Starnieuws: ster aan de digitale hemel
In 2008 lanceerde Nita Ramcharan Network Star Suriname, een bedriif dat onder andere televisieprogramma’s, documentaires en een website maakt. De meeste aandacht gaat uit naar de laatste. En niet voor niks: de site is sinds de lancering op 3 februari 2009 zo hard gegroeid dat het nu de nummer drie positie van best bekeken websites in Suriname inneemt.
Toen er in december 2008 een opstand in Papatam bij Albina was, kwam er maar mondjesmaat nieuws naar buiten. Omdat het kerst was. Ramcharan vond dit eigenlijk belachelijk en besloot dat het afgelopen moest zijn met de beperkte nieuwsvoorziening in ons land. “We waren verstoken van informatie, dus ik dacht, het kan niet dat we niet weten wat er gebeurt alleen omdat het kerst is”, zegt ze nuchter. De voormalig hoofdredacteur van de Ware Tijd en Times of Suriname vond het tijd worden dat ook Suriname een 24-uurs nieuwssite kreeg en begon met www.starnieuws.sr. Hoewel niemand ooit had kunnen voorspellen dat de populariteit van de site zo’n vlucht zou nemen, doet Starnieuws zijn naam nu dubbel en dwars eer aan. Ramcharan koos de titel ook niet voor niks: “de naam is ten eerste bedacht omdat de site onderdeel is van Network Star Suriname, maar ook omdat het internationaal aandoet en omdat het een vijf sterren site is, met sterallure.”
Achter het succes van Starnieuws gaat wel heel veel werk schuil. Zo maakt Ramcharan dagen van achttien uur waardoor ze nauwelijks nog tijd heeft voor andere dingen. Vakantie heeft ze al sinds de lancering in 2009 niet gehad. “De site brengt 24 uur per dag nieuws, ook in het weekend. De meeste contacten gaan via mij en daarnaast doe ik ook nog eindredactie, het is erg hard werken.” Maar ze ziet in dat alle tijd die ze erin steekt nodig is om de site perfect te maken. Daarnaast leeft ze op van de vele positieve reacties, wat bewijst dat het harde werken zijn vruchten afwerpt. Ze denkt binnenkort wel wat meer vrije tijd te krijgen: “Binnen een jaar moet de site helemaal kloppen en hoop ik meer mensen in dienst te hebben waardoor ik het rustiger aan kan doen.” Maar voor nu moet Starnieuws nog geperfectioneerd worden. De site springt er volgens de first lady van het nieuws uit omdat er niks wordt overgenomen en al het nieuws door de redacteuren zelf wordt gemaakt. “Andere media in Suriname zijn piraten, stukken worden gejat en zonder bron overgenomen. Ik vind dat je altijd met bloed, zweet en tranen je eigen nieuws moet maken, anderen mogen het dan best overnemen, mits ze erbij vertellen van wie het komt.” Deze eerlijke manier kost vanzelfsprekend meer werk.
Up-to-date
Starnieuws is niet zomaar een site, het voldoet aan een paar essentiële eigenschappen die het succes grotendeels verklaren. De basis is Surinaams nieuws, gemaakt door Surinamers. Maar daarnaast is de site snel, betrouwbaar, overzichtelijk en erg belangrijk: 24 uur per dag up-to-date. Stuk voor stuk eigenschappen die belangrijk zijn voor een nieuwsmedium van de 21ste eeuw. Dat Starnieuws de enige in zijn soort is, en dus eigenlijk een monopoliepositie inneemt, helpt natuurlijk ook mee. Concurrenten heeft het medium eigenlijk niet. En omdat kranten de prioriteit nog altijd bij de papieren versie hebben liggen, wint Starnieuws het makkelijk op het gebied van online journalistiek.
Ramcharan vindt dat de journalistiek in Suriname nog in de kinderschoenen staat, waardoor een professionele site zoals Starnieuws er makkelijk uit springt. Ze hoopt met de site een voorbeeld te zijn voor de journalistiek in Suriname. Door het, nu nog, beperkte aantal werknemers is het soms wel lastig kiezen welke onderwerpen geplaatst worden. Het doet haar dan ook pijn om mailtjes te krijgen van lezers die zich afvragen of Starnieuws een politieke kleur aanneemt door bepaalde berichtgeving weg te laten. “We missen simpelweg de capaciteit waardoor sommige dingen erbij inschieten. Het is jammer dat mensen niet geloven dat we streven naar objectiviteit en dat we altijd hoor- en wederhoor toepassen.”
Hulp
Omdat Starnieuws grote populariteit geniet zijn er veel mensen die de site een warm hart toedragen. Ramcharan krijgt dan ook regelmatig gratis hulp aangeboden. “Mensen bieden aan om de website te verbeteren, stukken te schrijven en reclame te maken, noem maar op. Het is duidelijk dat mensen graag willen dat Starnieuws beter wordt.” Maar, omdat de eindredacteur de site echt Surinaams wil houden, heeft ze voorkeur voor Surinaamse werknemers. Ze merkt echter dat de journalistieke professionals in dit land niet voor het oprapen liggen, en natuurlijk wil Starnieuws mensen niet wegkapen bij andere media. “Maar, mensen mogen natuurlijk wel uit eigen beweging bij Starnieuws aankloppen” zegt ze lachend. Het liefst leidt Ramcharan zelf mensen op, maar dit is niet altijd even makkelijk en het kost veel tijd. “We krijgen hier ook veel stagiaires van de opleiding Journalistiek van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO), maar omdat de stages maar twee weken duren, kost de begeleiding vooral veel tijd in plaats van dat we goed kunnen opleiden.” Ook vindt ze het jammer dat er nog niet genoeg ruimte is voor diepgaande onderzoeksjournalistiek en achtergrondverhalen. “Voorlopig is het een nieuwssite, maar ik hoop dat we in de toekomst kunnen uitbreiden.”
Openheid
In het kader van de goede journalistiek wil Starnieuws zo veel mogelijk openheid. Onderdeel hiervan is het openbaar maken van de statistieken. Je moet even zoeken en langs een heleboel reclames op de hoofdsite scrollen (“Dat moeten we nog beter ordenen”), maar uiteindelijk vind je een klein icoontje van een grafiek. Eén klik hierop toont het bezoekersaantal, aantal clicks, populairste landen van waaruit gesurft wordt en ga zo maar door. Zelfs of mensen met hun Blackberry de site hebben bezocht is te zien. “We willen geen geheimen hebben voor ons publiek, we geloven dat dit de goede journalistiek bevordert.” Omdat de site toch gericht is op een wat jonger publiek, heeft Starnieuws vanzelfsprekend een Facebook-pagina. Opvallend was dat deze al snel overbelast raakte toen binnen drie weken het maximum van vijfduizend vrienden werd bereikt. Er moest een nieuwe speciale pagina worden aangemaakt die minstens net zo populair bleek: binnen een week waren er al vierduizend aanhangers. Gelukkig zit er op deze nieuwe pagina geen vriendenlimiet. Twitter is volgens Ramcharan nog een stapje te ver: “Het bijhouden van de Facebook-pagina is voorlopig al genoeg extra werk!”
Credit
Met een icoon als Nita Ramcharan aan het roer, is het niet verrassend dat Starnieuws zo’n succes is geworden. De nieuwsveteraan heeft in haar lange carrière als journalist in Suriname veel krediet opgebouwd waardoor veel mensen vertrouwen hebben in haar werk. Toch blijft ze erg nuchter en bescheiden onder alle complimenten en het succes. Nita Ramcharan leeft voor de journalistiek en ziet het brengen van nieuws als een service naar de mensen toe. “Journalistiek is een roeping en het brengen van nieuws is een dienst, die moet goed worden uitgevoerd. En”, voegt ze er met oprechte zorg aan toe, “stel je voor dat je het publiek niet goed informeert, dat kan toch niet!”