In het nieuws
Twijfelachtig bezoek
Door het aanhouden van minister Gregory Rusland op Schiphol en hem bloot te stellen aan de honderd procent controle, kan de vraag rijzen of er wel tastbare resultaten zijn van het bezoek van de Tweede Kamer delegatie aan Suriname. De als snoepreis gekarakteriseerde reis was bedoeld om kennis te maken met het land en van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de dialoog op gang te brengen tussen Nederland en Suriname.
Het ontwikkelingsverdrag en de verstrekking van Verdragsmiddelen van Nederland aan Suriname houden op en het is de bedoeling dat nu een verhouding wordt aangegaan op basis van wederzijds respect en gelijkwaardigheid.
Surinaamse en Nederlandse jongeren hebben tijdens een debat vastgesteld dat gelijkwaardigheid en uitwisseling van kennis en kunde nu aan de orde zijn. Echter werd ook aangegeven dat binnen deze nieuwe vorm van samenwerking geen plaats is voor onduidelijkheid of achterdocht. Het is volgens hen dan ook zaak dat oude hebi’s, zoals driehonderd jaar slavernij, de coup in de jaren tachtig en de rol van Nederland rond de moorden van 8 december 1982 worden uitgesproken. Ook de Toescheidingsovereenkomst kwam aan de orde, waarbij Tweede Kamervoorzitter Verbeet aangaf voorstander te zijn van afschaffing van deze overeenkomst, terwijl SP-Kamerlid Van Bommel meent dat Verbeet de rechten van diegenen die aanspraak hierop maken, schoffeert door deze stelling. Pijnpunt bleek ook de honderd procent controle die volgens de Nederlandse delegatie niet afgeschaft kan worden. Beide landen waren het er wel over eens dat een duidelijke formulering moet komen over de definitie van deze honderd procent controle en op wie het van toepassing is. Dat dit duidelijk een noodzaak is, zal minister Rusland beamen.
Ernstige droogte
De droogte die volgens de meteorologische dienst zal aanhouden tot maart 2010, heeft verstrekkende gevolgen voor het waterpeil in de rivieren en het stuwmeer. De hydrocentrale, die qua opwekcapaciteit afhankelijk is van het waterpeil in het stuwmeer, kan bij een te lage waterstand onvoldoende elektriciteit leveren aan de EBS. Verder zijn de binnenlandbewoners afhankelijk van het water in de rivier om zichzelf en hun voedingsmiddelen te vervoeren. Ook toerisme is zwaar afhankelijk van deze binnenlandse waterwegen. Door de droogte zou kunnen blijken hoe belangrijk effectieve alternatieve energiebronnen zijn voor Suriname. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft tot nu toe geen duidelijke oplossing voor deze zorgwekkende kwestie.
Bruynzeel-terrein
Na ten minste twee mislukte pogingen tot privatisering van het failliete Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname (BHS) en vele loze toezeggingen van minister Michael Jong Tjien Fa van ROGB dat de onderneming echt weer nieuw leven zou worden ingeblazen, gooit hij het nu over een andere boeg. Het 36 hectare grote bedrijfsterrein, dat zeer strategisch ligt op de hoek van het Saramaccakanaal en de Surinamerivier, moet in de verkoop. Van het terrein, dat tussen de vijftien en twintig miljoen USdollar moet opbrengen om de schulden van het bedrijf te betalen, is de werkelijke waarde nog niet bepaald. De bedrijven Staatsolie en NV EBS hebben belangstelling om hier aan hun toekomstige behoefte aan land, voor het opwekken van elektriciteit, tegemoet te komen.
De verkiezingen
De kogel is officieel door de kerk: de verkiezingen worden op 25 mei 2010 gehouden. Dit werd officieel bekendgemaakt tijdens de jaarrede van president Venetiaan, die dit jaar extra kort was. Te veel praten zou veel herhaling met zich meebrengen van zaken die reeds gerealiseerd hadden moeten zijn. In de aanloop naar de stembusgang is het geenszins verstandig voor de coalitie om de kiezer hierop attent te maken, zo legt de oppositie de korte rede uit.
Met het bekendmaken van de verkiezingsdatum werd ook het startsein gegeven voor het ter inzage leggen van de kiezerslijsten. Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft de regering gerapporteerd dat zij tot de slotsom is gekomen dat er 20.000 personen uit het bestand moeten.
De minister van Binnenlandse Zaken hield het eerder echter op 13.000 ‘spookkiezers’. Indien deze personen bij de ter inzage legging van de kiezerslijst wel komen opdagen, geeft het OKB als optie dat zij dan alsnog ingeschreven kunnen worden in het bestand. De 20.000 personen komen volgens het OKB uit het bestand van ruim 68.000 onbestelde oproepingskaarten van de vorige verkiezingen. Waar de overige 48.000 onvindbare kiezers zijn gebleven, is vooralsnog een raadsel waar het OKB geen antwoord heeft gegeven.
Crash in binnenland
Na een fatale crash op 3 april 2008, waarbij alle negentien inzittenden om het leven kwamen, stortte in oktober opnieuw een toestel neer van het type Antonov AN 28 van Blue Wing. Deze keer op het vliegveld te Kwamalasemutu. Nu geen dodelijke slachtoffers, maar wel een totaal vernield vliegtuig. De autoriteiten zijn ondanks dit tweede incident geenszins van plan de toestellen van dit type, waarvan de laatste in 1993 werd gebouwd, aan de grond te houden. Deels komt dat volgens de verantwoordelijke minister Richel Apinsa (TCT) omdat er nog geen officiële rapportage heeft plaatsgevonden over de oorzaak van de vorige crash. Gezien dit feit is het koffiedik kijken wanneer de rapportage van deze crash binnen zal zijn en wanneer dan eindelijk effectieve maatregelen getroffen kunnen worden om de vliegveiligheid te verbeteren.
Politiek partnerschap
Er is binnen de regeercoalitie sprake (geweest) van chantagepolitiek. De VHP en NPS willen om dit in de toekomst te voorkomen dat er harde eisen gesteld worden aan politieke partners en dat profielen van hoge functionarissen en die van de president vooraf moeten zijn overeengekomen. Tevens is gesteld dat de Pertjajah Luhur bij eventuele samenwerking geen beheer meer krijgt over het ministerie van ROGB. A Combinatie (AC) probeert zich te sterken door in het binnenland met de slogan ‘geloof in eigen kunnen’ Marrons te motiveren op hun eigen mensen te stemmen. Dat is volgens de partij de enige manier voor Marrons om hun zaken gerealiseerd te zien. AC geeft aan dat samenwerking met de NDP absoluut niet waarschijnlijk is.
Transparancy International heeft opgeroepen tot waakzaamheid voor toename aan politieke corruptie door partijen die overheidsmiddelen zullen inzetten voor partijpolitieke propaganda.
In het Kort
Gare keuken
Het opmerkelijke initiatief van voorzitter Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur om bij zijn partijcentrum maaltijden te bereiden voor de arme mensen, was geen lang leven beschoren. De inspecteurs van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) velden een vernietigend oordeel over de hygiënische omstandigheden waaronder werd gekookt. In eerste instantie lapte Somohardjo, zoals wel vaker, de kritiek en regels aan zijn laars en weigerde de gaarkeuken te sluiten. Uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld; niet omdat hij zich zorgen maakte over het mogelijke gevaar voor de gezondheid van de ontvangers van de maaltijden, maar omdat de inspecteurs uit protest tegen zijn koppigheid het werk neerlegden.
A-Team
De bezem is door het A-Team gehaald naar aanleiding van de bizarre diefstal van 92 kilo drugs uit de politiekluis. De gehele top en een deel van de leden moesten het veld ruimen. Vriend en vijand spraken schande van de kwestie; als zelfs de politie al gaat stelen, wie moet ons dan tegen de andere criminelen beschermen? Onduidelijk is nog wie de verdovende middelen hebben meegenomen en of er strafvervolging wordt ingesteld, maar duidelijk is wel dat minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie niet met zich laat sollen. Het wachten is op het moment dat ook bij andere onderdelen van het Korps Politie Suriname de rotte appels, zoals ex-minister Siegfried Gilds ze noemde, worden verwijderd.