HPSG in Suriname: Van lucht- naar waterkasteel? – Parbode Sneak Peek
De overeenkomst met de Hybrid Power System Group is een paradepaardje van de regering Santokhi-Brunswijk. Het Deense bedrijf wil de komende twee jaar 1,2 miljard US-dollar investeren in de opzet van een waterstofcentrale in Commewijne. Dit is waarover de president het heeft wanneer hij praat over ‘fresh capital’: buitenlanders die met hun eigen dollars grote projecten in Suriname opzetten, het liefst ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk. HPSG lijkt daarmee aan alle voorwaarden te voldoen, op een belangrijke afweging na: wat heeft Suriname eraan?
Tekst Zoë Deceuninck
Op 20 maart werden de plannen van de Denen bekendgemaakt aan de samenleving. Voor de persconferentie die ochtend was de pers de avond ervoor om 22:00 uur uitgenodigd. De titel van de persuitnodiging luidde ‘Bouw Hydrogen Power Plant’. De Denen en HPSG werden niet vermeld. Van veel voorbereiding kon dan ook geen sprake zijn, en daarvan hebben zowel de ministers als aanwezige Denen gebruikgemaakt. Na de persconferentie was Suriname niet veel wijzer geworden, en in de dagen daarna stapelden de vraagtekens zich op. Het Deens bedrijf beweert namelijk dat het soortgelijke projecten in Ghana en Colombia heeft lopen, maar daarover is weinig informatie bekend. Op de website van de nationale energiecommissie in Ghana wordt ‘HPSG Ghana Limited’ slechts genoemd als een van de ‘voorlopige vergunninghouders’ voor de opzet van een ‘hybride systeem’. Deze vergunning verviel op 17 oktober 2019. Over de plannen in Colombia vond Parbode in de Engelstalige pers niets terug.
Volgens een publireportage uit 2017 in het magazine Capital Finance International (CFI), staat HPSG onder leiding van ‘de familie Jesper Nielsen’. Van hem werd in Suriname beweerd dat hij een ontslagen Deense bankdirecteur zou zijn. Bij nadere vergelijking van foto’s blijkt dat het niet om dezelfde Jesper Nielsen gaat (zie inzet, red.).
Nielsen van HPSG, ook aanwezig op de persconferentie in maart, is volgens de publireportage een Deense ingenieur en ondernemer, die op het Griekse eiland Rhodes begon met de opzet van een klein windpark om zijn vriend aldaar – een hotelmanager – aan permanente stroom te helpen. Dit leidde datzelfde jaar tot de opzet van de Hybrid Power System Group. Het financieel brein achter HPSG is Steffen Staer, die volgens hetzelfde artikel al vijftien jaar actief is ‘in finance’ en een ‘zeer indrukwekkende cv heeft’, maar wiens naam geen enkel resultaat oplevert in Google. Het zonne- en windpark op het Griekse eiland Rhodes levert wel heel wat hits op, maar nergens wordt HPSG of Nielsen vermeld.
Over de directeur van de Surinaamse dochteronderneming HPSG Suriname NV, de 53-jarige Benny Falk, is het internet al even geheimzinnig. Volgens het uittreksel van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) is de Deen de enige vertegenwoordiger van de Surinaamse nv, die op 14 januari 2021 werd ingeschreven in het KKF-bestand.
Lees dit artikel verder in de juli-editie van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk