Bigi Pan
In Suriname kun je op vrije dagen alle kanten op om ontspanning, vertier en avontuur te zoeken en vinden. Of je nu op zoek bent naar water, jungle of gewoon naar een rustig plekje om in de hangmat te liggen, er zijn plekken genoeg waar je je hart kan ophalen. Parbode helpt een handje bij de zoektocht en beschrijft iedere maand een bestemming. Deze keer: Bigi Pan
Na een rammelende busreis richting Nickerie en een boottocht op het Jamaerkanaal langs mangroven, witte reigers, baboenapen en kaaimannen spreidt Bigi Pan zich onaangekondigd open. De omvang van de lagune is overweldigend. Het wateroppervlak blinkt onder de middagzon, terwijl de bootsman tussen opspringende vissen naar een paalwoning vaart. Het houten huis is basic, maar voldoende uitgerust voor een kort verblijf. Een grote binnenruimte met keuken, een wc-hokje en een geïmproviseerde badkamer met een tonnetje water. Het royale balkon met uitzicht op het water is uniek. Drie vissers staan trots gebogen over een emmer verse krabben en helpen graag bij het vastknopen van de hangmatten en klamboes.
Gids Stephanie blijkt, naast ervaren vogelspotter en viskenner, ook een uitstekende kok. Enkele hangmatzwaaien later, vertrekt de korjaal naar de achterkant van de lagune. Stephanie steekt veelvuldig haar linkerarm de lucht in en wijst naar reigers en zeearenden. Enthousiast voegt ze allerlei weetjes toe, van de spanwijdte tot de voedselbronnen van de gespotte vogels. Regelmatig moeten alle passagiers uitstappen om de boot in het ondiepe water verder te slepen Ook al zuigt de glibberige bodem je benen tientallen centimeters onder het slib, met wat balanceerwerk kan je gewoon door de lagune wandelen.
In een achtergelegen stukje moeras, spant de bootsman een langgerekt visnet terwijl Stephanie met een kapmes enkele takken van een boom kapt. Niet veel later slaan we stokken met volle kracht op het wateroppervlak en stuwen we nietsvermoedende vissen in de richting van het net. Een aparte maar zinvolle vistechniek zo blijkt, want twee slagrondes later klapperen zes tilapia’s hun staart heen en weer in het net.
Op de terugweg blaast een pittige wind en wordt heel wat zonne- en muggencrème gesmeerd. Het desolate landschap wordt getekend door dode boomtoppen en glijdt langzaam voorbij. Stephanie blijft gedreven vogels spotten, passagiers richten hun fototoestellen net te laat in de aangegeven richting. Voor de boot terug aanlegt aan de paalwoning, wordt deze volgeladen met brandhout.
Wanneer de zon treuzelend met de horizon flirt, vleien we de kajakken op het meer. De stroming is sterk en stevige armspieren zijn een must, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je peddel in de bodem planten en genieten van het oranjegele uitzicht. Het slijk is uitstekend voor een natuurlijk modderbad; in combinatie met het zoutige water, kan je je zonverbrande huid fiks schrobben.
Na een overheerlijk Javaans avondmaal bij muggenkaarslicht, haalt Stephanie een spelletjesdoos tevoorschijn. Het duurt echter niet lang voor iedereen verlangt naar een veilige klamboe. De wind wiegt ons de nacht in, terwijl de volle maan over de lagune waakt. En dan horen we alleen nog het klotsende water onder onze hangmatten en een dansende windgong. Ontwaken op Bigi Pan is minstens even fijn als indommelen. Onder een zacht ochtendzonnetje, smullen we van baka-bana’s met pindasaus. Rond de middag laten we de uitgestrekte lagune achter ons en varen we weer richting Nickerie. Je hoeft geen vogelkenner te zijn om te genieten van Bigi Pan. Een verblijf in het 68.000 hectare grote natuurgebied blinkt uit in z’n eenvoud. En dat is de grootste charme. Even weg uit de drukte en verdwijnen in de grootsheid van de natuur.