Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Op de werkvloer Raúl Neijhorst
dinsdag, 17 mei 2016 13:32

Raúl Neijhorst

Geschreven door Sandra Cheng

Hoe ziet je werkdag eruit?
“Ik pak mijn telefoon en check eerst mijn e-mail en sociale media voor binnengekomen berichten. Dan krijgt mijn zoontje zijn voeding en hebben wij onze quality time. Als daarna mijn dochter wakker wordt, is het haar beurt. Ik heb regelmatig papadag als de kinderen niet naar de opvang hoeven. De rest van de dag heb ik dan fotoshoots, die worden geschoten in mijn studio’s of op locatie.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik studeerde technische Natuurkunde aan de technische universiteit in Delft en als dat niet zou lukken, wilde ik het onderwijs in. Ik kom uit een typische onderwijsfamilie en dat inspireerde mij om les te geven. Maar ik was een echte nerd. Ik hield van de allernieuwste techno-logische gadgets en kocht toen mijn eerste digitale camera. omdat ik bij een callcenter werkte met een aardig aantal vrouwelijke collega’s, had ik genoeg modellen om mee te oefenen. Mijn kleine studentenkamer bouwde ik om tot studio door het bed uit elkaar te halen. Maar omdat dat veel werk was, nodigde ik ze uiteindelijk uit om plaats te nemen op het bed. Ik vraag me nog steeds af hoe ik dat allemaal heb klaargespeeld en wat ze wel niet van me hebben gedacht (lacht). Zo heb ik een portfolio kunnen opbouwen en via sociale media kreeg ik wat naamsbekendheid. ook het winnen van de eerste, tweede, derde en vijfde plaats van een fotowedstrijd hier in Suriname hielp daarbij. Door aandacht van de media en uitdelen van flyers in de mall kwam ik aan mijn opdrachten.”

Wat is het leukste aan je werk?
“Het contact met mensen. fotografie zie ik als een tool om met mensen om te gaan. Ik heb onlangs een boek uitgebracht met Surinamers die mij inspireren. Ik heb ze gefotografeerd en tegelijkertijd heel gezellig een interview gehouden. Met dit boek wil ik laten zien dat we allemaal Surinamer zijn, of we nou hier zijn of in Nederland. Het gaat niet om de kleur van je paspoort, maar om de opvoeding, de normen en waarden die we hebben meegekregen en de binding met ons land en cultuur.”

En wat het vervelendste?
“Dat je moet bijblijven met nieuwe apparatuur als je concurrerend bezig wilt zijn.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen?
“Je moet goed met mensen kunnen omgaan om ze goed vast te kunnen leggen.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Eigenlijk vind ik niet zo snel iets vreemd. Een keertje had ik wel een model dat haar stijltang was vergeten en vervolgens mijn strijkijzer gebruikte om haar haar te stylen. Dat was wel apart.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ik zou wel meer willen verdienen, want rijk zal ik er niet van worden. Het is meer een uit de hand gelopen hobby. In elk geval kan ik er een goede buffer mee opbouwen, omdat ik niet weet waar fotografie mij zal brengen. “

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk?
“Dat een artiest als Beyoncé of Rihanna mij belt om te zeggen dat ze foto’s van mij willen. (Lacht) Ik hoop met mijn boek een stapje dichter bij dat doel te komen.”

Meer in deze categorie: « Jamie Ferrier Joan Veldhuizen »