Skydiven: sprong in het diepe
Een Nederlands team parachute-instructeurs komt naar Suriname. Daar vindt van 18 november tot en met 2 december voor de eerste keer de Skydive Suriname Boogie plaats, een internationale bijeenkomst voor ervaren parachutespringers. Maar het team gaat ook opleidingen geven. Minister van Defensie Iwan Fernald tekende voor een training van vijftig militairen.
Connie Raichert en zijn compagnons Coen Rehman en Henk van der Linden runnen samen het bedrijf Skydive Suriname, dat is gevestigd in hartje Amsterdam aan de Kloveniersburgwal, pal onder het literaire café De Engelbewaarder. Na jaren voorbereiding komen ze met z’n twaalven naar Suriname: de compagnons plus een staf van negen ervaren instructeurs. Ze gaan opleidingen geven aan zowel beginnende als ervaren parachutespringers. Ook verzorgen zij tandemsprongen voor iedereen die kennis wil maken met het parachutespringen. Bij een tandemsprong spring je met zijn tweeën: de instructeur en zijn ‘passagier’. De instructeur is een ervaren springer met een licentie om iemand mee te nemen. Voor de medespringer is geen opleiding nodig. Hij krijgt wel een korte instructie voordat hij de lucht in gaat.
Wat is er zo bijzonder aan een parachutesprong? “Voor iemand die het nog nooit heeft gedaan, is het érg spannend”, antwoordt Connie Raichert. “Het leven is ná een sprong nooit meer hetzelfde. Het is het spannendste dat ik ooit heb gedaan; een gewéldige ervaring die je je leven nooit meer vergeet.” Raichert is gegrepen door het parachutespringen en wil dat graag overbrengen op anderen. Tenslotte kan iedereen met een normale gezondheid en niet zwaarder dan honderd kilo het doen.
Jaren heeft Raichert een camping gerund in Zuid-Frankrijk, waar het parachutespringen de belangrijkste activiteit was. Het is zijn lust en zijn leven. Hij raakt er dan ook niet over uitgesproken. Over de vraag waarom de eerste Skydive Boogie in Suriname plaatsvindt, hoeft hij niet lang na te denken. Hij is verslingerd geraakt aan het land, de prachtige natuur, het weer, het heerlijke eten en de vriendelijkheid van de Surinaamse mensen. Het feit dat iedereen Nederlands spreekt, maakt voor hem de organisatie ook gemakkelijk. “De voorbereidingen hebben jaren gekost. De Surinaamse overheid en diverse openbare diensten hebben steeds enthousiast meegewerkt.”
Een bijzondere rol daarbij speelde het ministerie van Defensie, dat vijftig militairen laat opleiden tot parachutespringers. De bedoeling is dat zij dan beter ingezet kunnen worden voor humanitaire doelen. Tijdens de laatste watersnoodramp vorig jaar bijvoorbeeld, is gebleken hoe ontoegankelijk sommige plekken in de jungle. Zijn boten en helikopters konden er niet komen. Met ervaren parachutespringers zijn deze plekken straks toch bereikbaar.
Eén van de dingen die de militairen moeten leren, is hoe zij de parachutes moeten vouwen, dat luistert natuurlijk zeer nauw. Een aantal van hen zal worden opgeleid tot vouwinstructeur. De vijftig militairen zullen vijf sprongen maken.
Degenen die op 25 november, Onafhankelijkheidsdag, hun vijf sprongen al volbracht hebben, krijgen tijdens de receptie bij het presidentieel paleis uit handen van de minister Fernald hun brevet. Een feestelijke afronding van een spannend opleidingstraject. Als tijdens Srefidensi alles meezit en de wind de goede kant uit staat, zal een aantal instructeurs bovendien een sprong uitvoeren op het Onafhankelijkheidsplein.
De opleiding van de Skydive Suriname Boogie vindt plaats op vliegveld Zanderij, achter de brandweergebouwen. Hoewel het vliegveld normaal alleen open is voor mensen die daar werken of een vlucht gaan maken, wordt voor deze gelegenheid een uitzondering gemaakt.
De toeschouwers kunnen via een zijweggetje naast Zanderij eenvoudig achter het brandweergebouw komen, waar zij de sprongen goed kunnen zien.
Connie Raichert ziet deze Skydive Boogie nog maar als een begin. “Ik heb zo veel energie gestoken in de organisatie en het leggen van contacten, dat ik ervan overtuigd ben dat het evenement de komende jaren zal groeien en veel ervaren internationale parachutespringers zal trekken.” Daarnaast hoopt hij dat mensen die van hun leven nooit hadden gedacht parachute te springen, door deze manifestatie enthousiast worden gemaakt. Want: “Je moet het een keer hebben meegemaakt, het is echt zó’n bijzondere sensatie. Noem het een kick, ik vertel je: je kunt er verslaafd aan raken!”
J ELLY VAN RIJN