In het nieuws, oktober
Wan Pipel gerestaureerd
De film Wan Pipel is na 34 jaar in oude glorie hersteld. Deze film wordt beschreven als een zeer belangrijk deel van het Nederlands en Surinaams cultureel erfgoed omdat het zich rond de onafhankelijkheid afspeelt en een goede weerspiegeling is van de gedachten toentertijd. Het Nederlands Eye instituut heeft de film uitgekozen als één van de films die het bewaren waard is voor het nageslacht en een behandeling laten ondergaan die maakt dat Wan Pipel nog drieduizend jaar bewaard blijft in de huidige, verbeterde kwaliteit.
Overvolle vliegtuigen
Het capaciteitsgebrek op de mid-Atlantische en regionale routes in de maand augustus is te wijten aan de Surinaamse schoolvakantie die niet synchroon loopt met die in de regio en in Nederland. Dat zegt de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA). Doordat de meeste Nederlandse vakantiegangers in augustus weer vertrekken en de Surinaamse vakanties dan net zijn begonnen, ontstaat traditiegetrouw een stormloop op de beschikbare tickets. Bovendien is de prijs voor een retourtje Nederland in die periode hoog. De ASRA zegt de regering al jaren te vragen de schoolvakanties ieder jaar met een week te vervroegen waardoor deze over vijf jaar wel synchroon lopen. Doordat veel mensen uitwijken naar de regio om aansluiting te vinden naar Europa zijn de regionale vluchten ook volgeboekt. Om na te gaan of in het verleden sprake is geweest van machtsmisbruik door monopolieposities, met als gevolg (te) hoge tarieven, doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek naar de luchtvaartmaatschappijen KLM en SLM op de route tussen Amsterdam en Paramaribo.
Miljoenenschade door wateroverlast
Wateroverlast heeft ten minste in twee districten gezorgd voor een enorme schade aan diverse landbouwgronden. In Nickerie is dat gebeurd in het Nannigebied, waarbij een lekbeteugelingsdam het door achterstallig onderhoud begaf. Daardoor zijn verschillende rijstarealen in het district onder water komen te staan. Op Rijsdijk, in het district Para, is de boosdoener ook achterstallig onderhoud. Doordat afvoerkanalen jaren lang niet zijn opengehaald, heeft aanhoudende regen gezorgd voor overstromingen. Ook daar loopt de schade in de miljoenen. De boeren willen de geleden schade op de regering verhalen omdat die verantwoordelijk is voor het onderhoud van deze infrastructuur. De regering heeft toegezegd de bestaande problemen snel aan te pakken.
Gebrekkige controle houtkap
In het houtconcessiegebied aan de Boven-Corantijnrivier vindt illegale houtkap plaats. De concessiehouder en de controle-instanties komen sporadisch in het gebied. Daardoor hebben de, veelal Guyanese werknemers, vrij spel. In de avonduren steken zij de onbewaakte Corantijnrivier over met het illegaal gekapte hout dat ze dan in Guyana afzetten. De plaatselijke kapitein Carlo Lewis die in Apoera woont, vindt dat de overheid de verrichtingen van concessiehouders veel beter in de gaten moet houden. Door gebrek aan toezicht liggen enorme stapels hout van een oud-concessiehouder sinds 2000 te rotten langs de weg, terwijl de nieuwe concessiehouder niets met het hout doet. De plaatselijke bewoners hebben daarom bij de nieuwe concessiehouder bedongen dat zij achtergebleven hout tegen een gereduceerd tarief mogen opkopen.
Studierichtingen uitgebreid
De Anton De Kom universiteit van Suriname is van plan het aantal faculteiten uit te breiden. Er komt in 2011 een Wiskunde Faculteit waar exacte vakken bestudeerd kunnen worden. Verder komt er een faculteit Humaniora waar de menswetenschappen, talen en geschiedenis centraal zullen staan. Om alvast invulling te geven aan deze laatste faculteit, is een Memorandum of Understanding getekend tussen Suriname en China voor het opzetten van een Confucius instituut. De Chinese taal en cultuur zullen middels korte praktische cursussen gedoceerd worden. De Surinaamse universiteit zorgt voor de lokalen terwijl de Chinese ambassade in Suriname de docenten levert. In China staat een gelijknamig instituut, waar in de toekomst misschien ook de Surinaamse taal en cultuur gedoceerd kunnen worden.
Verkoop slechte reisgids gestaakt
Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum heeft de verkoop van de Suriname-reisgids in de Marco Polo-reeks stopgezet. Aanleiding is het grote aantal onjuistheden dat in de jongste uitgave, geschreven door Marieke Kessel, staat. In de augustus editie van Parbode werden de vele missers en fouten in een vernietigende recensie pijnlijk blootgelegd. Bij de uitgever is men zo geschrokken van de blunders, dat de verkoop, vooralsnog tijdelijk, is stopgezet. Een woordvoerder van de uitgever verklaarde tegenover de Ware Tijd dat intern met de redactie en de auteur wordt besproken of de reisgids definitief uit de handel wordt genomen of dat er een nieuwe versie moet komen. Overigens is bij boekhandel Vaco in Paramaribo de reisgids uitverkocht. Met als gevolg dat onwetende lezers zullen proberen via de Weg naar Zee in Nickerie te komen (om maar één van de vele foute feiten te noemen).
Reporters without Borders eist gerechtigheid
De internationale organisatie van journalisten Reporters without Borders vindt dat de moord op vijf journalisten op 8 december 1982 niet ongestraft mag blijven. Ook niet nu Desi Bouterse – de hoofdverdachte bij het 8 decemberstrafproces – president is van Suriname. De organisatie stelt wel respect te hebben voor de keus van de Surinamers en de democratische gang van zaken. Daarom deed zij het voorstel om, zolang Bouterse president is, de rechtszaak uit te stellen, zoals wel vaker gebeurd wanneer er een proces loopt tegen een president. Maar amnestie vindt de organisatie absoluut geen optie.
Helft aangetreden ministers ongetrouwd
Minstens de helft van de zeventien nieuwe ministers is niet getrouwd of zelfs vrijgezel. Bisschop Steve Meye, de persoonlijke geestelijke van president Bouterse en voorganger van de Nieuwe Generatie Godsbazuin, meent dat deze functionarissen de tijd moeten krijgen om een duurzaam verbond met de partner aan te gaan. Meye meent dat veel ministers zijn verrast door de benoeming waardoor zij niet de gelegenheid hadden om alsnog in het huwelijk te treden.
Autohuurbeleid regering aangepast
Met de regels die de nieuwe regering wil handhaven, lijkt het eensklaps minder leuk om een politieke functie te bekleden. Zo mogen de nieuwe ministers en hun directeuren niet meer rondrijden in de waanzinnig dure auto’s die het vorige kabinet tot haar beschikking had. Blijkt dat er een schrijven is dat luidt dat gehuurde auto’s voor overheidsdiensten niet duurder dan 175 srd per dag mogen zijn. Maar de beleidsmakers van het vorige kabinet reden wel rond in auto’s met een prijskaartje van wel 400 – 500 srd per dag. Dat komt neer op een prijskaartje van minimaal 144.000 srd per jaar. De nieuwe ministers mogen een tweedehandse auto kopen van maximaal 30.000 srd of hun eigen auto verhuren aan de staat voor 175 srd per dag.
Traditionele oplossing erectieproblemen
Geen erectie meer kunnen krijgen is één van de meest gevreesde problemen bij de man. Het feit dat veel verkopers van een natuurlijke remedie hiertegen de middeltjes die zij klaarmaken van hun voorouders hebben, bewijst dat dit probleem reeds lang speelt. Koren, pinda, kwasi bita, dobru dwa en knoflook zijn enkele van ingrediënten die de basis vormen voor een medicijn dat in de volksmond bekend staat als de manbatra (mannenfles). Alcohol wordt toegevoegd om de kracht uit de ingrediënten te halen en op te lossen. Het aantal verkopers van dit goedje neemt toe, maar niet iedereen gebruikt dezelfde samenstelling en hoeveelheden. Daartegenover staat dat slechts één op de negen mannen die een probleem hebben met hun potentie, zijn heil zoekt in de medische wereld.
Benzdorp-crash door menselijk falen
Uit onderzoek is gebleken dat de vliegramp die op 3 april 2008 bij Lawa-Antino te Benzdorp plaatsvond, aan menselijk falen te wijten is. Misinterpretatie van de piloot en het onvoldoende steun krijgen van de co-piloot, heeft geleid tot het neerstorten van de Antonov An-28 van Blue Wing Airlines. Bij deze crash kwamen negentien mensen om het leven. Bij het technisch onderzoek werden zowel de Flight Data Recorder, de motoren en propellers van het verongelukte vliegtuig onderzocht. Ook is er tactisch onderzoek gedaan. Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken), vader van de verongelukte piloot, twijfelt ernstig aan de bevindingen in het rapport. Hij meent dat zijn zoon één van de beste gezagvoerders van Suriname was, terwijl reeds lang bekend is dat de technische kwaliteit van de Antonov-toestellen te wensen overlaat. Op 15 mei van dit jaar stortte een andere Antonov An-28 van Blue Wing neer in het Boven-Marowijnegebied. Daarbij kwamen acht mensen om.
Media verandert mee met politiek veld
Zoals gebruikelijk na verkiezingen, rommelt het bij de door de politiek gedicteerde STVS. Met name de baan van Henry Strijk staat op de tocht. Hij staat bekend als een fan van Venetiaan en wordt door veel van zijn collega’s bij de staatszender niet meer geduld. Door zijn toedoen stapte vorig jaar presentator Giwanni Zeggen op. Zeggen was het belangrijkste gezicht van Suriname Vandaag. Sindsdien neemt Strijk zelf wekelijks plaats voor de camera. Over zijn toekomst was bij het ter perse gaan van deze editie nog geen duidelijkheid.
De toekomst van journalist Cliff Limburg ligt voorlopig wel vast. De mediawerker van Sky was de belichaming van kritiek op het functioneren van de regering Venetiaan-III, maar is nu de nieuwe woordvoerder van president Desi Bouterse en zijn regering. Limburg was al voorlichter onder Jules Wijdenbosch (1996-2000) en werd daarna door diens opvolger Ronald Venetiaan op een zijspoor gezet. Volgens critici heeft Limburg gefaald als journalist, omdat hij tijdens het radioprogramma Bakana Tori geen goed woord over had voor de verrichtingen van Venetiaan en de zijnen, terwijl Bouterse er altijd heel mild vanaf kwam.