Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Stonfutu Parbode Magazine Sneak Peek: Stonfutu
maandag, 15 augustus 2016 03:55

Parbode Magazine Sneak Peek: Stonfutu

Geschreven door Redactie Parbode
Beoordeel dit item
(1 Stem)

De 77-jarige ‘bezige bij’ Cephas Aloyisius Alexis verblijft in Huize Ashiana. Hij werd op 15 september 1938 geboren in Moengo. Een gebedskind, zo noemt hij zichzelf. “Mijn ouders hadden alleen maar meisjes. Dus ging mijn vader op een dag naar de kerk en vroeg God hem een jongen te geven. In ruil daarvoor zou hij zijn zoon dan vernoemen naar de apostel Petrus, die ook wel Cephas wordt genoemd. Zo heb ik de namen Cephas Aloyisius gekregen.”

Vanzelfsprekend dus dat Alexis later Godsdienst ging studeren. Van Godsdienst stapte hij echter over naar orthopedie. “Mannen kunnen zich meestal niet aan één ding houden. Ik ben naar Nederland vertrokken en heb daar orthopedie gedaan. Tijdens deze studie heb ik geleerd hoe schoenzolen gemaakt worden voor mensen met bijvoorbeeld platvoeten.” In 1969 rondde hij met succes zijn studie af. “Naast orthopedie heb ik ook geleerd hoe je gehoorapparaten en gebitsprothesen moet maken. Bij mijn terugkomst heb ik veel mensen daarmee geholpen. Ik heb bij verschillende ziekenhuizen en bejaardentehuizen mogen werken, waaronder Ashiana. Ook bij de Kennedyschool heb ik gehoorapparaten voor de leerlingen gemaakt.”

Ook op latere leeftijd bleef hij actief. Zo volgde hij vijf jaar terug een cursus ‘Gitaar maken’, en nu is hij (de oudste) student aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO). Als tweedejaarsstudent van de studierichting Journalistiek is hij actief bezig in de klas - met name tijdens de discussies. Hij weet meer over de geschiedenis van het land dan de rest van de studenten en docenten.

“Ik was twee keer te laat voor de inschrijving op de AHKCO, dus toen heb ik me maar ingeschreven op het Nola Hatterman Instituut. Daar heb ik kunst- en schildertechnieken geleerd. Uiteindelijk lukte het me mij in te schrijven op de AHKCO. Ik heb dat gedaan om mezelf bij te scholen, maar ook om mezelf bezig te houden.”

Lees verder in het magazine!

Lees 345 keer

Media