Pootje baden : Tonka Eiland
Met Brownsberg aan stuurboord slalomt de korjaal tussen de kale boomstronken door, die boven het Brokopondo-wateroppervlak uitpieken. De destijds nog bloeiende bomen kwamen in 1964 tot hun middel onder water te staan, toen het stuwmeer werd aangelegd om Paramaribo en Suralco van elektriciteit te voorzien. Dit was tevens de geboorte van Tonka Eiland; één van de bergtoppen die hoog genoeg waren om het hoofd boven water te houden. Strand Na een kwartiertje varen, komt het ongeveer honderd hectare grote Tonka in zicht. Zonnebaden is hier heerlijk, zolang parelwit zand geen vereiste is. Het strand bestaat namelijk uit bauxietgrond vol grote kiezels, dat overigens wel indrukwekkend fel oranje kleurt bij zonsondergang. Het heldere water van het meer is diep genoeg om in te zwemmen. Ook vissers kunnen hun slag slaan met het vangen van pireng, die met mooi weer op de barbecue worden geroosterd onder het genot van djogo’s en tori. Flora-encyclopedie Tonka wordt bewoond door verschillende diersoorten, zoals apen, konijnen, schildpadden, kabas en watradagu.
Ook bevat het eiland honderden boom- en plantenvarianten. Wandelende flora-encyclopedie Frits van Troon, voorzitter van Stichting Panda die Tonka beheert, vertelt tijdens de boswandeling ronduit over de medicinale werkingen van de gewortelde eilandbewoners. Ook draait hij zijn hand niet om voor het brouwen van een drankje voor kwakkelende bezoekers.
Het geld dat wordt verdiend met trips naar Tonka, wordt door middel van educatieprojecten zoveel mogelijk in de lokale bevolking geïnvesteerd. Van Troon vindt het belangrijk dat de jeugd op een juiste wijze om leert gaan met de schatten van het bos. Daarom is hij onder andere bezig met een herbarium op Tonka eiland. J fLEUR venhuizen