Zelfmoord
In de decembereditie van Parbode stond een aangrijpende reportage over zelfmoorden. Wat ik daarin miste was de rol die de overheid kan spelen bij het terugdringen daarvan. Mijn broertje van 33 heeft enkele maanden geleden een einde aan zijn leven gemaakt. De aanleiding was een geschil met de overheid. In 2001 heeft hij een bereidverklaring gekregen voor een perceel; dat was in het Suriname van vroeger voldoende om in een later stadium een beschikking te krijgen. Helaas in het Suriname van nu niet meer.
Mijn broertje heeft keihard gewerkt om op het perceel een huis te kunnen bouwen. Maar wat is er gebeurd? Twee jaar geleden kwam opeens een neef van de voorzitter van Pertajah Luhur aan met een beschikking waaruit bleek dat de grond aan hem was toegewezen. Ondertekend door minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB). En dus moest mijn broertje in opdracht van de rechter zijn eigen huis verlaten. Weg tienduizenden srd’s die hij had geïnvesteerd. Boosheid en frustratie volgden, uiteindelijk zag mijn broertje geen uitweg meer. Hij had schulden gemaakt. En waarvoor? Voor een huis dat voor zijn ogen door een belangrijke politicus was gestolen. Zijn schuldeisers stonden voor de deur, de schaamte richting vrouw en kind werden hem uiteindelijk teveel. Hij pleegde zelfmoord.
Keer op keer worden we in de kranten geconfronteerd met het diefstalbeleid van Pertjajah Luhur, zelden lees ik iets over de gevolgen hiervan voor gewone mensen, zoals mijn broertje. En dus ook voor zijn nabestaanden. Landjepik omwille van eigenbelang leidt niet zelden tot (zelf)moord: staan de stelende politici daar ooit eens bij stil? Slaap zacht meneer Somohardjo, welterusten meneer Jong Tjien Fa! Mijn broer zal u in de hemel weten te vinden. Als u daar al komt!
Shanti Abdoellah
Paramaribo
Rectificatie
In de decembereditie (nr. 44) van Parbode is in het artikel ‘Als je echt niet meer wil…’ over zelfmoorden vermeld dat Tobi Graafsma van de stichting WiN in Nickerie een afdeling psychiatrie heeft opgezet. Dat moet zijn: een afdeling psychologie.
Bij de twee grafieken staat als bron: Stichting WiN. Dat is niet juist, de grafieken zijn afkomstig van het BOG, afdeling epidemiologie. Ere wie ere toekomt.