Toerisme en de recessie
Voor veel Caribische landen vormt het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Maar door de economische crisis staat de toeristische sector er onder grote druk. Saneringen, sluitingen en ontslagen zijn aan de orde van de dag. In deze voor Suriname belangrijke economische tak, is men echter niet al te pessimistisch gestemd.
Volgens de Caribische Toerisme Organisatie (CTO) trokken de Caribische landen in 2007 bijna 23 miljoen toeristen, in vergelijking met negentien miljoen bezoekers in 2002. De Verenigde Staten, Canada en Europa leveren de grootste aantallen toeristen. De vrees bestaat dat in 2009 het aantal van 2007 niet gehaald zal worden. “De komende maanden kan het aantal toeristen fors dalen”, waarschuwt premier Hubert Ingraham van de Bahamas. De afgelopen weken werden op de Bahamas maar ook elders in het Caribisch gebied al duizenden werknemers van hotels ontslagen.
Premier Stephenson King van St. Lucia geeft de Jamaicaanse hotelketen Sandals Resorts International, een gigant in de sector, als voorbeeld. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het meer dan duizend werknemers moet ontslaan om zich staande te houden in de economische malaise. “De beslissing van Sandals zou kunnen leiden tot een domino-effect”, vreest King. “We moeten paniek in de sector zien te voorkomen.” Op St. Lucia heeft de crisis er inmiddels toe geleid dat vierduizend mensen zonder werk zitten, waarvan het merendeel in de toerismesector werkzaam was.
De Caribische overheden zoeken naar manieren om de negatieve gevolgen van de crisis te beperken. Bruce Golding, premier van Jamaica, vindt dat het nu geen tijd is voor paniek. Jamaica zal zijn overzeese marketingactiviteiten uitbreiden, de hotelbelasting verlagen en de toegang tot leningen vergemakkelijken voor de sector. Andere overheden in het gebied nemen soortgelijke stappen.
Ook de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) pleit voor een assertief beleid. “De Caribische staten kunnen de grootste economische crisis sinds de jaren dertig alleen overleven als ze inzetten op goede arbeidsomstandigheden. Goede inkomens, veiligheid op de werkvloer en sociale bescherming van arbeiders en hun families zijn noodzakelijk”, zegt het kantoor van de ILO op Trinidad.
In Suriname lijken maatregelen in de toerismesector nog niet nodig. De sombere stemming in de regio is nog niet naar ons land overgeslagen. “Vorig jaar hebben we in ieder geval nog niet echt wat van de crisis gemerkt”, zegt Eric Kuiper, marketingmanager van Mets Travel & Tours. “Wel zijn er een paar afzeggingen geweest voor congressen van grote bedrijven. Voor dit jaar is het op dit moment vooral koffiedik kijken. Veel zal afhangen van de brandstofprijzen, daar worden voor onze reizen naar het binnenland onze tarieven door bepaald. Maar ik zie niet direct een grote crisis in het toerisme in Suriname ontstaan. Mensen blijven altijd op reis willen gaan en hebben daar ook geld voor over. Ik ben dus niet pessimistisch. Dat kan je ook niet zijn als je een goed product levert.”
Bryan van ’t Kruys, manager van Zus & Zo, houdt ook een slag om de arm als het om de toekomst gaat. “In december hebben we minder bedrijvigheid gehad dan in de voorgaande jaren. Ik durf alleen niet te zeggen of het door de financiële crisis komt. Ik verwacht er wel last van te krijgen in de toekomst. Maar toeristen die hun reis naar Suriname al hebben gepland, zeggen dit niet zomaar af. We merken wel dat mensen nu wat voorzichtiger worden. Het zou kunnen dat het pas over een tijd voelbaar is. Tenzij er meer Surinamers komen”, zegt hij lachend.
Geraadpleegde bron: IPS