Hoge bloeddruk en diabetes onder de loep
Nederlandse en Surinaamse deskundigen starten volgend jaar een groot onderzoek naar hoge bloedruk onder Creolen en diabetes bij Hindostanen. Omdat inmiddels is gebleken dat deze groepen extra gevoelig zijn voor deze kwalen. Een voorstudie is inmiddels in volle gang.
Eerste vraag: Hoe oud bent u nu? Twintig, dertig, veertig? Tweede vraag: Tot welke bevolkingsgroep behoort u? Hindostaan, Creool? Stel, u bent nu dertig. En laten we voor het gemak even aannemen dat u van Creoolse komaf bent en in Suriname woont. Dan heeft u een dikke kans, van twee op drie, dat u over pakweg dertig jaar lijdt aan hoge bloeddruk. Stel, u bent nu veertig en we nemen aan dat u Hindostaan in Suriname bent. Dan heeft u een dikke kans, van twee op drie, dat u over twintig jaar suikerpatiënt bent. Als het een loterij was, zou ik een lot kopen. Zestig procent kans dat u wint.
Dat is ook wat moois, zult u denken. Zestig procent kans dat ik suikerziekte krijg of een te hoge bloeddruk? Kon ik maar weg van hier, kon ik maar naar Nederland: betere gezondheidszorg, betere verzekeringen, hogere levensstandaard bovendien. Maar wat blijkt? De kans dat u in Nederland als Creool een hogere bloeddruk krijgt daalt niet, en de kans dat u als Hindostaan suikerziekte ontwikkelt, wordt zelfs nog groter.
Daar staat u van te kijken he? Natuurlijk, het leven in Hollands paradijs is niet alleen melk en honing. Er zijn ook een paar minpuntjes, daar weet u alles van. Uw broer die in Den Haag woont of uw zus uit Amsterdam klaagt eeuwig over stress op het werk, onveiligheid op straat, en bakra’s die echt niet zo aardig zijn. Zou het daaraan kunnen liggen, vraagt u zich af. Maar dan zal bij onze allochtone broeders en zusters in Bakrakondre de bloeddruk naar ongekende hoogte zijn gestegen, evenals de suikerspiegel. Ja toch? Vooral bij de Marokkaanse medemens, want die zit de laatste jaren aardig in het Hollandse verdomhoekje.
Dat had u misschien gedacht, maar de praktijk wijst anders uit, juist Turken en Marokkanen, (vooral die laatste groep) hebben een veel lagere bloeddruk, hebben bovendien veel minder last van suiker. Hoe kan dat?, vraagt u zichzelf nu af. U en ik kunnen misschien geen antwoord geven op deze vraag, maar we zouden het antwoord wél willen weten. Immers als we weten hoe het komt, kunnen we misschien ook zorgen dat we het vóórkomen. Gelukkig zijn er mensen met een medische en wetenschappelijke achtergrond hier en in Nederland die ook geïnteresseerd zijn in de achterliggende oorzaken van die hoge bloeddruk bij Creolen en die hoge bloedsuikerspiegel bij Hindostanen. En zij verwachten, na gedegen onderzoek, wel degelijk antwoord te kunnen geven op de vragen die u en mij bezig houden.
In deze periode is men bezig met een voorstudie en in 2011 start het onderzoek onder de naam ‘Helius’, zowel in Nederland alsook in ons land, zowel onder zieke als onder gezonde mensen van verschillende bevolkingsgroepen. Ja, gezonde mensen ook, want men wil ook weten hoe het komt dat zij geen klachten hebben. Het onderzoek wordt uitgevoerd door specialisten uit Nederland en Suriname. Uit Nederland is dat Mevrouw dr. L. Brewster, die als specialist verbonden is aan het AMC in Amsterdam en als docent aan de Universiteit van Amsterdam en de Anton de Kom Universiteit. Uit Suriname doen de specialisten Oehlers, Vrede, Van Eer en Jap a Joe mee. Samen gaan ze met gedegen vragenlijsten en geijkte meetinstrumenten op zoek naar factoren die de gezondheid bevorderen en de ziekte kunnen terugdringen.
In afwachting van de resultaten kan ik alleen maar herhalen wat ik u al eerder via Parbode heb voorgehouden. Weet u nog dat we het hadden over nierdialyse en het tekort aan apparatuur? Toen zei ik: ‘Schep nou minder rijst op in uw tjawa, gebruik alsjeblieft minder zout of bouillonblok, zet nou minder vette sjeu. Stop met roken en drinken, weg met suiker en soft. En ga als de drommel bewegen, elke dag een half uur’. Doen hoor!