In het Nieuws
Zorg om EPA
De Economic Partnership Agreement (EPA) heeft enorm veel tegenwind te incasseren gehad in de Nationale Assemblee. Deze overeenkomst is bedoeld om handelsbarrières tussen de Europese Unie (EU) en ACP-landen weg te werken. De Cariforum-landen hebben net als Suriname het verdrag reeds ondertekend.
In beginsel stelt de EU nog hulp ter beschikking om de agrarische sector in landen die sterk afhankelijk zijn van deze sector (binnen Cariforum-verband zijn dat voornamelijk Suriname en Guyana) klaar te maken voor de concurrentie.
Veel parlementariërs zijn faliekant tegen deze overeenkomst, omdat het volgens hen een nieuwe manier van kolonisatie door het westen is. De regering zou volgens hen eerst de debatten in het parlement en met maatschappelijke groeperingen moeten hebben gevoerd alvorens deze overeenkomst te tekenen.
Guyana, dat na breedvoerige beraadslagingen in het parlement in eerste instantie weigerde te tekenen, heeft dat pas gedaan nadat de mogelijkheid werd geboden om over tien jaar te evalueren en indien nodig de overeenkomst open te breken.
Het belangrijkste vinden parlementariërs dat er weliswaar geen waarneembare barrières zullen bestaan om onze producten af te zetten in Europa, maar dat de standaarden en eisen die gesteld zullen worden in Europa zullen maken dat onze producten niet voldoen en geen afzet zullen vinden.
Verder is productie in Suriname, wegens de ietwat hogere levensstandaard, duur, met als gevolg dat goedkope importproducten op deze manier makkelijker hun weg zullen vinden naar Suriname en de binnenlandse productie zullen doen afnemen.
Rake klappen voor NDP
De NDP heeft de afgelopen periode enkele gevoelige nederlagen geleden. Zo heeft Rudy Balker tegen het partijstandpunt gehandeld, door te bewilligen bij de oproep van het Centraal Hoofdstembureau om de open gevallen plaats van Bouterse in te nemen. De partij blijft bij haar standpunt dat het ontslag van Bouterse geen rechtmatige daad is. De partij wil nu een fout van het Centraal Hoofdstembureau gebruiken om een ‘gehoorzame’ kandidaat die voor Balker was opgeroepen, Joyce Blokland, te laten bewilligen.
Dat wil niet zeggen dat zij de plaats van Bouterse automatisch zal innemen. De partij heeft daarover nog geen standpunt ingenomen.
Ramon de Freitas, jarenlang juridisch adviseur van de NDP-leider die op nationaal en internationaal fora Bouterse heel vaak heeft verdedigd, heeft officieel een aanvraag voor lidmaatschap ingediend bij de NPS. De groene partij stelt dat iedereen die ondersteuning wil verlenen welkom is, maar had twee weken na de ‘sollicitatie’ nog niet officieel gereageerd.
Groen Suriname
Suriname heeft een agressieve lobby ingezet om fondsen te verkrijgen voor behoud van de bosrijkdommen, door een groene visie op te stellen en dece te presenteren op een internationale milieuconferentie te Barcelona. Wat de groene visie precies inhoud is in Suriname zelf nog niet bekend. We bulken van de ideeën en plannen, maar ze omzetten naar een concrete visie lukt traditiegetrouw niet.
Buurland Guyana heeft echter een nationaal plan opgesteld voor duurzaam bosbeheer en heeft met dat plan fondsen kunnen krijgen ter waarde van 250 miljoen USdollar. Deskundigen vinden dat Suriname eerst binnenshuis orde op zaken moet stellen door alvast de groene visie te delen met de Surinamer zelf. En dan pas te lobbyen in het buitenland.
Fiso-2 gaat door
Ondanks scherpe kanttekeningen van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de waarschuwende woorden van de baas van de Centrale bank van Suriname, André Telting, ten aanzien van de implementatie van Fiso-2, heeft de regering besloten de adviezen naast zich neer te leggen. Per 1 januari gaat de overheid toch over tot de uitvoering van de tweede fase van het Functieanalyse en Informatie Systeem bij de Overheid (Fiso) dat met terugwerkende kracht tot 2009 zal worden uitbetaald. Binnen deze aanpassing zullen looncorrecties doorgevoerd worden die liggen tussen de 15 en 45 procent. Als het gehele Fiso wordt doorgevoerd, zullen de overheidsuitgave met vierhonderd miljoen srd toenemen, zo heeft het IMF becijferd. Dat zou hyperinflatie met zich mee kunnen brengen. Het IMF adviseert daarom de invoering van Fiso-2 te spreiden over twee of drie jaren.
Voor de overheid is dat echter absoluut geen optie omdat dat volgens minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken en de diverse bonden grote maatschappelijke onrust met zich mee zou brengen.
De overheid is trouwens de grootste werkgever. Met de invoering van Fiso-2 zal de overheid volgens het bedrijfsleven de best betalende werkgever worden, wat volgens hen weer zou kunnen leiden tot looneisen van werknemers in de private sector. Dit kan een sneeuwbaleffect hebben, met als gevolg duurdere producten die moeilijk afzetbaar worden. Volgens critici wil de overheid Fiso-2 niet parkeren omdat een groot deel van de kiezers op 25 mei 2010 gebaat zou zijn bij de loonaanpassingen.
Politieke hervormingen?
Als het aan de NDP en de Pertjajah Luhur (PL) ligt, zullen er aardverschuivingen plaatsvinden binnen de politieke wetgeving. Zo wil PL-leider Paul Somohardjo een ceremoniële president en een evenredig kiesstelsel waarbij elke stem in elk willekeurig district evenveel gewicht heeft.
De NDP wil ook een evenredigheidsstelsel en wil dat de president rechtsTreeks wordt gekozen en dat er een officiële procedure komt om de president af te kunnen zetten. Deze berichten zouden hoopgevend moeten werken, ware het niet dat noch de PL (die met zes zetels vertegenwoordigd is in de coalitie), noch de NDP tijdens haar zittingsperiode deze zaken hebben geïmplementeerd terwijl ze kans wel hadden. ‘Stemmingmakerij’ was dan ook het commentaar van diverse critici.
Kinderachtig
Politici van de Nationale Partij Suriname en A Combinatie vielen bij de opening van de geasfalteerde Afobakaweg over elkaar heen om te benadrukken dat de aanleg vooral de verdienste van hun partij is.
Een uiterst kinderachtige vertoning, die veel zegt over het politieke niveau in ons land. Opmerkelijk is dat de weg al met veel tamtam officieel in gebruik werd genomen, terwijl op een groot gedeelte pas één asfaltlaag ligt.
Maar met de verkiezingen in zicht wilde men graag nu al pronkgedrag vertonen. Of men zich ook verantwoordelijk voelt door de verkeersslachtoffers die regelmatig op de weg vallen nu het een racebaan is geworden, valt te betwijfelen…
Twinningfaciliteit
President Venetiaan heeft tijdens een ontmoeting met NPS-Nederland zijn bezorgdheid geuit over samenwerkingsverbanden die de soevereiniteit van Suriname aantasten. Als prominent voorbeeld hiervan noemde de president de Twinningfaciliteit Suriname–Nederland. Volgens de bewindsman zou Nederland met zulke projecten, die vooral gericht zijn op het onderwijs en de jeugd, proberen invloed in Suriname te krijgen. Felle reacties op deze visie bleven niet uit. Volgens critici siert het de president niet om publiekelijk zulke uitspraken te doen, terwijl de projecten die onder een bepaald ministerie vallen eerst toestemming vragen van dat ministerie en de projecten ook nog integraal worden voorgelegd aan het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS).