Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Op de werkvloer Samrick Wijngaarde
maandag, 22 augustus 2016 09:32

Samrick Wijngaarde

Geschreven door Sandra Cheng

Leeftijd: 47
Functie: eigenaar/kapper van Chinelo Hairstudio

Hoe ziet je werkdag eruit? “De zaak heeft geen vaste tijden, maar ik probeer rond negen uur ‘s morgens open te gaan. Ik wil op tijd aanwezig zijn voor klanten die soms al eerder hier zitten te wachten.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen? “Je kan zeggen dat het een soort droom van mij was. Ik kreeg op een gegeven moment het idee om een eigen barbershop te openen. Heel toevallig kon ik toen net de gehele inventaris van een kapsalon overnemen en ik heb meteen de kans genomen. Nog mooier was dat ik dit pand ter beschikking kreeg van mijn moeder. En ondertussen zijn we nu vijftien jaar verder.”

Wat is het leukste aan je werk? “Het contact met de klanten. Het kan gezellig zijn als klanten met hun tori’s komen. En af en toe kunnen er ook wat schuine grappen worden gemaakt. Wat betreft de wat oudere klanten, deze komen vaak met levens- of relatieadvies. Zo leer ik veel over mensen. Hoe ze over iets denken. Omgekeerd wil ik ook de klanten kunnen bijstaan met advies of een bemoediging.”

En wat het vervelendste? “Wat ik jammer vind, is wanneer een kapper bij mij weggaat. Vooral als je zo veel tijd, moeite en energie hebt gestoken in het trainen van hem. Daardoor krijg je meer waardering voor degenen die wel zijn gebleven. Maar echt iets vervelends, nee. Ik ben allang blij dat ik mijn shop elke dag kan openen, en dat ik in staat ben om mijn eigen brood te verdienen. Dus regen of niet, ik pak mijn brom en kom naar de zaak.”

Welke eigenschappen moet je hebben om dit werk te kunnen doen? “Wilskracht, een sterk karakter, discipline en kunnen omgaan met de klanten. Ook moet je oor hebben voor kritiek van klanten. Hier leer je alleen maar van, zodat je een nog beter product kunt leveren. Kritische klanten houden je zeer scherp!”

Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt tijdens het werk? “Niets waar ik nu op kan komen.” Ben je tevreden over je salaris? “Nou, dat kan altijd wel meer.”

Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je werk? “Dat mijn oudste zoon deze zaak kan overnemen en voortzetten. Zijn tweede naam is Chinelo, vandaar de naam van de salon. Hij moet wel gaan studeren en deze zaak niet als een gegeven iets zien. Dat hij gauw kan meelopen en zien hoe het eraan toegaat. En misschien zelfs op nieuwe en frisse ideeën kan komen, zodat we met de tijd kunnen meegaan.”