In het Nieuws
Newmontdeal moet Suriname voordeel brengen
Het is geen geheim dat de Surinaamse overheid zit te springen om de Newmontdeal door te voeren. Door het wegvallen van de Bakhuysinkomsten is er een gat geslagen in de toekomstige geldelijke middelen voor de overheid. De huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland, die meent dat een twintig procent marge voor Suriname een goede deal is, wordt ernstig bekritiseerd door de Megacombinatie. Deze zegt dat, als zij aan het bewind komt, zij een marge van vijftig procent zal eisen. Ramon Abrahams (Nationale Democratische Partij) eist dat indien de maatschappij niet akkoord gaat met vijftig procent, het model van Staatsolie gehanteerd zal worden en Suriname in volledig eigen beheer moet overgaan tot de winning. In 1999 kreeg Newmont toestemming om in Oost- Suriname onderzoek te doen naar goudvoorkomens. De afgelopen tien jaren heeft de maatschappij ongeveer zes miljoen USdollar hierin geïnvesteerd. De eerste resultaten tonen een goudreserve van drie miljoen ounces en Newmont wil nu tot productie overgaan. Volgens Rusland komt de staat ‘onbetrouwbaar’ over als nu, na zoveel investeringen van Newmont, wordt aangegeven dat het bedrijf kan inpakken. Uiteindelijk zal ruim 500 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd worden in de mijn in het Nassau-gebied. Dit heeft een enorme spin off effect voor andere sectoren en meer dan duizend arbeidsplaatsen worden gecreëerd tot de start van de mijn in 2014. Rusland: “Als we nu kappen en wachten totdat de nieuwe regering ready is, betekent het dat investeringen dit jaar op een heel laag niveau komen, wat zeker ook consequenties zal hebben voor de 150 Surinamers die voor dit bedrijf werken.”
Inter-connectie een feit
Na bijkans drie jaar pseudoliberalisatie is er eindelijk sms-interconnectie mogelijk tussen Telesur en de andere telecomproviders op de markt. Voorheen moesten burgers met twee telefoons van twee providers lopen, wilden ze bereikbaar blijven voor vrienden en kennissen van andere netwerken. Dat behoort nu tot het verleden. Digicel heeft in de afgelopen periode alles uit de kast gehaald om Telesur over de streep te trekken. Telesur bleef bij het standpunt dat eerst alle apparatuur en voorbereidingen in orde moesten zijn alvorens daadwerkelijk de deuren open te gooien. Volgens ingewijden was Telesur bezig een inhaalslag te maken op de zakenmarkt om bepaalde zakelijke diensten die Digicel heeft, ook aan te bieden. De Blackberry van Telesur met Blackberry service is volgens bronnen klaar om gelaunched te worden. Wie echter had verwacht dat het smsen, na zo een lange voorbereiding, vlekkeloos zou gaan, komt bedrogen uit. Op alle netwerken was het een paar dagen lang een heksenketel. Als je durfde een berichtje te sturen naar een ander netwerk, dan kwam je sms een paar dagen later aan, of in het gunstige geval een paar uur later, maar dan met een terugwerkende kracht van vijf of zes tegelijk.
Zeeschildpadden bescherming effectief
De zeeschildpadden die Suriname aandoen om hun eieren te leggen, maken een positieve ontwikkeling door. Het aantal nesten dat de krapé legt, ligt nu om en bij de tien- en achttienduizend per jaar, voornamelijk op de stranden van Galibi en Matapica.
Dat zijn veel hogere cijfers dan zo’n veertig jaar terug. In 1970 werden iets meer dan drieduizend nesten van de krapé geteld. Die van de aitkanti waren met een honderdtal vrijwel te verwaarlozen. De warana legde in dat jaar nog bijna tweeduizend nesten, maar volgens het WWF is deze soort vandaag de dag vrijwel verdwenen uit Suriname. Op de stranden van Frans-Guyana doet dit soort het echter wel goed. Op de Surinaamse stranden worden dagelijks nesten geteld, inclusief die zijn gestroopt. Stroperij is nog wel een probleem. Van de krapé wordt minimaal tien procent van de gelegde eieren geroofd. In 2006 was dat veertig procent.
Ordening markt gebotteld water
Gebotteld water heeft massaal ingang in Suriname. Maar liefst veertien vergunningen zijn uitgegeven voor het bottelen van water. Er zijn zoveel verschillende merken op de markt dat het onduidelijk is of deze merken zich wel houden aan de veiligheidsvoorwaarden. Boze tongen beweren dat er vergunningshouders zijn die meerdere merken bottelen en zelfs kraanwater verwerken in een fles met een label erop. Hoewel advertenties melden dat het om puur bronwater gaat, is dat niet te controleren, omdat wetgeving ontbreekt. De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is niet blij met deze ontwikkeling. De maatschappij investeert om bronnen aan te leggen, maar wordt door de kunstmatige lage prijs beperkt om dit uit te breiden. En dan zijn er commerciële bedrijven die grove winsten maken door SWM’s kraanwater te bottelen en tegen een commercieel tarief verkopen.
Sonny boy deels in Suriname verfilmd
Dankzij de verfilming van de bestseller Sonny Boy, zal de wereld kennis maken met een mooi stukje cultuurerfenis van Suriname. Het verhaal van de hand van Annejet van der Zijl speelt zich af in de periode 1920-1925 in Suriname. De opnames in Suriname duurden in totaal ongeveer tien dagen. Het is voor het eerst dat zo een groot filmproject in Suriname wordt gedraaid. Uit Nederland is een filmcrew van zo’n veertig mensen afgereisd en voor het Suriname-deel zijn 163 figuranten en vijf edelfiguratie aangetrokken. Eind januari volgend jaar vindt de première plaats in Nederland. De boeken ‘ Hoe duur was de suiker’ en ‘De koningin van Paramaribo’ staan nog op het schema om verfilmd te worden.
NPS en Mega steeds dichterbij elkaar
lijn van de NDP wel degelijk gesprekken voert met de tweede lijn van de NPS. Hoewel Soerinder Oemrawsingh dat in alle toonaarden ontkent, is het nu net Arnold Kruisland die bevestigt dat werken met de Megacombinatie eventueel mogelijk is om een zakenkabinet te vormen. Arnold meent dat een Megacombinatie zonder Bouterse een optie kan zijn voor samenwerking. Uit NPS kringen is ook bekend dat de meeste weerstand van de allerhoogste baas van de NPS komt. Deze heeft echter al aangegeven geen presidentsrol meer te ambiëren. Of dat een voorhoede is voor een mogelijk samenwerking laat zich raden.
Het zooitje van OW
De brug tussen Uitkijk en Hamburg wordt eindelijk afgebouwd. Minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS) hakte de knoop door en tekende een contract met Ballast Nedam om de klus te klaren. Tot groot ongenoegen van zijn collega Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken (OW), die van mening is dat Van Ravenswaay wil pronken met andermans veren. En dat komt Kandhai zo kort voor de verkiezingen slecht uit. Van Ravenswaay stelt zich op het standpunt eigen schuld dikke bult, omdat de deskundigen van OW er ‘een zooitje’ van hebben gemaakt.
Lintjesregen
Om de verkiezingen te winnen, moeten stemmen gewonnen worden en wordt er dus een regen aan lintjes doorgeknipt. Bij het officiële startsein voor de asfaltering van de binnenwegen in Moengo kon de president niet aanwezig zijn, maar hij maakte vijf dagen later zijn opwachting om een totaalpakket aan lintjes door te knippen. Zo stonden de opening van een brandweerkazerne, een visitatiepost van de Militaire Politie in Albina, de eerste steenlegging van een politiepost annex brandweerkazerne en dus het startsein voor een asfalteringsproject in Moengo op het programma. Dezelfde president weigerde gek genoeg ook maar één voet in het gebied te zetten na de Papatam affaire in Albina. Over prioriteiten gesproken.