Bijlmer Express
Snorders
Een klein berichtje in de krant: Zuidoost wil af van de snorders. De eerste gedachte die komt bovendrijven: daar verdwijnt weer een stukje van de oude Bijlmer. De illegale taxichauffeurs horen bij Zuidoost als uitjes bij de haring. Of peper en zuur bij de kip als u dat liever heeft.
In Zuidoost rijden sinds jaar en dag enkele honderden snorders rond. Voor een paar euro brengen zij moeders met volle boodschappentassen van het winkelcentrum naar huis. In het weekeinde vervoeren zij jongeren naar nachtelijke feesten in Den Haag of Rotterdam, en pikken ze daar na een telefoontje vroeg in de ochtend ook weer op.
De snorders zijn er niet voor niets. De gewone Amsterdamse taxichauffeurs komen niet graag in de Bijlmer omdat zij het er onveilig vinden. Er rijden ook nog metro’s en bussen door het stadsdeel, maar die hebben de vervelende gewoonte zelden in de buurt van de voordeur te stoppen.
Fietsen doen de bewoners van Zuidoost ook niet graag. Dat wekt geen verbazing. In Suriname zijn het ook de Nederlanders die, met opvallend rode hoofden en opvallend witte benen, gebruik maken van de fiets. De gemiddelde Surinamer kijkt daar met een mengeling van verbazing en afgrijzen naar, en in de Bijlmer is dat niet anders. Vandaar het succes van de snorders, waarvan er naar schatting enkele honderden rondrijden in het stadsdeel. Uit onderzoek blijkt dat dit kleine legertje snorders jaarlijks liefst 36.000 ritten verzorgt. Dat is zeven procent van alle vervoersbewegingen in Zuidoost.
Maar goed, het is wel een illegale praktijk en dus moet het stadsbestuur er iets mee doen, zoals men eerder ook iets moest doen met de illegale cafés, de illegale restaurants, de illegale nachtclubs en alle andere onderdelen van de ooit zo belangrijke informele economie in de Bijlmer.
Wat heeft het stadsdeel nu bedacht? Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid om de snorders de wind uit de zeilen te nemen door de introductie van de tuktuk en de fietstaxi. Jawel, u leest het goed: de tuktuk en de fietstaxi komen eraan, als uit onderzoek blijkt dat zij bestaansrecht hebben. Hebben zij dat? Nee, natuurlijk niet. Geen snorder die van deze plannen ’s nachts ook maar een uurtje minder slaapt. Mijn voorspelling: zolang er mensen wonen in Zuidoost, zullen er snorders zijn. En blijft een klein en charmant onderdeel van het oude karakter van de Bijlmer behouden. Gelukkig maar.
De auteur is journalist bij het Amsterdamse dagblad
Het Parool