Verzekeringsfraude op reis (2)
Je bent dan wel geen drugstoerist, maar toch wil je tijdens de vakantie niet alleen geld uitgeven. Integendeel, je zoekt naar een makkelijke manier om er in meerdere opzichten op vooruit te gaan. Wat doe je dan? Een aanzienlijke groep reizigers die het met de waarheid niet zo nauw neemt, grijpt naar de reisverzekering als instrument om de verzekeringsmaatschappij eens goed te tillen.
Dat ook Surinamers die naar Nederland afreizen er in toenemende mate niet voor terugdeinzen om de verzekeringsmaatschappij om de tuin te leiden, bevestigt Self Reliance, een van de twee Surinaamse verzekeringsmaatschappijen die een eigen reisverzekering in het productenassortiment voert. Voor Fatum, de andere Surinaamse maatschappij met een eigen reisverzekering, is het product nog dermate nieuw dat ze het te vroeg achten om al een verantwoorde uitspraak te doen over een fraudepatroon. De overige maatschappijen en ook reisbureaus treden op als agent voor Nederlandse reisverzekeringen zoals de OOM Global Visitor en de Europeesche Tourist Travel Insurance. De verwerking van de polis en afhandeling van eventuele ziektegevallen gebeurt dan in Nederland en valt dus buiten het Surinaamse gezichtsveld.
TEKST: Sandra Wijhenke BEELD: Archief Parbode
Misleidend
“Conform de EU-regeling dienen vreemdelingen een reisverzekering tegen medische kosten als gevolg van een ongeval of ziekte te hebben afgesloten om een EU-staat, een zogenoemde Schengenstaat, binnen te kunnen treden. Nederland heeft deze regeling voor Surinaamse reizigers per augustus 2004 in laten gaan”, licht Jessy Antari, manager Acquisitie Ongevallen- en Brandverzekeringen bij Self Reliance toe. “Bij deze reizigers is de fraude specifiek gericht op medisch toerisme. In 2005 waren er twee fraudegevallen en dat aantal is inmiddels gestegen naar zeven. Het gaat dan om rekeningen tussen de tien- en dertigduizend euro.” De toenemende fraude is volgens Antari onder andere een gevolg van het wegvallen van de mogelijkheid om patiënten in Nederland een medische behandeling te laten ondergaan op basis van de voormalige regeling RLA en de afbouwregeling Armulov. Self Reliance deelt de fraudeurs in twee groepen in: mensen met een bestaande ziekte en mensen die een algemene medische check-up laten doen. “Op het aanvraagformulier worden bepaalde vragen misleidend, helemaal niet of slechts gedeeltelijk beantwoord. Bij een claim wordt het medisch rapport gematched met de medische historie. Waar de fraude in de praktijk op neerkomt? Mensen vullen bijvoorbeeld niet in dat zij aan diabetes of hoge bloeddruk lijden en medicamenten, die in Suriname niet door verzekeraars of het ziekenfonds worden vergoed, schaffen ze in Nederland aan om de rekening vervolgens hier aan de balie te declareren. En iemand met verschijnselen van longkanker vermeldt dat niet omdat hij in Nederland behandeld wil worden. Het is goed mogelijk dat Surinaamse en Nederlandse artsen eraan meewerken en plotseling een compleet andere medische historie geven.”
Dekking
De polissen dienen een minimum verzekerd bedrag van 30.000 euro te garanderen, maar de kleine lettertjes en onderlinge verschillen in dekking brengen wel onduidelijkheden met zich mee. Mensen gaan er daardoor vaak ten onrechte van uit dat iets gedekt wordt. Een moeilijk aspect vormen aandoeningen die voor het ingangstijdstip van de polis wel bestonden, maar waarvan men zich door het ontbreken van lichamelijke klachten niet bewust was. De verzekering biedt dan voor gemaakte kosten geen dekking. Het aanvraagformulier fungeert als gezondheidsverklaring en vormt de basis waarop de medisch adviseur uiteindelijk zijn uitspraak bepaalt.
Antari is van mening dat sommige polissen die worden aangeboden eerder slechts ongevallendekkingen zijn -omdat bijna alle ziekten worden uitgesloten- dan een ongevallen- en beperkte ziektekostenverzekering zoals wordt voorgehouden door Nederland. “In feite worden hierdoor alleen de kosten van een griepje vergoed. Self Reliance vergoedt de meeste kosten in verband met acute ziekte wel. Reizigers kiezen meestal voor de reispolis met de laagste premie, weten niet waarop ze moeten letten, maar het is dus echt belangrijk om de dekking door te nemen.”
Frauderen met de reisbagage binnen de Schengenverzekering is niet mogelijk, omdat deze dekking in de polis is uitgesloten. Antari: “Wil de klant toch een bagagedekking, dan bestaat de mogelijkheid de reguliere Self Reliance wereldwijde dekking af te sluiten.”
Terughoudend
Dat er over de reisverzekering onduidelijkheid bestaat bij de reizigers, wordt volledig onderschreven door een contactpersoon uit Nederland. “Mensen geven aan dat ze bij het afsluiten van de verzekering te horen krijgen dat zij, indien nodig, door het bellen naar het informatienummer van een alarmhulpverleningscentrale in contact worden gebracht met artsen die werkzaam zijn voor de Surinaamse verzekeraars. Wat uiteraard niet het geval is: als men ziek wordt moet men zich gewoon bij de dichtstbijzijnde arts melden. Men dient dan direct zelf te betalen, al kan het bedrag als het onder de tweehonderdvijftig euro blijft, wel direct worden gedeclareerd.
“Wat ook vaak problemen oplevert, is het ontbreken van een vergoeding voor tandartskosten.” Afstemming met de Surinaamse verzekeraars wordt bemoeilijkt door de lastige telefonische bereikbaarheid, het niet terugbellen en de faxen die niet aankomen. Onze informant heeft tevens het vermoeden dat, om maar niet uit te hoeven keren, ook al mocht er geen medische voorgeschiedenis zijn voor bijvoorbeeld hartklachten, er alsnog een wordt gecreëerd. Zelfs een hoestje wordt in Suriname als voorgeschiedenis gezien, zo luidt de waarschuwing. “In principe mag men ervan uitgaan dat Surinaamse maatschappijen heel terughoudend zijn met uitkering. De dekking lijkt goed geregeld, maar in de praktijk blijken er ongelooflijk veel haken en ogen aan te zitten.”
Antari adviseert alle belanghebbende partijen een actieve rol: dat zowel de opstellers van de Schengenregeling, als de verzekeraars en klanten zich buigen over wat de dekking precies inhoudt. En dat verzekeraars in het bijzonder meer informatie verstrekken over de polis en er mede controle op uitoefenen dat polissen conform de condities van de EU-regeling blijven. Op basis van die regeling immers worden reizigers in medische nood in staat gesteld een beroep te doen op de gezondheidszorg.
TEKST: Sandra Wijhenke BEELD: Archief Parbode