Pas ontpakt
Oor voor het gehoor
Een jonge verpleegkundige besloot een paar maanden geleden het eerste gehoorcentrum in Paramaribo te openen. Het HoorCentrum PMS is sinds een paar weken toegankelijk voor iedereen met gehoorproblemen. Shimona Arrias is slechts 25 jaar en net afgestudeerd als audiologe in Nederland. Ze besloot na haar studie terug naar Paramaribo te komen. “Ze hebben me hier waarschijnlijk harder nodig dan in Nederland, al verdien ik een fractie van wat ik in Nederland zou verdienen.”
Het HoorCentrum staat open voor zowel jong als oud. Ouderen op zoek naar een hoortoestel maar ook arbeiders die in de industrie of de bouw werken, komen over de vloer. Vooral die laatste groep wordt volgens Arrias vaak vergeten. “Het is in Suriname niet de gewoonte gehoorbescherming te dragen. In ons warme klimaat is dat vaak vervelend. Ook kunnen ze elkaar moeilijker verstaan. Maar het is natuurlijk beter elkaar eventjes niet te horen, dan blijvende schade op te lopen. Vele arbeiders hebben gehoorproblemen en moeten noodgedwongen een gehoorapparaat aanschaffen.”
Ook volwassenen met een slecht gehoor zijn welkom. “Met hoorapparaten kan je veel problemen verhelpen. Omdat ze geïmporteerd worden uit het buitenland, kosten ze tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro. Armere mensen krijgen vaak een hoorapparaat van familie uit Nederland. Dat hoorapparaat is natuurlijk niet afgestemd op hun hoorafwijking. Daarom pleiten wij ervoor dat zorgverzekeraars zoals het Staatziekenfonds en Assuria dit moeten vergoeden.” Wat vooral nieuw is voor Suriname, zijn de gehoortesten voor baby’s. Op de prille leeftijd van twee weken kan een baby bij het centrum terecht. Maar veel pasgeborenen kwamen tot nu toe nog niet over de vloer. Volgens Arrias heeft dat te maken met onbekendheid. “Ouders weten vaak niet dat een gehoortest voor baby’s noodzakelijk is. Het is jammer dat er zo weinig voorlichting is, want hoe vroeger ingegrepen kan worden, hoe beter. Zo kan je sneller naar een gepast hoorapparaat kijken en in het ergste geval gebarentaal aanleren. Meestal ontdekken ouders pas dat hun kind slecht hoort als hij of zij niet kan praten. Vaak zijn ze dan al twee jaar oud.” Ook voor oudere kinderen bestaan leuke testen. Zo werkt het centrum met een blokjestest. Daarbij worden de kinderen een beetje voor de gek gehouden. Als ze een blokje aanraken, laat Arrias een geluid horen. De kinderen denken dat het blokje geluid maakt door het aan te raken. Wanneer ze iets horen mogen ze het in een doos gooien. Met deze test kan Arrias aantonen welke geluiden ze wel en niet horen. De kinderen hebben niet het gevoel bij de ‘oordokter’ te zitten. De test kost 105 srd en wordt vergoed door de verzekeringsmaatschappijen.
Kinderen in de leeftijd van negen maanden tot drie jaar zijn het moeilijkst om te testen. Voor sommige testen is het noodzakelijk dat het kind rustig is, of zelfs slaapt. Oudere kinderen slapen niet aan één stuk door zoals baby’s dat doen en zitten vaak niet stil. Maar het HoorCentrum heeft de oplossing. Met behulp van twee geluidsboxen en twee televisieschermen wordt de aandacht van de kinderen getrokken. Ze draaien hun hoofd naar de box waar ze geluid horen. Missen ze, dan krijgen ze geen foto te zien. Draaien ze hun hoofd naar de juiste box, dan worden ze getrakteerd op foto’s van de populaire figuren uit de Nederlandse serie Sesamstraat.
Je kan bij het HoorCentrum ook terecht voor slaap- en zwemdopjes. Die zijn te koop vanaf 100 srd.
Omdat het centrum nog niet over een eigen telefoon beschikt maak je het best een afspraak via het ziekenhuis of via Professional Mediacal Service (PMS), te bereiken op 473705. In de El Grecostraat 2 te Paramaribo-Noord kan iedereen met een afspraak terecht voor kleine en grote gehooronderzoeken.