Gezond mooi blijven
We gebruiken ze allemaal dagelijks: rijkelijk schuimende shampoo, heerlijk geurende zeep, soepel smerende bodylotion. Veel van die huidverzorgingsproducten blijken echter bij nader inzien helemaal niet zo fris. Ze bevatten chemische ingrediënten, waarvan het op zijn zachtst gezegd twijfelachtig is of ze wel gezond voor ons zijn. Het credo voor de meeste fabrikanten lijkt te zijn dat een product oké is, totdat het tegendeel bewezen wordt. Dat moest anders, vond Alma Roberts-Franklin, eigenaresse van cosmeticaproductiebedrijf Jomi Cosmetics. Want ook producten die in Europa en de Verenigde Staten inmiddels zijn verboden, worden hier zonder scrupules verkocht.
In Suriname is nog weinig oog voor de mogelijk schadelijke uitwerking van de chemische stoffen die in de meeste verzorgingsproducten gebruikt worden, weet Alma Roberts. “Wij zijn constant bezig met voorlichting op dat gebied en raden mensen producten met bepaalde stoffen af. Zoals ftalaten, die in de meeste shampoos te vinden zijn en die dienen als fixeermiddel. Ftalaten dringen snel door de huid, en veroorzaken in het lichaam hormonale veranderingen. Sommige ftalaten zijn kankerverwekkend.
“En hydroquinon, dat eigenlijk al jaren geleden verboden werd, omdat het ernstige huidafwijkingen en misvormingen veroorzaakt. Het wordt toegepast om sproeten en pigmentvlekken op te bleken. Aluminium chlorohydrate in deodorants kan borstkanker tot gevolg hebben. De schadelijke bestanddelen dringen de huid binnen en het verstopt raken van de poriën heeft tot gevolg dat de toxische stoffen zich in de lymfeklieren onder de armen ophopen. Talkpoeder kan de longen permanent aantasten en zo zijn er nog vele, vele andere onveilige ingrediënten.”
Verzorging
Alma was in Nederland werkzaam in andere verzorgende beroepen, als verpleegster en als bejaardenverzorgster. Van 1981 tot 1991, in de slechte tijd, woonde ze met haar gezin in Suriname. “Eigenlijk noodgedwongen, want er was bijna niets op de schappen, ben ik toen al voor vrienden en kennissen begonnen met kruiden en oliën. Ik heb toen ook echt de werking gezien. De kennis van mijn moeder en grootmoeder vormde de basis, ik had nog geen opleiding in die richting. Toen ik met mijn gezin terugkeerde in Nederland ben ik daar meteen mee gestart, eerst met de opleiding tot schoonheidsspecialiste A.B. en daarna V.O. Vooral die laatste was heel inspirerend, je leert welke ingrediënten je wél en welke je beter niet kan gebruiken. Ook heb ik nog de opleiding tot kapster gevolgd en bij de bekende visagieschool Mieke Petit, de opleiding tot visagiste. En cosmotologie voor het maken van cosmetica bij Pura Natura.
“Ik wilde graag terug naar Suriname, in 1999 heb ik die knoop doorgehakt, en toen ik hoorde van de stichting IntEnt (Internationalization of Entrepreneurship-SW) kon ik met hun hulp hier als ondernemer starten. Met in mijn hoofd de kennis van wat er kan met Surinaamse kruiden, zag ik kansen voor een productiebedrijf van cosmetica en een eigen beautysalon. De research heb ik in Nederland gedaan, het heeft nog wel vier jaar geduurd voordat ik zover was met Jomi Cosmetics. Die naam is trouwens een afgeleide van de namen van mijn zonen Joey en Mitchell. Mijn twee meiden moeten in Nederland zorgen voor afzet!”
Zepen
“Ik maak mijn recepten zelf en heb inmiddels een uitgebreid assortiment tot stand gebracht. We hebben haarproducten met onder andere conditioner, kruidenshampoo, haaroliën en haarmasker. De haaroliën zijn zonder toevoegingen, het blijft zo beter zitten en verkleeft niet. De conditioner maak ik van pure oker, net als de gel en moisturizer; waarschijnlijk zal er een complete okerhaarlijn uit voortvloeien. Dan zijn er de gezichtsproducten zoals dagcrème, nachtcrème, reinigingslotion, reinigingsmilk, gezichtsscrub, gezichtsmasker, oogcrème en acnécrème. De bodyproducten bestaan uit een hand & body lotion, body scrub, massageolie en een heatgel. Die heatgel breng je – om af te vallen en voor een betere huidconditie – aan op het lichaam waarna dit in folie wordt gewikkeld, zodat door de druk op de weefsels de afvoer van afval- en gifstoffen wordt gestimuleerd. En ook nog onze voetproducten: foot scrub, foot schimmel spray en schimmelcrème.
“Alle producten verkopen goed, maar met name de zepen vliegen de winkel uit. We hebben wel twaalf verschillende soorten: acné soap voor beginnende puistjes en scheerpukkels, clear skin soap met kruiden tegen donkere vlekken op bijvoorbeeld ellebogen en knieën, die wordt vaak gebruikt in combinatie met de bodyscrub soap. Dan is er de acai soap van podosiri en papaverkorrels, die is heel populair, de vezels van de acai zijn de basis voor de scrubsoap, koemboe soap van de koemboepalm en chiara babysoap met awara-, maripa-, krapa-, kokos-, olijf- en zonnebloemolie. Verder nog honey soap, klei soap (pimba), coffee soap, cocoa soap, tropical-cinnamon soap (kaneel-SW) en sweet-blanche soap. Een indirect beautyproduct, want goed voor de handen, is de laundry soap, voor de witte en bonte handwas.”
Receptuur
“Wij maken uitsluitend gebruik van Surinaamse kruiden, oliën en granulaat en vermelden alle ingrediënten op het etiket. Als conserveringsmiddel voegen we Euxyl toe en kleuren doen we alleen met awara-olie of koeswe en plantaardige kleuren, gegarandeerd veilig.” Mensen kunnen beter niet zomaar wat proberen, waarschuwt ze, de receptuur luistert erg nauw. “Een kruid kan bij een percentage van 25 werkzaam zijn en bij 50 procent giftig worden. Datzelfde geldt voor de gebruiksduur, niet alle stoffen kun je langdurig achter elkaar gebruiken. De klant moet weten wat hij koopt. Ik vind het zo jammer dat er geen schoonheidsspecialistenbond bestaat, dat je samen iets kunt aanbieden en de kwaliteit kunt bewaken. Toch weten klanten vaak al veel zelf, of hebben in elk geval bepaalde vermoedens; Ik krijg ook veel informatie van hen. Men heeft bijvoorbeeld een tante die een borst heeft verloren en de arts heeft afgeraden om deodorant te gebruiken. Ik leg dan uit waarom en licht toe dat onze deodorant puur plantaardig is. Het is ons nieuwste product, we verstrekken het gratis aan onze klanten zolang de voorraad strekt.
“Mensen kiezen nu weer graag voor natuurproducten. De traditionele kennis wordt meer op waarde geschat. Marron vrouwen bijvoorbeeld smeren zich voordat ze in de zon gaan altijd in met maripa-olie. Ze moeten er niet aan denken om op hun kostgrondje te werken zonder die bescherming. Ook op oudere leeftijd is hun huid nog prachtig. En de balatableeders smeerden wonden in met hoepelolie, dat is een soort antibioticum. Die kennis smeden we graag om tot een eigentijds product.
“Op dit moment is de bouw van onze moderne productiefabriek in volle gang, naar verwachting zal die in januari af zijn. Dan is Jomi Cosmetics ready voor de grotere aantallen en dus ook voor de internationale markt. Onze leus: Start your day a Natural Way.”
SANDRA WIJHENKE