Gramoxone blijft levens eisen – Parbode Sneak Peek
‘Eén slok volstaat’. Paraquat, beter bekend onder de merknaam Gramoxone, is de dodelijkste onkruidverdelger op de markt. Het is in meer dan vijftig landen verboden, maar in Suriname vrij te krijgen en verantwoordelijk voor tal van sterfgevallen. Er is veel onwetendheid over gramoxone, en daaraan willen artsen iets doen: ‘Patiënten sterven voor onze neus’.
Tekst Goele Vandenberghe
Gramoxone heeft een zeer beruchte reputatie. Tieners drinken het om hun ouders te laten schrikken, zonder te beseffen hoe fataal het goedje is. Kinderen proeven het per ongeluk, omdat ze thuis een kleurig flesje vonden. Volwassenen gebruiken het bewust om zichzelf van het leven te beroven, niet wetende dat hun lijdensweg dagen- of wekenlang kan duren. En dan zijn er nog de boeren die jarenlang zonder bescherming met het goedje hebben gewerkt.
“Ravi zei dat hij spijt had, en bij mij wou blijven. Enkele uren later was hij dood.” Enkele maanden geleden verloor Kavita haar vriend. Ze had ruzie gemaakt met Ravi en was naar haar ouders gegaan. Toen ze een uur later thuiskwam, zat Ravi snikkend op de grond tegen de muur. “Hij had Gramoxone gedronken omdat onze relatie voorbij was. Ik zei dat ik niet met hem wou breken. Toen wou hij snel naar het ziekenhuis.”
Een antigif of doeltreffende behandeling is er niet. Het leeuwendeel van de mensen die Gramoxone innemen overleven het niet. Sommigen sterven binnen enkele uren na de vergiftiging, bij anderen kan het meerdere dagen tot twee weken duren. Er zijn ook patiënten die een maand wachten op een zekere, ellendige dood. Ravi heeft nog twee dagen geleefd. “Hij bleef herhalen dat hij niet meer wou sterven, dat hij het niet echt gewild had. Hij had alleen Gramoxone gedronken om me bang te maken, om te laten zien hoe belangrijk ik voor hem was.”
Lees dit artikel verder in het januarinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren