Ei met massala
Oorsprong
Het antwoord op de vraag of de kip of het ei er eerder was, gaan we op deze plek niet zoeken. Feit is echter dat kippeneieren, waar ter wereld je ook komt, onmisbaar zijn. Een ei is veelzijdig. Sommigen schrijven het zelfs een geneeskrachtige werking toe, maar dat is wetenschappelijk nooit echt bewezen. Een tante van mij had de gewoonte om één of twee keer per week een rauw ei te mengen met zwaar, donker bier. Want daar zou je gezond van blijven. Ze overleed op 59-jarige leeftijd! Of de eieren (of het bier) daar invloed op hebben gehad, zal altijd een raadsel blijven.
Maar een ei is natuurlijk vooral een belangrijk ingrediënt in de keuken. Als het niet wordt gebruikt voor een of ander deegmengsel, bijvoorbeeld voor cake of pannenkoeken, dan wordt het gekookt óf gebakken. Met de nadruk op óf. Maar een gekookt ei bakken lijkt wat onalledaags. En toch, het gebeurt. Het resultaat is in ieder geval verrassend, zeker in combinatie met een gezonde dosis kruiden.
Benodigdheden (voor 4 personen)
4 hardgekookte eieren
4 grote aardappelen
2 teentjes knoflook
1 ui
1 eetlepel massala
zout naar smaak
mespunt zwarte peper
2 eetlepels olie
300 ml. water
Bereidingswijze
De gekookte eieren schillen en in hete olie in een pan of wok bruin bakken (niet te lang!) en vervolgens op een bord even laten uitlekken. Ui en knoflook zeer fijn snijden of stampen en mengen met de massala, zwarte peper en fijngemaakte bouillonblokje. Dit mengsel even bakken in de hete olie, de in partjes gesneden (ongekookte) aardappels toevoegen. Schenk nu het water erbij en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens de pan of wok, afgesloten met een deksel, 10 minuten op het vuur staan. Vervolgens de massa omscheppen, de eieren toevoegen en een klein half uur op laag vuur laten doorkoken. Af en toe omscheppen. Tot slot eventueel zout naar smaak toevoegen. Serveren met rijst.J