Back U bevindt zich hier: Home Rubriek Bori Tori Het pompoenenmysterie
donderdag, 20 oktober 2016 10:07

Het pompoenenmysterie

Geschreven door Vanessa Koster
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het begint al te schemeren wanneer tante Martha en oom John, twee pompoenen van plantage Babunhol, elkaar ontmoeten voor een crisisberaad. “Batman, Robin, een sexy verpleegster. Dit zijn enkele van de verschillende kostuums die straks op 31 oktober te verwachten zijn tijdens Halloween. Dit feest wordt voornamelijk in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd. De kinderen gaan in de vooravond langs de verschillende huizen, waar zij luidkeels ‘trick or treat’ roepen. De bewoners geven de kinderen dan snoep”, fluistert oom John. “De huizen in de straten zijn, net als hoe wij hier in Suriname de woningen versieren tijdens kerst, versierd met Halloweendecoratie. De decoratie bestaat voornamelijk uit de traditionele uitgeholde pompoenen. We mogen als Surinaamse pompoenen van geluk spreken dat dit ons niet overkomt. Ook dit jaar moeten we onze overzeese families herdenken die op gruwelijke wijze - speciaal voor Halloween - worden uitgehold”, beredeneert hij verder.

“Dat kan toch niet!”, schreeuwt tante Martha emotioneel. “Pompoenen uithollen voor je eigen plezier? En het ergste van alles is dat ze ook een kaars in ze stoppen”, gilt zij tegen oom John. “Hoe komen ze aan zo’n verschrikkelijke traditie”, vraagt zij met tranen in haar ogen.

“Stil schatje, niet huilen”, probeert oom John haar te troosten. “Het komt vast goed met je familie in Amerika.”

De Surinaamse pompoen, bekend als de Ayote pompoen, is familie van de Amerikaanse reuzenpompoen waarvan jaarlijks de decoraties voor Halloween worden gemaakt. Dit vindt tante Martha helemaal niet leuk. Elk jaar wordt zij opgebeld door haar Amerikaanse familie, die voor de zekerheid afscheid neemt. De pompoenen vinden het vreselijk dat zij op deze wrede wijze uitgehold worden, puur voor het plezier van de mens. Pompoenen zijn helemaal niet bestemd om als decoratie gebruikt te worden. Zij moeten lekker klaargemaakt en gegeten worden. In pompoenen zit veel vitamine A, C en E, alsook foliumzuur en mineralen.

“In Suriname kennen ze onze voedingswaarden. Hier maken ze lekkere soep van ons, en pompoen moksi alesi met warme vis en agu tere, pannenkoeken, sap en lekkere koeken. Natuurlijk kan je de pompoen met zoutvlees niet vergeten. Surinamers weten wat lekker is!”

Natasja hoort het gesprek tussen haar oom en tante, en informeert bij Derrick of het waar is.

“Ja,” zegt Derrick, “dit wordt al sinds de 19e eeuw gevierd. Met een scherp voorwerp worden er ogen en monden gemaakt in de pompoenen, en met een lepel worden alle pitten en het vruchtvlees eruit gehaald.” “Wat! Meen je dat echt?”, schreeuwt Natasja verbijsterd. “Waarom komen de pompoenen dan niet in opstand? Kunnen wij ze helpen, zodat dit niet meer gebeurt?”

“Nou, ik denk niet dat het mogelijk is”, mompelt Derrick. “Dit is een eeuwenoude Angelsaksische traditie, ik geloof dat je daar jammer genoeg niets meer tegen kan doen.”

Maar sinds Natasja dit gehoord heeft, kan zij haar gedachten op niets anders brengen. Hoe angstig zullen die pompoenen zich voelen rond de Halloweenperiode. Er moet iets gedaan worden om ze te redden, dit kan zo niet doorgaan. Ze smeedt een complot om al deze pompoenen te redden. Dit plan zal zij later op de avond bespreken met tante Martha.

‘s Avonds komen alle pompoenen van de plantage bij elkaar om het plan van Natasja aan te horen. tante Martha heeft via Skype alle pompoenen in het buitenland gebeld; ook daar op het veld wordt aandachtig geluisterd naar de nerveuze stem van Natasja als zij haar plan ontvouwt.

“Jullie moeten weglopen”, roept Natasja. “Weglopen?!”, hoort ze de andere pompoenen verbaasd vragen. “Waar naartoe dan?”

“Jullie moeten holen maken die groot genoeg zijn voor eenieder en deze bedekken met bladeren, om zo niet gezien te worden.”

Dezelfde avond beginnen de pompoenen al met het maken van de holen. Alle pompoenen helpen mee: jonge, oude, kleine en grote. Wanneer zij klaar zijn met de holen, verstoppen zij zich erin en bedekken de holen met bladeren. De volgende ochtend staan alle boeren verbaasd te kijken naar hun pompoenvelden. Die zijn helemaal leeg! Waar zijn alle pompoenen naar toe? Die zijn toch niet zomaar in de avond meegenomen door iemand. ‘Het pompoenenmysterie’ wordt dit genoemd door CNN. In Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada zijn alle pompoenen kort voor het Halloweenfestijn op mysterieuze wijze verdwenen. twee dagen na het feest zitten de pompoenvelden echter weer vol pompoenen. tot op heden verschuilen de pompoenen zich een week vóór het festijn en keren twee dagen daarna weer terug op de velden. Dit mysterie kan nog door niemand opgelost worden.

Pompoenpannenkoekjes

Benodigdheden

  • 1 pond pompoen
  • 1 ons rozijnen of krenten
  • een mespunt zout
  • 50 gram blom
  • 1 ei
  • suiker naar smaak 
  • vanille-essence of kaneel
  • boter of olie om te bakken 

Bereiding
De pompoen zacht koken en fijnwrijven of door een grote zeef halen, vermengen met ei, suiker, zout, blom, een smaakje en de gewassen en gedroogde rozijnen. Van dit beslag nette koekjes vormen en in een koekenpan in boter of olie gaar bakken. Ook kan na het bakken suiker en kaneel op de pannenkoekjes gestrooid worden.

Lees 490 keer

Media