Jongeren ontdekken hun talent
Surinaamse filmmakers winnen Digital Dreams Festival
Hoe zien jongeren uit Istanbul, Rotterdam en Paramaribo hun wereld? Wie zijn zij, wat denken zij en waarover dromen zij? Dat is de insteek van het jaarlijkse videofestival Digital Dreams van Kosmopolis Rotterdam. Korte video’s met persoonlijke, ont-roerende, realistische en hoopvolle verhalen van verschillende jongeren, die opgroeien in de stad. Op 20 november 2009 kozen publiek en jury uit 75 inzendingen hun favoriete video’s. Suleigha Winkel en Dexter Pierpont uit Suriname sleepten de belangrijkste prijzen in de wacht.
De video ‘Smudged Lips’ van Suleigha Winkel (20) uit Paramaribo kreeg van het publiek de meeste stemmen. De jury, bestaande uit ervaren mensen uit het filmvak, beoordeelde alle inzendingen op creativiteit, verhaallijn en originaliteit. ‘Straatverhaal’ van de Surinaamse Dexter Pierpont (22) scoorde volgens de jury het hoogste en werd als winnaar aangewezen. Een uitstekend prestatie van twee Surinaamse filmtalenten.
Nita Ramcharan, journalist met ruim twintig jaar ervaring op media-gebied en docent Journalistiek aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs en directeur van Network Star Suriname, staat niet te kijken van het verbluffende resultaat. Volgens haar heeft de Surinaamse jeugd genoeg talent, dat met het Digital Dreams Festival weer eens is bewezen. Met haar bedrijf helpt zij graag jongeren met een film- en mediatalent en hoefde zij niet twee keer na te denken om de rol van Surinaamse partner van het videofestival te vervullen. “Het festival was een unieke kans om bij jongeren de belangstelling voor film op te wekken en hen te stimuleren kritischer te kijken naar hoe de media werkt en wat er in hun omgeving gebeurt. Jongeren nemen te snel genoegen met middelmatigheid. Je kan niet
vroeg genoeg beginnen met het aanleren om de lat telkens een stukje hoger te leggen.”
Selectie
Afgelopen september 2009 werden Surinaamse jongeren van tussen de 15 en 23 jaar via een mediacampagne opgeroepen om mee te doen aan het Digital Dreams Festival. Na selectie werden aan tien gemotiveerde jongeren in sneltreinvaart de basistechnieken van het maken van een korte video uitgelegd door Network Star Suriname. Hierna kreeg elke deelnemer een videocamera tot zijn of haar beschikking, om in een week tijd de beelden voor zijn of haar verhaal te draaien. Met behulp van een ervaren editor werd in één dag een korte video van circa vijf minuten gemonteerd.
In een goed gevuld Theater Unique werden de tien korte video’s gepresenteerd aan het publiek. Een vierkoppige jury koos Suleigha Winkel en Dexter Pierpont uit om Suriname te vertegenwoordigen in Rotterdam. Ewen Cicilson en Stephan Playfair kregen van Network Star Suriname een stage van drie maanden aangeboden als aanmoedigingsprijs.
Gevoel
Tijdens de finale in Rotterdam wonnen Winkel en Pierpont de twee hoofdprijzen. Suleigha blijft behoorlijk nuchter onder haar overwinning. Het leek haar gewoon leuk om met de workshop van Network Star Suriname mee te doen. “Ik ben al een tijdje bezig met het produceren van beats en een video maken vond ik wel een leuke afwisseling. In zowel muziek als met bewegend beeld kan ik mijn gevoel kwijt. En dat is wat ik over wil brengen aan mensen.”
Al tijdens de driedaagse workshop bleek Suleigha aanleg te hebben voor de camera en had zij al snel door hoe zij de camera moest gebruiken om haar verhaal te vertellen. Twee ijzersterke pijlers uit haar video zijn de tekst en de muziek. De tekst was al lang geleden geschreven, maar Suleigha had er toen geen passend idee voor om het verder te gebruiken. Tot het moment van de workshop. De muziek van haar winnende video ‘Smudged Lips’ componeerde Suleigha uiteraard ook zelf.
Tot voor kort wilde Sulaigha muziekproducer worden, maar tegenwoordig houdt zij liever alle opties open. Als het maar iets met film en muziek is. In augustus vertrekt zij naar Nederland om de opleiding audiovisueel management en writing performences te volgen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Natuurlijk vindt zij het jammer om Suriname te verlaten. “Maar ik heb gewoon meer inspiratie en kennis nodig. In Suriname wordt je spirit doodgemaakt door mensen. Ik hoop echt dat meer jongeren gaan voor hun droom. Doen wat je leuk vindt en niet doen waar je goed in bent.”
Rauw
De moeder van Dexter Pierpont zag de oproep van het Digital Dreams Festival in de krant en wist meteen dat het iets voor haar zoon was. Dexter heeft altijd interesse gehad in film en televisie maken. Hij speelt af en toe in videoclips en filmt en monteert soms iets. Maar een eigen video schrijven, filmen en regisseren, was een nieuwe kans voor hem die hij met beide handen aangreep.
“Ik heb gekozen voor een rauw verhaal omdat ik ook een rauwe mindstate heb, in die zin dat ik dingen realistisch en logisch bekijk in het leven. ‘Straatverhaal’ is eigenlijk ook een soort van biografie over mijn rapgroep 11.6.” De boodschap die Dexter met zijn video wilde overbrengen, is simpel: ‘Doe San Ie Moes Doe’. Waarmee hij bedoelt dat zodra je een doel hebt, je er voor moet gaan, wat er ook op je weg komt. Met deze houding heeft hij ook aan zijn video gewerkt. Daarbij kwam nog dat zijn vrienden sterk geloof in hem hadden en dat gaf hem veel zelfvertrouwen.
Dexter is nog steeds een beetje verbaasd dat hij heeft gewonnen. En dat Suriname de twee hoofdprijzen in de wacht heeft gesleept, vindt hij helemaal geweldig. “Maar we kunnen allemaal Suriname een naam geven. Mensen moeten gewoon meer samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken.”
Dexter zegt veel te hebben geleerd van de 75 andere inzendingen, omdat iedereen zijn creativiteit anders had uitgebeeld. Hij wil zeker meer leren van het film maken en zijn skills verbeteren. “Talent hebben is prima, maar het is altijd beter als je iets helemaal onder je knie hebt.”
Dromen
Bidjai Saktoe, projectmanager voor Digital Dreams Suriname en werkzaam voor Kosmopolis Rotterdam, is erg te spreken over de Surinaamse inzendingen. Wat hem opviel, is dat de Surinaamse jongeren dromen hebben die ze graag willen realiseren. Zij waren zeer gedreven. Dit was ook te zien in de productie van hun video. Zij maakten gebruik van verschillende locaties en acteurs. In een week tijd hebben ze veel materiaal geschoten. Saktoe, geboren in Paramaribo en getogen in Rotterdam, is van mening dat creatieve beroepen weinig worden gestimuleerd in Suriname. Kleinschalige projecten, zoals Digital Dreams, bieden jongeren de kans om hun eigen talenten te ontdekken.
Het is overigens onzeker of Digital Dreams een vervolg krijgt. Het is alle-maal afhankelijk van de subsidieverleners in Nederland.
“Ik vind dat overheid, organisaties en bedrijven in Suriname dergelijk projecten moeten kunnen financieren, waardoor er meer kansen ontstaan voor jongeren. En ik ben zelf natuurlijk heel erg trots dat beide winnaars van het festival uit Suriname komen.”
Suleigha Winkel en Dexter Pierpont hebben op een videocamera gewonnen, waardoor ze zelf aan de slag kunnen om hun filmtalent verder te ontwikkelen. De video’s van Suleigha en Dexter en de overige deelnemers zijn te bekijken op www.digitaldreamsfestival.nl.
Ze geven gezamenlijk een gevarieerd beeld van het leven en de dromen van jongeren uit Istanbul, Rotterdam en Paramaribo.