suriname krijgen niet de erkenning die ze behoren te krijgen.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet heel veel geduld hebben en oog voor detail. En eigenlijk valt of staat alles bij liefde ervoor. Heb je die niet, dan kies je er ook niet voor om dit werk te doen.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“niet perse vreemd, maar wel apart. Ik keek naar sport op tv en ik zag tyrone Spong opkomen in een t-shirt met mijn design. Het was tijdens een heel belangrijk evenement in Japan dat door duizenden werd bijgewoond en bekeken. Dat was echt de shit. Ik heb door die exposure ook opdrachten gekregen.”

Ben je tevreden over je salaris?
“nog niet helemaal, maar ik kan er van leven. Ik geloof wel dat er veel meer uit te halen is hier in Suriname.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Dat ik hopelijk de CEO van mijn eigen designbedrijf ben.”

Meer in deze categorie: « Simon Clerc Raúl Neijhorst »