In het Nieuws
FISO-fiasco duurt voort
De regering kan het nog knap moeilijk krijgen door de perikelen met betrekking tot het Functie Analyse en Informatiesysteem van de Overheid (FISO). De regering zit met adviezen van het planbureau, het IMF en de Centrale bank die allen hebben geadviseerd FISO-II niet uit te voeren. Aan de andere kant is er de groep leraren die eigenlijk de grootste verliezers gaan worden wanneer de overheid de alternatieve loonreeks uitvoert in plaats van FISO-II.
Daarmee is de kous nog niet af omdat de verpleegkundigen nog niet waren ingepast in het systeem. En dus het werk neerlegden.
Noch minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken noch zijn collega Celsius Waterberg van Volksgezondheid nam daar de politieke verantwoording voor. Het probleem rond de verpleegkundigen is behoorlijk complex, omdat ’s Lands Hospitaal (LH), het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Streekziekenhuis Nickerie (SZN) eigenlijk parastatale bedrijven zijn, terwijl de verplegenden hun beschikkingen hebben waarop staat dat ze ambtenaar zijn. Ze worden voor het overgrote deel betaald uit de kas van de ziekenhuizen. Dit zijn echter ‘bedrijven’ die eerst inkomsten moeten hebben om deze salarisaanpassingen uit te betalen. Indien de overheid ertoe overgaat gezondheidswerkers in te passen in het FISO-systeem, moet ruim vijftig miljoen srd extra worden opgehoest om de gelden met terugwerkende kracht uit te betalen. Hiervan is twintig miljoen voor het AZP bestemd, terwijl de rest besteed zal worden aan het SZN, het LH en het Psychiatrisch Centrum Suriname.
De werkneerlegging van de verpleegkundigen was de eerste in tien jaar. Diverse afdelingen moesten hun dienstverlening staken.
Ontslag Telting stuwt koersen op
De koersstabiliteit die de regering-Venetiaan/Sardjoe preekt, schijnt te rusten op de schouders van het financiële duo Telting/Hildenberg. Nu duidelijk is dat André Telting, de huidige governor van de Centrale Bank, zijn ontslag heeft ingediend, komt die stabiliteit steeds meer onder druk te staan. De prijzen voor de USdollar en euro stijgen steeds verder en het wordt moeilijker voor het bedrijfsleven om aan de broodnodige valuta te komen die nodig is om buitenlandse betalingsverplichtingen na te komen.
Een groot deel van de ondernemers zou in angst verkeren over de gevolgen van een eventuele wisseling van de wacht in de regering. Onder de regering-Wijdenbosch/Radhakishun van de Nationale Democratische Partij (NDP) werd de keus gemaakt om Henk Goedschalk deze cruciale post te geven. Nu is het weer de NDP, met wederom Wijdenbosch in haar gelederen, die de politieke macht naar zich toe lijkt te kunnen trekken. De NDP heeft meerdere malen aangegeven niet meer te zullen werken met Goedschalk, maar dat heeft nog geen geruststelling gebracht op het koersenfront.
De vrees bestaat dat een regering onder Bouterse zodanig destructief zal zijn voor Suriname, dat bedrijven voor de zekerheid hun toevlucht nemen tot vreemd geld. Volgens de NDP gaat het echter om een scenario om de kiezers angst aan te jagen.
Ruzie over Tigri
De Guyanese regering is zeer gebelgd over het gedrag van oppositielid Jules Wijdenbosch. Hij verklaarde dat hij in het jaar 2000 als president de opdracht had gegeven aan het Nationaal Leger om de Guyanese militairen die Tigri sinds 1969 bezetten, te verdrijven. Eerder tekende Guyana al ernstig protest aan toen tijdens een discussie in december bij de Wereldbank de kaart van Suriname inclusief het betwiste gebied werd gepresenteerd. Dit zorgde voor grote boosheid bij Guyana.
Surinames ambassadeur in Guyana, Manorma Soeknandan, werd ontboden om het officieel standpunt van Paramaribo in deze aan te geven. Zij gaf aan niet op de hoogte te zijn van de uitspraken van Wijdenbosch en derhalve kon ze daar dus ook geen reactie op geven. Het zwijgen van Suriname over deze kwestie kan volgens Guyana worden beschouwd als toestemming van Suriname om militaire acties in Tigri uit te gaan voeren. Guyana zou bereid zijn geen middel te schuwen om de territoriale soevereiniteit te verdedigen.
Investeringen in de goudsector
Nu de goudprijs op de wereldmarkt records breekt en Rosebel Goldmines haar productie opvoert, verwacht de staat dit jaar netto 115 miljoen USdollar te verdienen. Dat was eerder vijftig miljoen. Cruciaal is de participatie van Suriname in de goudproductie en de financiering daarvan. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) stelde dat op Gross Rosebel reeds 150 miljoen USdollar is geïnvesteerd en in het Nassau-gebied 450 miljoen USdollar. Het nieuwe inzicht van de regering is dat Suriname participeert en dus een deel van deze kosten zal moeten dragen. De keuze is de financiering te putten uit staatsmiddelen of door het aantrekken van privaat kapitaal. Zelf zegt Rusland voorstander te zijn van de laatste optie.
Naast het aandeel uit de goudwinning ontvangt de staat nog uit de levering van drie megawatt hydro-energie via Afobaka en zestien megawatt thermische energie vanuit de Energie Bedrijven Suriname (EBS).
Uit de hydro-energie wordt door de aanpassing van de energieovereenkomst ongeveer 2,5 miljoen USdollar meer aan inkomsten verwacht tot 2011. Een nieuw pakket investeringen bij Surgold, dat ruim 150 nieuwe banen moet scheppen, ligt al in de planning.
Opknapbeurt Maagdenstraat
Eén van de belangrijkste verkeersaders in Paramaribo, de Maagdenstraat, wordt eindelijk aangepakt. Het wegdek wordt niet alleen voorzien van een nieuwe laag asfalt maar ook de riolering wordt vernieuwd. Dit project mag met recht een megaklus worden genoemd omdat de Maagdenstraat in hartje Paramaribo ligt en één van de belangrijkste winkelstraten is. De uitvoering van het project zal een jaar in beslag nemen en gedurende die periode zal de straat afgesloten zijn voor het verkeer. Om weggebruikers tegemoet te komen is de Waterkant vanaf de Heiligenweg tot de Dr. Sophie Redmondstraat omgetoverd tot een tweerichtingsweg. Desondanks zijn de verkeersproblemen ongekend.
Justitie on the move
Met de ontwikkeling van zo’n zeventig wetten in de periode 2006-2010 is het ministerie van Justitie zeer actief. Maar op andere fronten ontbreekt de nodige daadkracht. Zoals in de zaak waarbij vorig jaar 93 kilogram cocaïne is verdwenen uit één van de hoofdkantoren van de politie. De creativiteit van minister Santokhi laat hem kennelijk in de steek, want de daders zijn nog niet gepakt.
Brandweer
Een nieuwe brandweerkazerne in Wageningen stond al jaren op het verlanglijstje van het ministerie van Justitie en Politie. Maar echte prioriteit had het niet. Totdat eind vorig jaar een verwoestende brand in een supermarkt het leven kostte aan een man, vrouw en peuter. Binnen enkele weken werd een tijdelijke kazerne opgezet (zie foto) en onlangs gaf minister Santokhi het startsein voor de bouw van een nieuw onderkomen. Ook al heeft het veel weg van ‘als het kalf verdronken is…’, de bewoners van Wageningen zijn maar wat blij met het feit dat ze nu met een gerust hart kunnen gaan slapen.
Pertjajah anders?
Paul Somohardjo en zijn Pertjajah Luhur verleggen constant de grenzen van het toelaatbare. Deze politieke partij lanceerde recentelijk een sms-actie waarbij mensen die meedoen een huis kunnen winnen. De actie stuitte op veel weerstand in de samenleving: velen waren niet gediend van de ongevraagde berichtjes van de partij. Ook is de partij volgens ingewijden bezig een Jawa-blok op te richten op weg naar 25 mei. De partijleiding ontkent dit echter.