Ondernemers aan het woord
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf.
Parbode laat ze aan het woord. Deze maand: Marlon Rozenblad, eigenaar van Culture Hair Studio. Hij is niet alleen kapper, maar helpt daarnaast zijn klanten af van hoofdschimmel en andere ongemakken.
MARLON ROZENBLAD
CULTURE HAIR STUDIO
Voor curly, tangen, wave, knippen, maar zeker voor het verhelpen van hinderlijke hoofdhuidkwalen zoals psoriasis en hoofdschimmel, is Cultural Hair Studio van Marlon Rozenblad de aangewezen plaats. Als haarspecialist helpt hij al jaren Surinamers én buitenlanders die speciaal voor hem naar Suriname komen voor een behandeling. Zijn succes? Een geheim familierecept van tonkabonen, een middeltje dat onder meer helpt tegen hoofdschimmel. “Op mijn tiende begon ik mijn oma en moeder te helpen met pressen van hun haar. Dit ging zo goed, dat ik na een tijdje ook mijn tantes en nichtjes haar mocht doen.
“De verhalen deden al snel de ronde en voor ik het wist was ik de hele buurt aan het pressen. Toen wist ik zeker dat ik dit heel graag professioneel zou willen doen. Al snel begon ik mijn eerste kapperszaak, wat uitliep op een fiasco. Ik heb er veel van geleerd, maar ik besefte me ook dat je na je opleiding niet meteen een zaak kan runnen. Je moet eerst veel werkervaring opdoen, dus dat heb ik gedaan door bij ervaren kappers in de leer te gaan. Haren van de vloer vegen, rollers wassen, alles heb ik gedaan om maar te kunnen kijken hoe zij het deden.”
Familierecept
Na jarenlang als kapper te hebben gewerkt en daarna vele klanten van hun hoofdschimmels te hebben geholpen met zijn zelfgemaakte Tonka, durft Rozenblad zich nu een haarspecialist te noemen. “Je wordt dit niet zomaar. Het is een gave. Je leert het vak niet op school, maar je krijgt het van de Schepper. Ik gebruik slechts de kennis uit de natuur en ben maar een schakel in het hele proces. “Ik vind het zo zielig voor kinderen als zij niet geholpen kunnen worden met die Westerse middelen. Laatst kwam er een jongetje langs en die was bij een dokter in behandeling geweest voor zijn schimmel. Ik heb toen met mijn Tonka ervoor gezorgd dat de schimmel van zijn hoofd verdween. Wat een dokter in jaren behandeltijd niet lukte, kreeg ik in een paar weken voor elkaar. Het jongetje had van die arts zoveel hormoonspuitjes gehad, dat het haar op zijn kale plekken nauwelijks teruggroeide. Echt doodzonde.“Ik geef bijna al mijn klanten de eerste behandeling vrij. Als het werkt, dan komen ze terug. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een klant niet geholpen werd door mijn Tonka-recept.” Het recept is al generaties in de familie en heeft Rozenblad van zijn moeder gekregen. “Het is echt een geheim familierecept. Ik weet helaas nog niet aan wie ik het recept ga geven wanneer ik stop met werken. Daar moet ik nog goed over nadenken, maar het moet wel iemand zijn die het hart op de juiste plaats heeft zitten.”
De tonkabonen haalt Rozenblad van buiten de stad. “Ik heb bij Lelydorp een stuk grond en zodra ik klaar ben met werken, dan ga ik daarheen om in de tuin te werken en vooral te genieten. In mijn vrije tijd verbouw ik papaya’s. Ik heb wel vierhonderd papayabomen in mijn tuin staan. Dat is naast het knippen echt een passie van mij.”
Vrijwilligerswerk
Naast zijn werk in de studio, doet Rozenblad ook vrijwilligerswerk. “Het ligt nu een tijdje stil, maar ik heb veel cursussen gegeven aan gedetineerden. Waarom ik die gedetineerden van Santo Boma gratis cursussen aanbied? Dat vraag ik mezelf ook af. Voor hetzelfde geld geef ik de jongen die me bestolen heeft een cursus. Iets drijft mij toch en het doet me goed als ik zie dat een ex-gedetineerde een kapperszaak opent, mede door mijn cursus.”
Ondanks zijn succes merkt Rozenblad dat het leven niet over rozen gaat. “Ik zou graag dat die krabbenmentaliteit in Suriname verdwijnt en dat we met z’n allen een kuddementaliteit zouden krijgen. Allemaal met de neuzen dezelfde kant op. Nu wordt iedereen die succesvol een eigen zaak opzet, tegengewerkt. Je leert er wel van en het maakt je sterk, maar het wordt ook wel vervelend. Waarom kunnen wij niet gewoon een nieuwkomer op de markt feliciteren en succes wensen met zijn onderneming?”
Namaak
Het maakt Rozenblad boos dat anderen een graantje van zijn succes proberen mee te pikken. “Je ziet zoveel namaak Tonka op de markt. Dat vind ik jammer. De nep Tonka die verkocht wordt, is doorzichtig of heeft soms verschillende kleuren, maar dat kan helemaal niet. Echte Tonka is donker van kleur, dus wanneer je een andere kleur ziet: koop het dan niet!”
Het liefst zou Rozenblad over een jaar een eigen pand kopen om daar zijn activiteiten als haarspecialist voort te zetten. “Nu huur ik zo’n vijf jaar het pand aan de Keizerstraat, maar dat is toch wel vervelend. Je ziet niks terug van de huur en soms word je slecht behandeld. Het wordt tijd voor een volgende stap, maar het is best lastig deze te nemen. Het is irritant om te zien dat ik hard mijn best moet doen om een lening te krijgen bij de bank, terwijl Chinezen makkelijk alles voor elkaar krijgen. Ik heb maar één droom: mijn zaak in mijn eigen pand. Dan ben ik gelukkig, verder heb ik eigenlijk alles al wat mijn hart begeert.”