Snuivend bomen kappen
Je zou het niet denken, maar als je één gram cocaïne snuift, verniel je vier vierkante meter regenwoud. Een extra reden dus om het coke-gebruik wereldwijd in te dammen.
De Colombiaanse vice-president Fransisco Santos heeft de noodklok geluid, volgens hem moeten grote delen van het regenwoud in zijn land moet wijken voor cocaplantages, die de grondstof voor de populaire harddrug leveren.
“Colombia heeft in de voorbije vijftien jaar al meer dan twee miljoen hectare regenwoud verloren aan cocaplantages”, zegt Santos. Hij is de mening toegedaan dat dit niet alleen een probleem is van zijn land. “Dat regenwoud is niet enkel Colombiaans. Het maakt deel uit van de Amazone, de longen van onze aarde. Dus behoort het toe aan alle mensen op deze wereld en moeten we er allemaal voor zorgen.”
Santos en deskundigen uit de hele wereld stellen dat druggebruikers bewust moeten worden van de impact van hun handelen op het milieu. “Wie zich zorgen maakt om de klimaatverandering en daarom met een hybride wagen rijdt of principieel fietst, moet zich ook bewust zijn dat dankzij een avondje feesten waarbij cocaïne wordt gebruikt, vier vierkante meter regenwoud is vernield”, zo waarschuwt Santos. “We voelen in de producerende landen frustratie, omdat drugs in Europa worden beschouwd als een persoonlijk keuze. Cocaïne wordt gezien als de champagne onder de drugs, zonder nadelige effecten, het wordt een misdaad zonder slachtoffers genoemd. Dat klopt dus niet, cocaïne maakt wel degelijk slachtoffers, indirect door de vernietiging van ons regenwoud.”
De cocaïneproductie zorgt ook voor vervuiling via de kerosine en de chemicaliën die gebruikt worden om de cocabladeren te verwerken. Maar ook de strijd tegen de plantages eist een zware tol. De Colombiaanse regering bestrijdt de plantages door ze te besproeien met krachtige chemicaliën die een funeste invloed hebben op het omringende woud en de waterlopen.
De impact van de cocaproductie reikt verder dan de landen waar de cocaïne vandaan komt. In de omringende landen in het Amazonegebied die als doorvoerhaven fungeren, zijn in de afgelopen decennia duizenden hectares bos tegen de vlakte gegooid door smokkelaars voor de aanleg van illegale vliegvelden. “Voor één start- en landingsbaan in het bos moet een gebied ter grootte van een voetbalveld worden open gekapt”, stelt Santos.
“Vaak voor slechts één of twee droppings, om de pakkans zo klein mogelijk te houden. In geld uitgedrukt praten we dus over miljarden dollars schade en enorme ecologische gevolgen. Alleen maar omdat men elders in de wereld behoefte heeft aan cocaïne.”
Geraadpleegde bronnen: IPS en El Colombiano