Lust & Leven: Adjiedj Bakas
Naam: Adjiedj Bakas
Leeftijd: 46
Beroep: Trendwatcher en auteur
De in Suriname geboren Adjiedj Bakas werd in 2009 uitgeroepen tot trendwatcher van Nederland. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek ‘De Toekomst van de Liefde’
Zit je lekker in je vel?
“Jazeker. Ik vind het fijn om veel te reizen waardoor ik de Nederlandse kou van de laatste tijd kon ontvluchten. Eigenlijk maakt het mij niet uit waar ik ben, over het algemeen zit ik goed in mijn vel. Ik zie mezelf ook als een soort nomade, ik zou overal kunnen wonen. Voor mijn werk kom ik op veel plekken. New York, Sjanghai of Suriname, ik geniet overal.”
Waar ben je momenteel mee bezig?
“Ik was in februari in Suriname om op de Anton de Kom Universiteit een lezing te geven over klimaatsverandering. Dit naar aanleiding van mijn vorige boeken ‘World Megatrends’ en ‘Living Without Oil’. Nu ben ik vooral bezig met lezingen over mijn nieuwste boek ‘De Toekomst van de Liefde’.”
Wat wil je absoluut nog doen?
“Ik wil nog meer boeken schrijven, reizen maken en lezingen geven. Daarnaast verzamel ik kunst, niet alleen westerse maar ook uit China. Ik ben ook al een aantal keren afgereisd naar Sjanghai om lezingen te geven op de universiteit. Helaas spreek ik de taal niet. Maar daar ga ik me in de toekomst ook niet hard voor maken. Het is te moeilijk en ik ben er eigenlijk te oud voor om dat nog te leren.”
Wie bewonder je?
“Mijn ouders. Mijn vader is enkele maanden geleden overleden. We zagen het aankomen want hij was al enige tijd ziek, toch was het moeilijk. Gelukkig kon ik bij mijn meest recente reis naar Suriname mijn moeder bezoeken. Mijn ouders zijn dagelijks in mijn gedachten. Daarnaast heb ik bewondering voor een aantal hoogleraren. Wim de Ridder is een voorbeeld van iemand waar ik veel van heb geleerd. In hem zie ik gelijkenis. Ik draag ook graag kennis over aan studenten.”
Ga je voor geluk of geld?
“Wie was het ook alweer die zei: ‘je kunt beter ongelukkig op de achterbank van een Rolls Royce zitten dan achterop een fiets’. Nee, als ik moet kiezen, ga ik voor geluk. Al geef ik wel eerlijk toe dat ik materialistisch ben. Kunst verzamelen is een dure hobby. Maar ik zie het zo: ik heb geen kinderen dus het kan.”
Liefde of succes?
“Liefde. De research die ik heb verricht voor mijn boek heeft me geleerd hoe eenzaam mensen kunnen zijn. De aanleiding van mijn boek was een onderzoek, uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken, waaruit bleek dat één op de vier Nederlanders eenzaam is. Fysiotherapeuten vertelden mij dat eenzame mensen het missen om gestreeld of aangeraakt te worden. Dat vond ik interessant en ik ben het daarom verder gaan uitzoeken. Dat leverde ‘De Toekomst van de Liefde’ op.”
Bang voor de dood?
“Nee, niet meer. Vroeger was ik dat wel, maar ik heb het ondertussen van nabij meegemaakt. Mijn vader en mijn partner heb ik verloren. Ik heb geleerd dat sterven ook vredig kan gaan.”
Ga je op je sterfbed ergens spijt van hebben?
“Volgens mij niet. Voor mijn boek sprak ik met een arts die aan stervensbegeleiding doet. Hij vertelde over een vrouw die op haar sterfbed bekende dat haar zestien kinderen niet bij haar man waren verwekt maar bij de buurman. Haar man bleek namelijk onvruchtbaar en omdat de pastoor elke week vroeg wanneer er kinderen kwamen, besloot ze met de buurman van bil te gaan. Prachtig verhaal vind ik dat. Gelukkig zal mij dat niet overkomen.”
Geloof je in een leven na de dood?
“Ja, ik ben niet gelovig maar wel spiritueel. Ik geloof wel dat er ‘iets’ is. Mijn vader was moslim en mijn moeder Hindoe. Maar twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Daarom lieten ze beiden hun geloof vallen en kozen ze voor een nieuw geloof. Ik ben Nederlands Hervormd opgevoed, met de Bijbel en de zondagsschool.
Daar ben ik blij om, ik heb van huis meegekregen om tolerant te zijn. Ik vind het prachtig om te zien dat in Suriname een moskee vredig naast een synagoge staat.”
Hoe zou je herinnerd willen worden?
“Ik hoor vaak dat mensen blij van mij worden. Ik doe daarvoor ook mijn best. Wanneer ik een lezing geef over klimaatverandering, wil ik niet dat mensen somber weggaan. Zo zou ik ook wel herinnerd willen worden: als een man waar je vrolijk van wordt.”