Ondernemers aan het woord
Switrang Kuldipsingh
Kuldipsingh Groups
Praat je over economische ontwikkeling, dat praat je vooral over ondernemers met durf. Parbode laat ze aan het woord. Deze maand: Switrang Kuldipsingh, algemeen directeur van de Kuldipsingh Groups.
De 35-jarige Switrang Kuldipsingh was 21 toen hij actief werd binnen het familiebedrijf, dat in 1979 door zijn grootvader Premnath en zijn vader Randjiet werd opgezet als kleine handelsonderneming. Begonnen werd met de verkoop van bouwmaterialen, inmiddels is Kuldipsingh uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste ondernemingen van ons land, met niet minder dan acht bedrijfstakken die elk een andere specialiteit hebben en met een totaal van 450 werknemers. Maandelijks komen daar zes tot tien medewerkers bij, vooral afgevloeide Billiton-werknemers. Op het gebied van staal is het bedrijf anno 2010 toonaangevend en dè marktleider in Suriname.
Na het overlijden van Switrangs grootvader in 1984, ging vader Randjiet verder met het bedrijf. Onder zijn leiding kreeg de onderneming meerdere afdelingen. “Het waren jaren van hard werken”, blikt Randjiet terug. “Het is van belang dat een handelaar moet doorzetten en niet aarzelen om te investeren. Ik heb er nooit van gehouden om stil te zitten. Ik ben altijd bezig geweest en dat heeft mij ook geïnspireerd”, zegt hij. Inmiddels heeft Randjiet zich teruggetrokken van het bedrijfsgebeuren en de taken overgedragen aan z’n zoon. Hij functioneert nu slechts als adviseur.
Momenteel is Switrang algemeen directeur van de Kuldipsingh Groups. “Ik zit dus veertien jaar in de business, maar het managen van een bedrijf is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten. Ik loop al sedert de schoolbanken mee. Na school was ik altijd in de winkel. Ik was zo enthousiast, dat ik na mijn VWO niet verder ben gaan studeren. Ik besloot om te gaan werken in het bedrijf en heb me gaandeweg, middels het lezen van vakbladen en boeken, verdiept in het management.”
Vertrouwen
Het grootste succes van Kuldipsingh Groups is volgens deze jonge ondernemer het vertrouwen dat klanten in het bedrijf hebben gesteld. “Al komen we met iets nieuws, er zijn altijd klanten die het afnemen”, zegt hij. “Iets starten is een grote uitdaging, om het in stand te houden, is een nog grotere uitdaging. Het geheim van ons succes is onder meer te danken aan de goede onderlinge communicatie tussen de werkgever en de werknemers. Daarnaast hebben we een team van jonge managers, we kunnen altijd op elkaar rekenen. Je mag als directeur het beleid uitstippelen maar als de managers niet meegaan, dan lukt het nooit. Ik heb het geluk dat we berekende managers hebben.”
De beste vaardigheid waar een ondernemer over moet beschikken is het vermogen om in te spelen op de wensen van klanten. “Het ondernemen gaat gepaard met risico’s, je moet enorm veel durf hebben. Dat hadden mijn grootvader en vader. Bovendien moet je vertrouwen hebben in wat je doet, volledig achter je beslissingen staan en natuurlijk zeker zijn van wat je wilt.
“Het ondernemen in Suriname is wel riskant. Maar er zijn ook heel veel kansen, omdat Suriname een land is dat zich nog aan het ontwikkelen is. Er is echter wel sprake van bureaucratie, maar de politieke invloeden hebben we buiten de deur gehouden. Of je bent politicus óf je bent ondernemer. Oké, hier moet je politiek gelieerd zijn om voor bepaalde zaken in aanmerking te komen, maar wij houden ons niet bezig met het politieke gebeuren.” Kuldipsingh Groups vervult ook een sociale rol in de samenleving. Behalve dat maandelijks donaties worden gedaan aan tien vaste sociale instellingen, verleent het bedrijf ook individuele en/of incidentele financiële steun. “We doen dat al dertig jaar. We geven daar sinds enkele maanden meer publiciteit aan, omdat velen dit niet wisten”, aldus Switrang.
Toekomst
“Ik wil het punt bereiken dat andere landen naar ons kijken en dingen van ons overnemen. We willen dus een voorbeeld zijn naar andere landen toe. Voorlopig hebben we niet veel buitenlandse projecten lopen, maar in Guyana en Frans-Guyana zijn we wel actief. Omdat we in vergelijking met de lokale markt voorop lopen met onze glas- en aluminiumactiviteiten, krijgen we daar heel veel opdrachten.” De economische crisis heeft geen negatieve effecten gehad op Kuldipsingh Groups. Switrang: “Integendeel, we hebben er zelfs voordelen aan gehad. De nodige producten hebben we goedkoper kunnen inkopen.”
Voor concurrentie van de Chinezen is hij niet bang. “Wij onderscheiden ons van hen in zowel kwaliteit als service. Alle Chinezen die nu hun gebouwen opzetten, kopen zelfs hun materialen bij ons in.” Het bedrijf blijft de komende jaren uitbreiden, voorspelt Switrang. “Voor de komende tijd hebben we een heleboel projecten in verschillende bedrijfstakken die we op willen zetten. Die moeten binnen twee tot drie jaar voltooid zijn. Op dit moment weten we niet waar we moeten stoppen. The sky is our limit!”