Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Op de werkvloer Op de werkvloer: IT-directeur Mario Sontohartono
dinsdag, 20 september 2016 14:02

Op de werkvloer: IT-directeur Mario Sontohartono

Geschreven door Ruth van der Kolk

Leeftijd: 32
Functie: Directeur IT-bedrijf Netlink

Wat zijn je werkzaamheden?
“Ik stuur verschillende projecten aan binnen het bedrijf. Netlink kan glasvezelkabels aanleggen boven de grond, last glasvezelinstallaties zelf en levert telefooncentrales. Daarnaast doe ik sales, dat is mijn kracht. Ik houd van het vertalen van het belang van ons product naar de behoefte van de klant. het is een uitdaging om grote klanten binnen te halen. Enkele klanten zijn Kuldipsingh, Marriott, KfC, Dio, Sranan fowru en vSh.”

Waarom ben je begonnen met dit bedrijf?
“tien jaar geleden raakten mijn ouders failliet, waardoor ze hun huis moesten verkopen. Ik zag hoe het is om zo veel te verliezen en om onzekerheden te hebben. Daarom ben ik vol voor Netlink gegaan en heb ik altijd hard gewerkt voor succes. De eerste zes jaar leed ik zware verliezen. Ik had het bijna opgegeven. Maar daarna begon ik de vruchten van mijn werk te zien: steeds meer klanten gingen akkoord met de offertes. Ik ben dus vechtend vooruitgegaan, maar dat heeft me wel gesterkt. Ik begon vanuit het niets naar een eigen bedrijf. Ik ben nu bezig met uitbreiden naar een derde pand. ook in Amerika doe ik zaken middels e-commerce.”

Lijdt Netlink onder de economische crisis?
“nee. Sterker nog: het gaat beter dan ooit. tijdens een cursus Strategisch Leiderschap heb ik geleerd dat je altijd vooruit moet denken. Je moet rekening houden met concurrenten en met een economische crisis. het is belangrijk om geen slachtoffer te zijn van zo’n situatie, maar juist in te spelen op deze veranderingen.”

Hoe speel je in op veranderingen?
“We merken dat klanten het lastig krijgen tijdens de crisis. Daardoor vindt er een shift van producten plaats. neem bijvoorbeeld de vleesindustrie. Mensen gaan minder uit eten, maar kopen vaker vlees in de supermarkt. De vraag naar het product is er dus nog wel, maar in een andere vorm. Zo is het ook met It. Ik zag de crisis aankomen, en heb daarom al in 2014 het bedrijf afgeslankt. ondernemers moeten dus op de zaken vooruitlopen, en niet bij de pakken neerzitten. Denk altijd jaren vooruit, in plaats van alleen naar vandaag of morgen.”

Wat is er zo leuk aan ICT?
“het is een wereld waarin er constant dingen veranderen. Wat vandaag nieuw is, is morgen alweer oud. Dat is ook wel weer een nadeel. Je moet altijd nieuwe kennis bijhouden, want er is veel concurrentie van jonge ondernemers.”

Heb je toekomstdromen?
“Zeker. Ik wil binnen nu en tien jaar afstand doen van mijn directeursstoel, en anderen de kans geven die baan te vervullen. uiteindelijk wil ik aandeelhouder worden. Daarna wordt het spannend: ik wil meerdere bedrijven opzetten, uitbreiden in het buitenland en me meer specialiseren. het is eigenlijk net als een auto. Ik bestuur deze ‘auto’ nu tien jaar. nu ik weet dat het goed zit, wil ik meerdere auto’s besturen.”