In het nieuws
Kwikvergiftiging valt mee
Onderzoek te Brownsweg heeft aangetoond dat de kwikwaarde in het lichaam van de bewoners meevalt. Het gemiddelde kwikgehalte is ongeveer twee microgram per persoon, terwijl de standaard (waarbij sprake is van vergiftiging) op tien microgram ligt. Eerdere metingen hadden aangetoond dat er sprake is van een hoog kwikgehalte bij de roofvissen in het stuwmeer.
Tijdens het laatste onderzoek, dat in opdracht van het WWF is uitgevoerd, bleek dat de mensen in het Brownsweggebied weinig vis uit het stuwmeer consumeren. Dit komt doordat het gebied vrij goed ontsloten is en er veel voedsel vanuit Paramaribo wordt aangevoerd. De onderzoekers vinden dat dit onderzoek ook uitgevoerd moet worden te Sarakreek. Daar zijn de bewoners namelijk wel afhankelijk van vis uit het stuwmeer.
Bouterse en Ameerali worden de baas
Desi Bouterse en Robert Ameerali zijn gekozen tot de nieuwe president en vicepresident. Het koppel werd al tijdens de eerste ronde van de verkiezingen in De Nationale Assemblee (DNA) gekozen met 36 stemmen. Tijdens deze vergadering in het parlement wilde het Nieuw Front de kandidatuur van Desi Bouterse ter discussie stellen. Een kandidaat-president mag volgens de wet namelijk niet tegen de grondwet gehandeld hebben. Dat had Desi Bouterse volgens het Nieuw Front wel gedaan door in 1980 een staatsgreep te plegen en de grondwet daarmee buiten werking te stellen. Het Nieuw Front kreeg echter geen kans deze discussie in de vergadering te voeren omdat DNA-voorzitter Jennifer Simons vond dat het orderegelement geen ruimte liet voor discussie tijdens zo een buitengewone vergadering. Na de verkiezing van Bouterse en Ameerali liet de Nederlandse regering weten dat Bouterse niet welkom is in Nederland anders dan om er zijn elfjarig vonnis uit te zitten. Amerika gaf in de persoon van ambassadeur John Nay aan dat het land samenwerkt met landen die democratische principes hoog houden.
Royale regeling ex-politici
De bewindslieden die na de regeringswisseling van het toneel zijn verdwenen, komen er zeer royaal vanaf. Zo mogen de gewezen president, vice-president, de ministers en hun gezinnen zes maanden lang rekenen op een aantal voorzieningen, waaronder een auto met persoonlijke chauffeur, lijfwachten, een vaste telefoonlijn, één of twee tuinlieden en hebben zij hun leven lang het recht op een algehele ziektekostenverzekering op basis van eerste klasse. De ex-president ontvangt al deze voorzieningen zelfs de rest van zijn leven. De ex-bewindslieden maken ook aanspraak op zes maanden salaris en ze komen daarna in aanmerking voor een salaris dat gelijk staat aan dat van een directeur op een ministerie. Politiek loont dus.
Platform voor geschiedschrijving
Het Instituut voor Maatschappij en Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO) heeft de aanzet gegeven om te komen tot de eigen geschiedschrijving van Suriname. Dat heeft het instituut gedaan door het eerste Surinaamse tijdschrift voor geschiedenis en cultuur getiteld ‘His/her tori’ uit te geven. Het is de bedoeling dat dit tijdschrift zowel studenten als docenten Geschiedenis van de Anton de Kom universiteit en het Instituut voor de Opleiding van Leraren een forum biedt om artikelen te publiceren over de oude, recente, regionale en gendergeschiedenis. Maar ook onderwerpen over kunst, cultuur en biografieën komen aan bod.
Om het tijdschrift toegankelijk te maken voor een breder publiek, is het semiwetenschappelijk geschreven. Gestreefd wordt het blad één keer per jaar te laten verschijnen.
Eerste flitspaal in strijd tegen snelheidsduivels
Het moet afgelopen zijn met de snelheidsduivels in Suriname, meent het ministerie van Justitie en Politie. En om de daad eindelijk eens bij het woord te voegen, is de eerste flitspaal geplaatst aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Meerdere wegen zullen volgen. Deze beleidsmaatregel is reeds in 2007 beloofd. Wie denkt dat het gaat om het nieuwste van het nieuwste op het gebied van verkeerscontrole vergist zich danig. De eerste flitspaal werd in 1958 gemaakt in Haarlem. Nederland had er in 2006 al een stuk of zeventienhonderd staan. De effectiviteit van de flitspaal in Suriname moet trouwens nog blijken. De registratie van burgerinformatie laat namelijk veel te wensen over. Mensen registreren zelden wanneer ze een voertuig kopen, doorverkopen of verhuizen. Verder staan veel auto’s op naam van de bank omdat die nog afbetaald moeten worden. Waar de bekeuring voor zo’n racer dan moet worden afgegeven, is de grote vraag.
Mangroveproject
Om kustafslag in Coronie een halt toe te roepen, is de Anton de Kom Universiteit in samenwerking met Suriname Conservation Foundation (SCF) gestart met het planten van mangrove voor de kust van dit district. Er is wel meer onderzoek nodig om vast te stellen wat de ideale omstandigheden zijn voor de groei van mangrove. Een bijkomstig voordeel is dat de mangrovebomen op zichzelf staande ecosystemen zijn, die een toevoeging betekenen voor de aanwezige biodiversiteit. Ook is de boom een opslagplaats voor koolstoffen en kan het project Suriname in de toekomst mogelijk carbon credits opleveren.
Grootse vlinderkwekerij geopend
Vlinders zijn erg afhankelijk van hun leefmilieu en daardoor een goede graadmeter voor de toestand van het milieu. Om meer informatie te geven over het milieu en als toeristische attractie is in het district Wanica één van de grootste vlinderkwekerijen in de regio geopend. Het Neotropical Butterfly Park, zoals de kwekerij heet, exporteert nu al 100.000 poppen naar vlinderkwekerijen in Europa en Amerika. En dat moet zich gaan verdubbelen. Er worden ongeveer twintig soorten vlinders gekweekt en het park biedt werkgelegenheid aan 25 mensen. In totaal is ongeveer 600.000 euro geïnvesteerd om de kwekerij op te zetten.
Staatsolie vult reserves aan
Volgens waarnemend directeur Ben Nuboer van Staatsolie voegt het bedrijf eind dit jaar een paar miljoen vaten olie toe aan haar reserves. Deze moeten komen uit de gebieden Weg naar Zee en Commewijne. Met het oog op de grote investering die Staatsolie wil doen om de olieraffinaderij te Tout Lui Fout uit te breiden, is het noodzakelijk dat genoeg olie wordt gevonden om de huidige reserves van ongeveer tachtig miljoen vaten, te vergroten. Staatsolie verwacht daardoor zeker 25 jaar vooruit te kunnen.
Achterstand bewoners binnenland aanzienlijk
Unicef is in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken een onderzoek gestart naar de sociale leefomstandigheden van kinderen tussen nul en vijf jaar en vrouwen tussen vijftien en 49 jaar. De vertegenwoordiger van Unicef, Mary Louise Eagleton, meent dat dit onderzoek vooral relevant is voor de mensen in het binnenland. Daar is de situatie zo slecht dat tweederde van de kinderen en jonge vrouwen geen toegang heeft tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Met zulke cijfers loopt het binnenland van Suriname zelfs achter op ontwikkelingen in Afrika.