Pas ontpakt: Hollandse patat en broodje bal
Dorothy en Piquero Ong-A-Swie hebben regelmatig watertandende mensen aan hun toonbank staan. Starend naar het bord waarop met wit krijt de snacks staan geschreven, stamelen de klanten hun bestelling: ‘Mag ik een patatje, jaaah, een patatje oorlog, maar dan wel met Hollandse satésaus en uitjes, lekker veel uitjes.’ Het kan de eigenaresse van de Hollandse snackbar Frietpunt nl verbazen. “Dat je een snack zó kunt missen,” zegt Dorothy hoofdschuddend.
Anderhalf jaar geleden besloot het echtpaar Ong-A-Swie Nederland achter zich te laten en terug naar hun geboorteland te komen. “Ik was 27 jaar niet in Suriname geweest, mijn man 38 jaar niet. Uiteindelijk zijn we hier samen op vakantie gegaan en ontdekten we dat we best veel vrienden hebben die de overstap al hadden gemaakt. En wij wilden wel weg uit het overgeorganiseerde Nederland.”
Ze zijn terug naar Suriname gekomen om te ondernemen, maar wat voor soort zaak ze zouden starten wisten ze bij vertrek uit Nederland nog niet. “We hebben gekeken naar wat er hier nog niet is en aan vrienden gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Zij kwamen met het idee een snackbar te beginnen. Er is hier nooit lang een vaste plek geweest om Hollands te snacken. Maar ja, ik ben toch niet naar Suriname gekomen om patat te gaan bakken?!”
Maar het onderwerp snackbar liet ze, zeker ook door flink aandringen van anderen, niet meer los. “Een vriendin van mij bleef ook maar zeggen: ‘Door, je móet een snackbar beginnen. Ik wil m’n hand weer eens in zo’n puntzak met friet steken en dan de Hollandse mayo van m’n arm aflikken. Toen hebben mijn man en ik uiteindelijk tegen elkaar gezegd: “misschien is het tóch een goed idee, dit is iets wat er nog niet is.” Vanaf dat moment hebben we er geen gras over laten groeien.”
Dorothy, die Hollandse snackbars tot voor kort alleen vanaf de andere kant van de toonbank kende, vloog terug naar Nederland en ging een paar dagen in de leer bij Pittstop, een snackbar op het Bijlmerplein in Amsterdam. Daarnaast nam ze contact op met de ondernemers die eerder frikandellen en kroketten hadden verkocht in Paramaribo. “Bij ’t Vat en in de Coppenamestraat hebben een tijdje snackwagens gestaan. Maar daar zat geen continuïteit in en dus was er nog steeds een gat in de markt voor een Hollandse snackbar.”
Dorothy weet wat wél goed is voor haar eigen Frietpunt nl. “We willen graag de Surinamers kennis laten maken met de Hollandse snacks. Ze staan open voor nieuwe dingen. Als ze bijvoorbeeld vragen wat een berenhap is, zeggen ze niet ‘O, doe toch maar een patatje’, maar dan bestellen ze er meteen drie. Of ze vragen om een Dobermankroket als ze een Van Dobben bedoelen, want Van Dobben kenden ze hier voorheen niet. Volgens mij verkoopt Van Dobben nergens zo goed als in Paramaribo.”
Voor sommigen is een bezoek aan Frietpunt nl een nieuwe eetervaring, voor vele anderen het perfecte middel tegen heimwee. “Op de eerste dag, we hadden niet echt grote reclame gemaakt, moesten we de deur om tien uur ‘s ochtends bijna dichthouden. Alsof de mensen echt heel erg toe waren aan een kaassoufflé of een kalfskroket. De Hollanders zelf hebben in het begin vaak een kritische blik, zeker als ze zien dat het personeel Surinaams is. Dan denken ze dat wij dit niet kunnen. Maar als ze het eten eenmaal in hun mond hebben wordt die kritische blik vanzelf vervangen door een glimlach. Vaak vinden ze het zelfs lekkerder dan thuis! Dat vind ik zo leuk.”
Op de zwarte petten van het personeel staat in oranje letters Frietpunt nl. Ook de pui is in de typisch Hollandse kleur geschilderd en op de toonbank staat een grote klomp gevuld met plastic patatjes. Eigenlijk ontbreekt alleen de muziek van André Hazes en een hoekje met foto’s van de Nederlandse koningin nog. “Dat was een idee van vrienden, maar dat wilden we echt niet. We willen Suriname de Hollandse snacks laten proeven. En dat wil helemaal niet zeggen dat ze lekkerder zijn dan de Surinaamse snacks, het is gewoon anders. En ik eet gewoon nog lekker Surinaamse kroketten hoor!”
TEKST: Inge Mathijssen BEELD: Atsrid Kroon
Frietpunt nl zit op Tourtonnelaan 48, telefoon (+597)421044
Openingstijden: dinsdag tot en met donderdag 11.00 tot 23.00 uur, vrijdag en zaterdag 11.00 tot 24.00 uur, zondag 17.00 tot 23.00 uur.