In het Nieuws, 42
Toekomst bauxietwinning
Na bijna honderd jaar van bauxietwinning door buitenlandse multinationals heeft de Surinaamse regering besloten voortaan een vinger in de pap te willen hebben. De aanzet daartoe is reeds gegeven door de oprichting van de Aluminium Company Suriname (Alumsur). Door de overname van de aandelen van Paranam, en daarmee ook de raffinaderij, door de Alcoa, is de weg vrijgemaakt voor Suriname om de nieuwe partner van Alcoa te worden bij de bauxietontginning in het land.
Tegen eind 2009 moet Suriname ongeveer 20 tot 25 procent van de aandelen van Alcoa in handen hebben. De reserves in West- Suriname bevatten ongeveer 350 miljoen metrieke ton (ter vergelijking: de afgelopen 100 jaar is 200 miljoen metrieke ton gemijnd). Ondanks de onvoordelige prijs voor bauxiet op de wereldmarkt, rechtvaardigen deze reserves volgens NH-minister Gregory Rusland wel een geïntegreerde bauxietplant, van mijnen tot aluminiumproductie, in het West- Suriname gebied.
Politiek puzzelstuk
Het traject naar de verkiezingen van 2010 blijkt in Suriname een heuse puzzel. De vorige stukken vallen razendsnel uit elkaar en langzaamaan vormt zich een nieuwe. De volledige puzzel is echter nog lang niet af. De politieke partij BVD is uit de Megacombinatie gestapt. De officiële reden is dat voormalige
junglecommandoleden zich hebben gevoegd bij de partij.
Dat fungeerde als een rode lap voor NDP-voorzitter Desi Bouterse die een groot deel van zijn periode als bevelhebber van het nationaal leger heeft gestreden tegen het Junglecommando.
BVD-voorzitter Dilip Sardjoe vindt echter dat de aansluiting van deze ex-Junglecommandoleiders een interne partij aangelegenheid was waarover de NDP-voorzitter niets te zeggen had. Uiteindelijk werd de BVD de combinatie uitgezet, maar als ware politici, die zowel Bouterse als Sardjoe zijn, werd de achterdeur opengelaten door te stellen dat een eventuele samenwerking na de verkiezingen niet geheel uitgesloten is.
Hoewel de Megacombinatie door het verlies van de BVD haar belangrijkste financier verloor, is deze functie weer ingenomen door twee rijstmagnaten. De plaats van de BVD werd opgevuld door Nieuw Suriname (NS). Deze partij maakte deel uit van het Middenblok bestaande uit UPS, PSV en mogelijk A1. De uittreding uit het Middenblok is gebeurd op basis van slechte ervaringen tijdens de vorige verkiezingen met A1, die zich nu tot het uiterste inzet om deel te worden van het Middenblok. Weliswaar is NS een vrij kleine partij die tijdens de vorige verkiezingen geen zetelwinst behaalde, maar gecombineerd in de districten Nickerie en Paramaribo wel meer dan drieduizend stemmen kreeg. De partij is binnen een tijdspanne van twee weken van bestuur veranderd, uit het Middenblok getreden en heeft ontkend gesprekken te hebben gevoerd met de NDP.
Aan het eind van deze twee weken sloot de partij zich echter wel vliegensvlug aan bij de Megacombinatie en wist zelfs twee verkiesbare plaatsen op de kiezerslijst van de Megacombinatie veilig te stellen.
Martelaar
Oud-minister van Justitie en Politie en voorzitter van de mederegerende Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), Siegfried Gilds, moest zich uiteindelijk toch melden bij de gevangenispoort van Santo Boma. Hij is tot een jaar cel veroordeeld omdat hij, kort gezegd, met een astronomisch bedrag van een omstreden neef, voor diezelfde neef onroerend goed is gaan kopen. Met crimineel geld dus. Niet echt slim, zeker niet als je op dat moment minister van Justitie en Politie bent. Een gewone verdachte hoort redelijk snel het oordeel van de rechter, maar omdat de verdachte in dit geval Gilds heet, sleepte de zaak zich voort. En hoefde hij, in tegenstelling tot gewone burgers, na die uitspraak niet direct de bak in. Gelukkig moet zelfs de meest invloedrijke witteboordencrimineel ook in Suriname uiteindelijk zijn straf uitzitten. De wijze hoe hij in de dagen voor zijn gevangenisverblijf in de media trad, was echter stuitend: als een verongelijkt kind jammerde Gilds dat hij onschuldig is en daarom als een soort martelaar achter de tralies zou verdwijnen.
Telting versus Goedschalk
De omstreden oud-president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Henk Goedschalk heeft het zwijgen doorbroken. Volgens hem is hij daartoe overgegaan vanwege ongefundeerde lasterlijke uitlatingen van de huidige president van de CBvS, André Telting. In een lang betoog geeft Goedschalk aan de initiator te zijn van diverse beleidspunten op de bank. Zo zou hij de eerste rating door een erkend ratingsbureau voor buitenlandse leningen hebben geïnitieerd. De kasreserveregeling waaruit nu woningbouw wordt gefinancierd zou door hem zijn voorbereid en de afdeling toezicht op kredietwezen zou ook door hem zijn aangescherpt. Hij geeft verder aan dat er wel monetair is gefinancierd maar dat de bevolking daarvoor twee belangrijke infrastructurele werken heeft gehad. Ook zegt hij dat de grootste inflatie aller tijden, van ongeveer 368 procent, zich heeft voorgedaan tijdens de periode van André Telting in 1994.
Glis-wet is nep
De Glis-wet, die bij eerdere aanbieding aan het parlement nog een grondbedrijf voorstelde, is volkomen uitgehold. Het is teruggebracht tot een technisch instituut waarbij de burger slechts inzicht krijgt over de staat van een stukje aan te vragen perceel. Het grondbedrijf dat het grondbeleid totaal zou ontdoen van politieke willekeur en politieke beïnvloeding is uit de wet gehaald. Hierdoor blijft het grondbeleid een politiek instrument en is de burger nog steeds overgeleverd aan politieke willekeur. En hoewel oppositie en coalitie het erover eens zijn dat de wet zo niet volledig is heeft geen enkel kamp een officieel voorstel ingediend het domeinbedrijf weer in de wet op te nemen.
Frappant is dat nu het grondbedrijf uit de wet getild is, de voorzitter van het parlement, Paul Somahardjo, deze plotseling wel op de agenda kon plaatsen. Dit kon al jaren niet omdat de wet volgens hem ‘geen prioriteit’ had.
In het kort
Vuurpeloton
Het was één van de meest opvallende krantenkoppen van de laatste tijd: ‘Grondgesjoemel verdient vuurpeloton’. In het bijzonder omdat het een citaat betrof van niemand minder dan Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB), in de volksmond en zelfs bij president Ronald Venetiaan beter bekend als minister Landjepik. Als er ergens is/wordt gesjoemeld met grond, dan is het wel op zijn ministerie. Het is vergelijkbaar met de notoire zakkenroller die roept dat ze van alle zakkenrollers beide handen moeten afhakken. Gelukkig voor Jong Tjien Fa is de doodstraf in Suriname taboe, anders zou hij wel eens zelf ten prooi kunnen vallen aan het door hem verlangde vuurpeloton.
AZV
De Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) moet voorzien in een basispakket aan medische voorzieningen voor iedere Surinamer. De voorzitter van de Raad van Ministers, Ramdien Sadjoe, weigert deze echter op de agenda te zetten van de ministerraadvergadering, ondanks herhaaldelijk aandringen van minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Een heikel punt is namelijk hoe het moet worden gefinancierd. Het feit dat het solidariteitsbeginsel deze AZV zal moeten financieren (en de minder bedeelden in principe gebruik gaan maken van voorzieningen die door de rijken worden betaald) schijnt een breekpunt te zijn.