De troepenmacht in Suriname
‘Hier een boekje over die vakantiegangers van de Troepenmacht in Suriname (TRIS)’, werd mij gezegd toen ik het boek in handen kreeg. Nee dus, niet over de TRIS. Het is uitgegeven in 1900 toen de TRIS nog geboren moest worden. De schrijver is na dienst in ‘Indië’ via Nederland in de ‘West’ terecht gekomen en heeft waarschijnlijk gemeend een richtlijn op te stellen voor studenten aan de toenmalige Militaire Academie. Batavia Publishing achtte de tijd rijp voor een herdruk.
Ik ben geen militair, maar de beschrijving van de verdediging van toentertijd een pallisadendorp (mag ik het Paramaribo noemen), ruwweg in het begin circa zeventiende eeuw, is bekeken door de bril van de schrijver. Een unieke blik dus. Over huurlingen, strafexpedities, de redi musu’s en alles wat er bij komt kijken ter bescherming van de kolonie tot zeg maar 1900.
De tekst kan gortdroog zijn en de eindeloze lijsten van militaire benodigdheden zijn voor de leek slaapverwekkend. Maar het boek heeft een doel: hoe was het om een militair (op zich een moderne uitvinding) te zijn in voor ons al lang vervlogen tijden.
Gedetailleerde kaarten en foto’s begeleiden het boek; een gedegen naslagwerk voor wie iets verder wil kijken dan met de bril van de huidige geschiedschrijvers.
Voor wie van geschiedenis houdt: een aanrader.
De troepenmacht in Suriname, F.G.J. Bosschart, Batavia Publishing, ISBN 978 90 77807 05 7, prijs 34,50 euro