Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Op de werkvloer Joan Veldhuizen
maandag, 20 juni 2016 11:16

Joan Veldhuizen

Geschreven door Sandra Cheng

Leeftijd: 23
Functei: Directrice Tuincentrum Tweede Rijweg

hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Ik sta om 8 uur op en zorg gelijk voor de verdeling van taken onder de werknemers. Pas als alles oké is en wij opengaan om 9 uur, neem ik een korte break om te ontbijten. Er zijn een paar leuke plekken in de buurt waar ik een lekker broodje kan halen.”

hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Van jongs af aan heb ik meegeholpen in het bedrijf. toen ik vijftien was, wilde ik geld verdienen en werd ik per uur betaald door mijn vader. Ik deed van alles: schoonmaken, harken, potten vullen. Ik was de enige op school die tijdens biologie wist wat de verdubbelingtechniek inhield. Het is prachtig om te zien: een plantje begint als een klein ding en wordt hartstikke groot. En dat je het ook nog kan verkopen, daar was ik natuurlijk ontzettend trots op. Later ging ik naar nederland voor mijn studie, deed er de koksopleiding, maar was niet echt happy. Mijn vader had dat door en vroeg of ik het bedrijf niet wilde overnemen. Ik vond dat goed, we hebben afspraken gemaakt en nu ben ik al een paar jaartjes terug.”

Wat is het leukste aan jouw werk?
“Het prettigst vind ik het om op de zondag helemaal in mijn eentje te werken. Er zijn dan geen klanten en dan kan ik rustig mijn gang gaan met wat muziek op. Planten snoeien en bemesten, alles persoonlijke aandacht geven. Het is belangrijk om ze individuele aandacht en verzorging te geven, het zijn tenslotte levende dingen. Als je dat niet doet, ‘klagen’ de planten. Je ziet dan aan hun bladeren dat ze meer aandacht nodig hebben. Ik heb recentelijk een groentetuintje aangelegd, ik neem daarvoor ook elke dag de tijd. Ik heb er van alles geplant: bloemkool, tayerblad, amsoi, maar ook maïs, tomaten, pepers, cassave en bosuitjes. Zo hoef ik bijna geen boodschappen meer te doen.”

En wat is het vervelendste?
“Je moet veel geduld hebben met sommige klanten. Ze zijn niet allemaal honderd. Er zijn enkelen die steeds dezelfde vragen stellen, zo om de twee minuten wordt de vraag weer gesteld. (lacht).”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit te kunnen doen?
“Behalve geduld, heb je ook structuur nodig in je leven. Je moet elke dag dezelfde dingen kunnen doen.”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk?
“Ik had een keer een klant die niets kocht, maar wel direct vroeg of ze iets mocht ‘meenemen’. Ze wilde dus gratis een plant van 30 srd hebben. Daar keek ik wel even van op.”

Ben je tevreden over je salaris?
“Ik betaal mezelf uit. Ik denk dat dit genoeg zegt. (lacht)”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
“Dat ik het bedrijf niet meer zelf hoef te draaien; dat het een mooi en bloeiend bedrijf is waarbij ik alleen hoef te delegeren. Ik ben nu al bezig mijn mensen op te leiden.”

Meer in deze categorie: « Raúl Neijhorst Patrick Spalburg »